Loading...

Heinrich Duholm (Foto: Lokalavisen i Hvidovre)

Fra Dansk Atletiks administration

Heinrich Duholm 90 år 1. juledag

20. december 2019 · Dorte

En kæmpe i dansk atletik fylder 90 år 1. juledag

Jeg tror, vi er mange i den lidt ældre atletikgeneration, der har oplevet at få en gedigen skideballe leveret med fynd og kraft over højttaleren til et stævne et eller andet sted i landet. Og afsenderen var med usvigelig sikkerhed altid 90-års fødselaren Heinrich Duholm. Ingen som Heinrich kunne få os ud på den rigtige side af hegnet – eller hvad helligbrøden nu var. Og ingen som Heinrich kunne glemme alt om balladen, når vi fem minutter senere stod og talte sammen. Heinrich er en ildsjæl. En ægte en af slagsen, der ALTID har sat hjertebarnet atletik øverst. Det er nok ret få danskere, om hvem man kan sige, at han er ét med atletikken. I tilfældet Heinrich Duholm rammer udtrykket plet.

Heinrich har altid været med i dansk atletik. I langt de fleste af sine 65 år i sporten som en markant, vidende og visionær leder. Juledag den 25. december runder Heinrich 90 år.

En gang Spartaner, altid Spartaner…

Heinrich Duholm har siden 1952 været medlem af Sparta. I 1959 kom han ind i sit første udvalg i Dansk Atletik Forbund i 1959. Gennem de følgende 50 år var han medlem af en lang række udvalg under forbundet. I 2008 modtog han DAF’s fortjensttegn i guld. Som medlem af Danmarks Olympiske Komité op gennem 80’erne øste han også der af sin enorme viden om atletik.

Men det har altid været Sparta, der har været udgangspunktet for Heinrichs imponerende engagement. Heinrich Duholm var en af hovedkræfterne bag Copenhagen Games, Spartas internationale atletikstævne på Østerbro Stadion fra 1973 til og med 1986. Heinrich kunne med sit kolossale internationale netværk tiltrække de vildeste internationale atletikstjerner til stort set ingen penge. Selv Carl Lewis fik Heinrich overtalt til at løbe i Danmark…

Heinrich Duholm var på en måde også fadder til de mange motionsløb, som nu afvikles overalt i landet. I 1972 var han medstifter af Bagsværd Sø Rundt. Indtægterne fra de mange løb gav mulighed for blandt andet at afvikle Copenhagen Games.

Atletik skal formidles

Han var medstifter af magasinet "Atletik Nyt" tilbage i 1962. Først 50 år efter trak Heinrich sig. ”Atletik Nyt” lukkede for fem år siden og Heinrich skrev sin sidste artikel i bladet. Heinrich var med til at formidle atletikken, gøre den levende og han evnede at fortælle os abonnenter, at atletik er meget mere end resultater. Det er også holdninger. Og mennesker.

I perioden 1965-82 var han medkommentator ved DRs tv-transmissioner fra de store atletikstævner. Heinrich var en fantastisk kyndig ekspertkommentator, der gjorde sporten begribelig for andre end os, der i forvejen elskede atletikken. Og som evnede at tilsætte resultaterne saft, kraft og et glødende engagement.

Heinrich Duholm, der bor i Hvidovre, er uddannet fra DHL (nu: Institut for Idræt og Ernæring) som idræts- og svømmelærer. Han arbejdede i 28 år som idrætslærer på Hillerødgades Skole.

Heinrich Duholm er sammen med sin tre år ældre bror, nu afdøde Helmuth Duholm, født på Langeland og kom ind i atletikken i Aabenraa.

Et kæmpe tillykke til en sand kæmpe i dansk atletik.

/Torben Dan Pedersen

© Copyright Dansk Atletik Forbund