Loading...

Fra venstre: Abdi Ulad og Thijs Nijhuis. Fotos: Christian Jørn.

OL TOKYO 2020

Ventetiden er ovre for danske maratonløbere der har klaret OL krav

10. marts 2020 · Christian Jørn

Abdi Ulad og Thijs Nijhuis klarede i hhv. december og februar måned kvalifikationskravet på maratondistancen til OL i Tokyo 2020. Nu har World Athletics, IOC og Tokyo Organizing Committee for the Olympic Games (TOCOG) meldt ud, at alle der har kvalifikationskravet også er kvalificeret. Det så nemlig ikke sådan ud indtil mandag. Læs nedenfor hvorfor denne detalje har stor betydning for de to danske maratonløbere.

OL er noget helt specielt. Og det kommende OL er endnu mere specielt end det plejer at være hvis man er atletikudøver. Kvalifikationssystemet for at komme til OL er ændret markant. De fleste omkring atletikken vil nok have hørt “World Rankings” nævnt i denne forbindelse. Kort fortalt betyder det, at man kan kvalificere sig til OL i sin disciplin ved at opnå en såkaldt entry standard eller ved at være placeret inden for en vis kvote på en rankingliste. Således har det også gjort sig gældende på maratondistancen, men forløbet her har været anderledes end forventet.

DM_Cross _2020.03.08-154 (1)

Abdi Ulad klarede 1. december kvalifikationskravet på 2.11.30 ved at løbe 2.11.03 til Fukuoka Marathon i Japan. Foto: Christian Jørn.

Billede 1.thijs (1)

Thijs Nijhuis klarede 23. februar kvalifikationskravet ved at løbe 2.10.57 i Sevilla. Foto: Privatfoto, Thijs Nijhuis.

KUNNE DER KUN KOMME 80 HERRER MED SELVOM FLERE HAVDE KLARET KVALIFIKATIONSKRAVET?

Det har været meldt ud, at der kun kunne komme 80 herrer og 80 kvinder med på maratondistancen til OL. Her var det oprindeligt tiltænkt, at halvdelen på en filtreret liste (Top 3 pr. nation) skulle være folk med direkte entry standard som var sat til 2.11.30 og så skulle den anden halvdel gå til de bedst placerede på en World Ranking liste der ikke havde opnået det direkte krav.

Dog fornemmede man allerede i efteråret og især i december måned at noget specielt var ved at ske. Med mange hurtige maratontider, så så herrernes maraton ud til at blive fyldt op kun med folk der havde klaret det direkte kvalifikationskrav. Men hvad så hvis flere end 80 atleter (på en filtreret liste) klarede det krav på de 2.11.30? Ville alle så komme med, for det var vel det direkte kvalifikationskrav? En ting blev dog hurtig sikker. Det var, at det ville være ligegyldigt at være godt placeret med rankingpoint på en World Ranking liste, for det blev hurtigt klart i efteråret 2019 at den eneste vej til OL på herrernes maraton ville være at klare det direkte krav.

Dilemmaet har Abdi Ulad og Thijs Nijhuis spændt kunne følge med i, samt vente på en udmelding fra World Athletics, IOC og TOGOC. De har nemlig begge løbet hurtigere end 2.11.30, men kunne risikere at ryge uden for nr. 80 på listen hvis flere klarede kravet. Pr. dags dato den 3. marts havde 90 atleter på en filtreret liste klaret kvalifikationskravet. Thijs Nijhuis lå på det tidspunkt nr. 76 og Abdi Ulad nr. 80, med tider på hhv. 2.10.57 og 2.11.03.

På kvindernes maraton er det direkte kvalifikationskrav på 2.29.30. Der var den 3. marts 66 kvinder på en sorteret liste der havde klaret det krav.

Inden Thijs løb Sevilla Maraton meldte han ud, at det ville være 2.11.30 eller ingenting. Men kunne det måske nu alligevel ende med, at man løb hurtigere end 2.11.30 og så alligevel endte med ingenting? Muligvis.

Det har World Athletics nu udsendt et cirkulære om, og det er til atleternes fordel. Heraf fremgår, at:

All athletes who achieve the entry standard will be considered as qualified, regardless of having reached the established entry numbers per event.

Det fremgår altså tydeligt, at alle der klarer det direkte kvalifikationskrav vil være kvalificeret.

 

THIJS OG ABDI FIK NYHEDEN OVERBRAGT MANDAG

Thijs og Abdi fik mandag nyheden at vide fra landstræner, Johnny Bagge. Elitechef, Bo B. Overgaard, har ligeledes orienteret OL-stabsledelsen. Bo Overgaard kan i løbet af den kommende tid udarbejde en indstilling til DIFs bestyrelse mhp. at Thijs og Abdi kan blive endeligt udtaget af DIFs bestyrelse på førstkommende bestyrelsesmøde.

DM_Cross _2020.03.08-24 (1)

Landstræner, Johnny Bagge. Foto: Christian Jørn.

Det er alene DIFs bestyrelse der i henhold til DIFs love udtager atleter til OL som DAFs Elitechef har anmodet om, og som via DIFs administration er blevet indstillet til at blive udtaget. Dette fremgår af mesterskabskravene for OL i Tokyo 2020 som kan ses her.

Bo B. Overgaard

Elitechef i Dansk Atletik, Bo B. Overgaard. Foto: Christian Jørn.

 

MARATONRUTEN TIL OL

Her er den foreløbigt bekræftede maratonrute til OL fra World Athletics.

Maraton OL

© Copyright Dansk Atletik Forbund