Loading...

EM PARIS 2020

Topatleter reagerer på et netop aflyst EM 2020

24. april 2020 · Christian Jørn

Sent torsdag aften udkom nyheden fra European Athletics om, at EM i atletik i 2020 er aflyst. Det er ikke bare udsat, men helt aflyst. Det skulle have været afholdt den 25-30. august 2020 på Charlety Stadium i Paris. EM var for mange atleter det sidste tilbageværende større internationale mesterskab tilbage i 2020 kalenderen. Hvad så nu? Her reagerer 11 danske topatleter samt elitechefen på den triste men for mange forventede nyhed.

Elitechef, Bo B. Overgaard, siger følgende om beslutningen:

"Jeg er – på vegne af vores atleter – rigtig ærgerlig over, at EM nu er aflyst. Omvendt må jeg også sige, at jeg ikke er så overrasket ift hvordan hele Corona-situationen pr. d.d. er i Europa og Verden.”

> GÅ TIL: Officiel pressemeddelelse fra European Athletics "Paris 2020 European Athletics Championships cancelled"

 

SARA SLOTT PETERSEN, 400M HÆK

Klub: Aarhus 1900

Kvalifikationskrav: 57,95 sek.

Kvalifikation: klarede krav i august 2019 ved at løbe 54,89 sek. i Italien.

Sara Slott

"Jeg er fortsat ret motiveret, dog betød EM aflysningen et dyk i motivationen. Jeg har lige indtil i går ved EM udmeldingen været rigtig motiveret, og jeg var helt klar på at jeg skulle have min Europamesterskabstitel tilbage, og det kunne jeg sagtens have holdt mig kørende på en hel sæson (nu OL var udskudt til 2021, red.). Så kan det godt være, at man møder ind med forskellige træningshistorikker og har forskellig baggrund for at performe, men det var egentlig okay. Men lige i går da udmeldingen kom, der fik jeg godt nok lige et dyk i motivationen, men i dag (den 24. april, red.) er det fint.

Jeg er sikker på, at der kommer noget andet som mål. Der kommer jo ikke et internationalt mesterskab i år, det er jo ret klart. Men der skal nok komme nogle stævner. Måske ikke i det format vi kender. Og hvis det ender med at vi ikke kan rejse ud af landet i rigtig lang tid, så må vi jo lave noget herhjemme. Jeg er jo i træningsgruppe med Mette (Graversgaard, red.) som ligger og løber sindssygt hurtigt, og så kan vi jo bl.a. få nogle fede dyste på 200m. Jeg må få lavet nogle konkurrencer med nogle ungsenior drenge der kan løbe det samme som mig, på 400m og 400m Hæk. Når der lukker sig en dør, så åbner der sig en ny. Det tænker jeg også her. Man får ikke kun store glæder ved sporten ved mesterskaber. Det kan godt lade sig gøre på andre måder, tænker jeg."

 

THIJS NIJHUS, HALVMARATON

Klub: Viborg AM

Kvalifikationskrav: 1.04 time.

Kvalifikation: klarede krav i februar 2019 ved at løbe 1.03.31 i Barcelona.

Thijs Nijhuis

Det er en trist, men desværre ikke en overraskende nyhed. Jeg synes dog det er en anelse træls, at europæisk atletikforbund i første omgang havde meldt ud de ville vente til mødet 7-8 maj med at tage en afgørelse (fortsat mere end 2 uger). Derudover spørger jeg mig hvorfor atletik ikke kan foregå men cykling med mange i et felt godt kan? Begge dele kan og skulle evt være uden tilskuer, men det havde været en bedre end en aflysning. Måske Touren også bliver aflyst.

Derudover udtalte world athletics præsident, Sebastian Coe, at de håbede og regnede med en atletik sæson fra august til oktober. Hvorfor så ikke EM? Jeg ved kvalifikation kunne blive svært, men så kunne man jo sige hvert land havde deres kvalificerede fra sidste år, samt evt nye plus man kunne give alle lande 5-7 wildcards som de kunne bruge på atleter der ikke have kravet. 

Jeg træner fortsat godt og vil være klar, når der åbner op? Med denne nyhed sammen med aflysning af Berlin marathon gør at jeg tror vi nærmere os et 2020 der er done. Jeg er heldig i og med jeg nåede OL kravet og har det at træne mod, omvendt er jeg i mit livs form i 2020 og får det nok ikke brugt noget som helst løb. Men sådan er livet.

 

LISA BRIX PEDERSEN, DISKOSKAST

Klub: Sparta AM

Kvalifikationskrav: 57,11 meter

Kvalifikation: klarede krav i august 2019 ved at kaste 57,11 meter i Portugal

Lisa Brix

"Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at EM er blevet aflyst, men samtidig har jeg været indstillet på det i et stykke tid. 

Jeg havde allerede kvalificeret mig og havde virkelig set frem til at repræsentere Danmark ved mit første internationale senior-mesterskab. Den oplevelse har jeg til gode nu.

Det hårdeste for mig i den her periode er, at alt det vi arbejder hen imod pludselig er forsvundet - men alle er udfordret i denne tid og vi er alle nødt til at ofre noget af os selv og vores hverdag. Det er ekstra krævende at holde motivationen oppe nu, men mon ikke sæson 2021 kommer til at vise, hvor dedikerede  og hårdtarbejdende vi som atleter er.”

 

MATHILDE U. KRAMER, SPRINTER 100M OG STAFETLANDSHOLDET

Klub: Frederiksberg IF

Kvalifikationskrav: 11,44 på 100m

Kvalifikation: ikke klaret

Mathilde U Kramer

Desværre kommer det jo ikke som et chok, men jeg havde dog håbet lige til det sidste at der var en chance for at EM kunne gennemføres, eller ihvertfald flyttes til næste år. At det aflyses helt er virkelig noget af en mavepuster. 

Med OL kvalifikationen på stand-by frem til december er der reelt ikke noget at løbe for i 2020 hvis/når der bliver mulighed for at konkurrere igen. 

EM var virkelig det jeg havde øjnene rettet mod i denne sæson. Både med stafetholdet, hvor vi modsat 2018 i Berlin, hvor vi knoklede til det sidste og kun kvalificerede os på et hængende år, allerede for længst havde sikret os en plads. Men også individuelt var det et kæmpe mål for mig. Jeg har efterhånden været til en del internationale stævner på 60m og 4x100m og havde virkelig set frem til forhåbentligt at komme afsted på 100m - som jo er der hvor det er rigtig sjovt. 

Jeg er i kanon form pt og skadesfri så det er selvfølgelig ærgerligt det ikke kan udnyttes til sommer. Men jeg må se fremad og få det bedste ud af det. Jeg vil bestemt løbe konkurrencer alligevel. Selvom det vi altid kæmper for at komme til de store mesterskaber, så er det stadig forbedring der motivere mig mest, så jeg har stadig nogle personlige mål jeg kan få indfriet hen over sommeren!”

 

ANDREAS LOMMER, HALVMARATON

Klub: Odense Atletik

Kvalifikationskrav: 1.04 time

Kvalifikation: klarede krav i februar 2020 ved at løbe 1.03.52 i Barcelona

Andreas Lommer 1

“Selvfølgelig er sundhed og sikkerhed vigtigere end atletik og det kommer i første række, men for mig personligt er jeg rigtig ærgerligt over ikke at få muligheden for at deltage ved EM. Det ville være mit første individuelle mesterskab på bane/landevej så jeg havde set meget frem til dette. Hvem ved hvordan situationen ser ud i 2022 hvor næste EM (forhåbentligt) afholdes.

Jeg er færdiguddannet januar 2021 så hvordan mine træningsforhold bliver derefter er lidt uvist, så på den måde kan der være længe til sommeren 2022.

 

METTE GRAVERSGAARD, SPRINTER 100M, 200M, 100M HÆK OG STAFETLANDSHOLDET

Klub: Aarhus 1900

Kvalifikationskrav: 11,44 100m / 23,35 200m / 13,30 100mHæk

Kvalifikation: ikke klaret

Mette Graversgaard

“Jeg tænker at det er super ærgerligt at EM er blevet aflyst. Efter at alt er nærmest er blevet aflyst eller rykket har EM været noget at det der var tilbage, som måske var med til at holde motivationen for mange. Men jeg forstår selvfølgelig godt deres beslutning. Lige nu står verden overfor en udfordring, som kommer i første række. Der er ikke så meget at gøre ved det. Det er en ydre faktor vi ikke kan kontrollere. Så jeg kan ikke gøre så meget andet end at fokusere på det jeg kan kontrollere - og det er at passe min træning og være klar til når det hele åbner op igen. Målene og drømmene har ikke ændret sig til trods for at det bliver meget underlig og mærkelig sæson”

 

JAKOB DYBDAL ABRAHAMSEN, FORHINDRINGSLØB

Klub: Aarhus 1900

Kvalifikationskrav: 8.45 min.

Kvalifikation: klarede krav i maj 2019 ved at løbe 8.38,82 min. i Belgien 

Jakob Dybdal Abrahamsen

“Som situationen er i Europa, havde jeg anset det for urealistisk at EM kunne afholdes som planlagt i august grundet den verdensomspændende pandemi, som har taget utrolig mange menneskeliv allerede og stadig raser.

Beslutningen om at aflyse Paris 2020 kommer derfor ikke som en overraskelse for mig, da de fleste atletikarrangementer over sommeren hurtigt blev aflyst grundet covid-19, herunder OL i Tokyo.

EM i Paris har været meget længe om at nå frem til samme beslutning – hvilket faktisk har holdt motivationen meget høj. Jeg havde måske et spinkelt håb om at mesterskaberne kunne afholdes i det sene efterår, hvis pandemien var ovre. Det der for mig gør situation frustrerende er, at jeg allerede havde klaret det officielle ”entry standard”, som lød på 8:45.00 - jeg var klar til afgang. Jeg forsætter stadig med at træne hårdt, da jeg tænker, der nok skal komme nogle time trials i Danmark, hvor vi får mulighed for at presse hinanden til hurtige tider.”

 

NICOLAI HARTLING, SPRINTER 400M HÆK

Klub: Sparta AM

Kvalifikationskrav: 50,70 sek.

Kvalifikation: klarede krav i august 2019 ved at løbe 50,01 sek. i Kroatien. 200m krav ikke klaret.

Nicolai Hartling 1

"Det var jo nok et spørgsmål om tid, men det er alligevel lidt af en mavepuster. Der er heller ikke tale om en udsættelse, men en garanteret annullering. Det giver mening med den tætpakkede kalender næste år, men det er trist!”

 

ASTRID GLENNER-FRANDSEN, SPRINTER 100M, 200M OG STAFETLANDSHOLDET

Klub: Sparta AM

Kvalifikationskrav: 11,44 100m / 23,35 200m

Kvalifikation: klarede krav på 100m i juni 2019 ved at løbe 11,39 sek. i Sverige

Astrid Glenner -Frandsen

“EM har været lyset for enden af corona-tunnelen for mig, så det er et helt ubeskriveligt hårdt slag for motivationen, at det nu er aflyst. Jeg har trænet målrettet mod EM siden jeg slog kravet i juni sidste år, min form har aldrig været bedre, og det var det helt store højdepunkt i min individuelle karriere indtil videre. Så at det bliver aflyst frem for udskudt, er en drøm, der bliver knust for mig.”

 

BENJAMIN LOBO VEDEL, SPRINTER 400M

Klub: Aalborg Atletik & Motion

Kvalifikationskrav: 46,40 sek.

Kvalifikation: klarede krav i maj 2019 ved at løbe 46,18 sek. i USA

Lobo Vedel

"Det kunne have været virkelig rart at have et eller andet "større" at se frem til denne sæson, men man må også bare se i øjnene at der er vendt op og ned på alt i år. Det at man endeligt har fået at vide, at der ingen større konkurrencer bliver i år gør i øvrigt at man må tænke langsigtet for at finde motivation i sin daglige træning. Personligt står jeg ved at OL forbliver min største motivation, og prøver at se det positive i at jeg får et år længere til at blive toptunet til at kunne præstere ved legene. Ja, og så kommer DM (hvis det bliver afholdt) jo nok til at blive der hvor vi skal forvente at se de største præstationer i år så det bliver til gengæld super fedt.”

 

MIKKEL DAHL-JESSEN, 1500M OG 5000M

Klub: AGF Atletik

Kvalifikationskrav: 1500m 3.39,50 min. / 5000m 13.44 min.

Kvalifikation: ikke klaret

Mikkel Dahl -Jessen

“Det er en meget ærgerlig nyhed, men vi havde forventet det. Vi går efter at løbe stærkt i pacede løb herhjemme i Danmark i stedet.”

 

Se relevante kalenderændringer for atletikken her.

© Copyright Dansk Atletik Forbund