Loading...

Artikelserie: Hvad med dem i USA?

Hvordan er situationen for Maria Ahm, Nathalie Richter, Josephine Thestrup og Helene Gottlieb nu?

09. maj 2020 · Christian Jørn

Flere danskere er i USA på college-ophold, men hvordan er deres situation nu under Coronavirussen? Vi spørger i en artikelserie ind til hvordan deres situation er, hvor de er henne i verden, hvad de har oplevet i USA under Coronavirussen, hvordan de klarer sig med undervisningen nu og hvad deres umiddelbare planer er. Læs her i fjerde indlæg om Maria Ahm, Nathalie Richter, Josephine Thestrup og Helene Gottlieb nu.

Artikelserien vil over dagene 6-9. maj dele indsigter i nogle af de nedenstående atleters situation. Alle atleterne er selv gået med til at indgå.

Danskere i USA: Anna Mark Helwigh, Kristian Holm Jensen, Sophie Søefeldt, Maria Ahm, Nicolai Hartling, Kristian Uldbjerg Hansen, Nathalie Richter, Josephine Thestrup, Mia Helene Mørck, Thea Jensen, Kristoffer Thomsen, Helene Gottlieb, Olivia Thorsgaard, Caroline Vegeberg, Kristoffer Hari, Jonas Gertsen og Anna Juul.

_________ 

MARIA AHM, ELON UNIVERSITY

IMG_3247

Hvilket college / university i USA er du på? Og hvilken specifik retning hvis nogen?

Elon University, North Carolina. Jeg læser psykologi.

Hvilket semester eller år er du? Hvor langt er du på uddannelsen?

Jeg er på mit første år ud af fire. 

Er du pt. i USA eller hjemme? Eller andetsteds? Hvis du tog hjem til Danmark, hvordan foregik det så og hvad var der af overvejelser ved det?

Jeg er hjemme. 

På daværende tidspunkt syntes jeg at det var en rigtig svær beslutning om at tage hjem til Danmark. Jeg følte mig på ingen måde klar til at tage hjem og blev derfor usikker på om jeg træf den forkerte beslutning. Dog blev det efterhånden mere og mere klart for mig at det var det rigtige at gøre. Jeg talte en del med min familie og træner om det. Hele situationen var så usikker, så ingen kunne selvfølgelig give mig et ja/nej, hvad der ville være rigtig eller forkert. Alle parter kunne dog godt forstå mit valg uanset hvad jeg valgte. 

Jeg tog beslutningen sammen med en direktør for internationale elever. Hun fortalte at hvis jeg gerne ville hjem inden for nærmeste fremtid, så var det bedst at gøre det hurtigst muligt, fordi det ret hurtigt ville blive endnu sværere at flyve til Europa. Da jeg havde snakket med hende bookede jeg et fly til tre dage after. 

Hvad regner du med nu i dette semester? Hvordan foregår undervisningen? Er du taget hjem, bliver du så hjemme?

Undervisningen er online resten af semestret. Så ja, jeg bliver hjemme indtil det nye semester starter igen i (forhåbentlig) august. 

Hvordan mærkede eller mærker du til Coronakrisen i USA? Hvordan håndteredes det?

Jeg tog heldigvis hjem før det begyndte at blive rigtig slemt i USA. Mit universitet begyndt at lukke mere og mere ned. Alle blev opfordret til at tage hjem, men man måtte gerne blive, hvis det ikke var muligt at tage hjem. 

Det er svært at sige noget mere generelt om USA, da Elon kan føles lidt som en lille bobbel. Dog kunne det mærkes markant de sidste dage, da jeg var der. Alt blev take-away både på universitet og i byen omkring os. Vores track, styrkerum, pool og fitness-centrer lukkede. Ja egentlig bare alt. Derfor var det til sidst heller ikke værd at blive.

Regner du med at tage tilbage så snart du kan? Hvad er dine overvejelser?

Jeg tager semestret færdigt i Danmark. Jeg har online eksamener i midten af maj og så er jeg egentlig færdig. Jeg er heldigvis så heldig at jeg har tre år tilbage i USA, derfor går det ikke lige så hårdt udover mig. 

Hvad er status ellers på træning, form, motivation? Især i denne tid?

Jeg har egentlig været ret motiveret hele denne tid og jeg elsker at træne hårdt, også selvom jeg ikke ved hvilket løb jeg specifikt træner til lige nu. Løb giver mig et frirum uanset om det er en restitutions-tur eller et kvalitetspas. Det giver mig overskud til hverdagens andre gøremål (online skole i denne tid). Derover kan jeg godt lide at være inde i min normale træningsrutine. Det gør at der er noget der føles normalt i denne unormale tid. Udover det besluttede jeg mig ret hurtigt for at fokusere på at stå i bedst mulig form til den tid hvor løb begynder at åbne igen. Det motiverer mig hver dag. 

Når alt det så er sagt, så savner jeg virkelig at træne med mit hold. Det er helt specielt at have sådan en træningsgruppe. 

Noget af det sværeste ved hele situationen har helt klart været de mange aflyste races, som man havde trænet mod og set frem til. Jeg havde eksempelvis et 10.000m baneløb, jeg skulle have løbet en uges tid efter jeg tog hjem (det var selvfølgelig aflyst). Men jeg følte mig virkelig i god form og virkelig klar til at sætte en god tid! 

Hvad er din bedste oplevelse fra dit USA ophold?

En af mine bedste oplevelser var første gang jeg løb 5000m indendørs i Boston. Der var virkelig mange dygtige og hurtige løbere, hvilket var virkelig fedt at være en del af og gjorde at jeg faldt ind i en rigtig god rytme, men også fik presset mig selv helt ud. Derudover er deres track virkelig fed at løbe på!! 

 

NATHALIE RICHTER, AALBORG AM & GRAND CANYON UNIVERSITY

CAG_2019_Christian _Jørn _20190629-296 (6)

Hvilket college / university i USA er du på? Og hvilken specifik retning?

Bachelor of Science in Chemistry på Grand Canyon University (GCU)

Hvilket semester eller år er du? Hvor langt er du på uddannelsen?

Freshman på andet semester.

Er du pt. i USA eller hjemme? Eller andetsteds? Hvis du tog hjem til Danmark, hvordan foregik det så og hvad var der af overvejelser ved det?

Jeg er hjemme i Aalborg. Alt undervisningen er blevet online, og stævner samt træning er aflyst, hvilket var det afgørende for at jeg valgte at tage hjem i midten af marts. 

Hvad regner du med nu i dette semester? Hvordan foregår undervisningen? Er du taget hjem, bliver du så hjemme?

Undervisningen er online med virtuelle timer og afleveringsfrister. Semestret slutter i denne uge, så jeg færdiggører det hjemmefra.  

Hvordan mærkede eller mærker du til Coronakrisen i USA? Hvordan håndteredes det?

Reaktionen på coronavirussens udbredelse kom lidt forsinket i USA, det var først en lille uge efter at Danmark og resten af Europa var lukket ned at tiltagene og restriktionerne blev offentlige i USA. Men da udmeldingerne kom, skete nedlukningen af campus meget hurtigt.

Hvis du er hjemme, regner du så med at blive hjemme i Danmark?

Jeg bliver i Danmark og gør andet semester færdigt online. Min plan er at blive i Danmark efter sommerferien og studere i København. 

Hvad er status ellers på træning, form, motivation? Især i denne tid?

Lige nu udnytter jeg situationen til at tænke alternativt i træningen og være kreativ. Jeg har opstillet et “home gym” i haven, hvor jeg laver vægttræning og ellers udforskes nye steder at lave løbetræningen ude i naturen. Min bror og jeg er heldige at vi kan træne sammen i denne periode og motivere og presse hinanden.  

Hvad er din bedste oplevelse fra dit USA ophold?

Det jeg særligt er taknemlig for, er det at være en del af en større træningsgruppe af atleter, som kan presse hinanden. Det har været utroligt lærerigt og motiverende at få nye bekendtskaber fra forskellige lande. 

JOSEPHINE THESTRUP, SPARTA AM & BUTLER UNIVERSITY

Josephine Thestrup

Hvilket college / university i USA er du på? Og hvilken specifik retning hvis nogen?

Butler University, Indiana. Studerer Biokemi og neuroscience. 

Hvilket semester eller år er du? Hvor langt er du på uddannelsen?

Jeg er senior (4.år) og bliver færdig med min bachelor det her forår.

Er du pt. i USA eller hjemme? Eller andetsteds?

Jeg er pt. i USA.

Jeg har på nuværende tidspunkt kun 2 uger tilbage af dette semester, hvilket er spændende, da jeg så bliver færdig med min bachelor. Man kan dog ikke komme uden om, at det er en antiklimaks måde at afslutte bacheloren på. Undervisningen foregår online med powerpoints med stemmeoptagelser, eksamener og afleveringer. Mine forskellige klasser mødes et par gange om ugen på Zoom til klasse diskussioner af forskningsartikler og præsentationer. Online undervisningen har været ekstrem effektiv, og jeg er imponeret over, hvor godt mine professorer har tilpasset vores pensum til online formatet. 

Hvordan mærkede eller mærker du til Coronakrisen i USA? Hvordan håndteredes det?

Alle har selvfølgelig mærket til det, siden alt nu foregår online, og man kan mærke, at nervøsiteten er steget i og med, at job ledigheden i USA er steget markant de seneste par uger. Dertil er smitten af corona også steget markant. Alle er opfordret til at gå med masker offentlige steder, så jeg har fået nogle hjemmelavede ansigtsmasker af min roomies mor, som jeg bruger, når jeg forlader huset(undtagen når jeg løber). 

Jeg er heldigvis i et område, hvor corona udover shelter-in-place ordren og ekstra forsigtighed ikke har haft så stor en indflydelse. Jeg har boet hos en god ven og hendes familie i et par uger, hvilket i sig selv var en god og uforglemmelig oplevelse. Nu er jeg tilbage i mit senior hus tæt på campus med to af mine roomies. Vores campus er det flotteste i foråret, så det har været dejligt at kunne løbe eller gå ture omkring her. 

Hvad er status ellers på træning, form, motivation? Især i denne tid?

Det er selvfølgelig virkelig ærgerligt, at den amerikanske college sæson blev aflyst. Jeg havde virkelig glædet mig til den, idet det var min sidste sæson for Butler, plus jeg endelig var 100% skadesfri efter et par måneder med skader. Men corona situationen er uden for min kontrol, og på trods af corona kan jeg stadig træne forholdsvis uforstyrret i modsætning til mange andre sportsgrene, så det er jeg virkelig taknemlig for. Jeg har nydt træningen og fokuserer på at bruge denne periode på at forbedre nogle svagheder. Jeg har i min træning haft fokus på procesmål som f.eks. at øge mobilitet i min hofte, styrke min core og antal km pr uge. Jeg har løbet over 100km pr uge og havde i sidste uge min hurtigste lange søndagstur, så træningen kører godt, og jeg er spændt på at konkurrere igen, hvornår end det er. 

Hvad er din bedste oplevelse fra dit USA ophold?

Overordnet set er den bedste oplevelse, jeg tager med mig, de mange venskaber, som jeg har formet gennem mine år herovre. Mine bedste minder fra stævner er fra Husky classic, 2018, Seattle(fed atmosfære og elsker Seattle som by) og at vinde Big East mesterskabet i cross med mit hold i efteråret 2019. 

HELENE GOTTLIEB, HOLTE ATLETIK & TEMPOE UNIVERSITY

Helene Gottlieb Copy

Helene Gottlieb til højre.

Hvilket college / university i USA er du på? Og hvilken specifik retning hvis nogen?

Temple University. Jeg læser en bachelor i political science.

Hvilket semester eller år er du? Hvor langt er du på uddannelsen?

Jeg afslutter mit 6. semester i maj, så har et år tilbage efter det.  

Er du pt. i USA eller hjemme? Eller andetsteds? Hvis du tog hjem til Danmark, hvordan foregik det så og hvad var der af overvejelser ved det?

Jeg er hjemme i dk, har været her i 5 uger nu (kom hjem den 31. marts). Besluttede mig først for ikke at ville hjemme. Det var både fordi jeg tænkte at være på et fly ikke lige ville være det smarteste, og fordi jeg egentlig hellere ville være ‘hjemme’ i USA. Men da tingene bare blev værre og værre, købte jeg en flybillet hjem. Jeg plejer at flyve fra New York da det er billigere end Philadelphia, men det undgik jeg denne gang. Selve turen var lidt speciel, mit første fly fra Philadelphia til Boston var stort set tomt, men ellers var det ikke slemt. 

Hvad regner du med nu i dette semester? Hvordan foregår undervisningen? Er du taget hjem, bliver du så hjemme?

Resten af semestret er online, hvilket er en udfordring for både undervisere og studerende. De fleste har dog været forstående med problemer med tidsforskel etc. 

Hvordan mærkede eller mærker du til Coronakrisen i USA? Hvordan håndteredes det?

Det var meget mere gradvist end i Danmark. Først var det vores fag der blev online, så blev vores sæson aflyst, så lukkede restauranter og barer, og så blev der udstedt en “stay-at-home-order” i Philadelphia ugen efter. Det var ret vildt at se en storby fuldstændig tom. Det virker som om beslutningstagningen var meget rodet og uorganiseret end i dk og det var ærligt talt ret skræmmende, da man aldrig vidste var det næste skridt var. Jeg var bange for at der ville blive totalt lockdown ala Italien, men det har dog ikke været tilfældet endnu. 

Regner du med at tage tilbage så snart du kan? Hvad er dine overvejelser?

Jeg krydser alt, jeg har for at universiteterne åbner til august og jeg kan tage tilbage. Jeg ved ikke, hvad jeg gør, hvis jeg ikke kan, det forsøger jeg ærligt talt at undgå at tænke på. Jeg betaler pt også husleje for et hus i USA og vi har lejet det for næste år også, så det ville også være mange penge at betale for ikke at bo der. 

Hvad er status ellers på træning, form, motivation? Især i denne tid?

Træning har været ret øv alene, men tænker at det er mange, der føler det samme. Men jeg er også meget taknemmelig for at jeg rent faktisk stadig kan træne, det er jo ikke alle steder der er så heldige. Og som løber er det jo nemmere end i andre sportsgrene. Jeg føler at jeg er i super god form, hvilket jo er mega frusterende når nu der ingen stævner er, men jeg forsøger at tænke positivt. 

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund