Loading...

Konkurrenceregler 2018-2019 er allerede blevet delvist erstattet af 2020-edition. Nu skal vi sige endeligt farvel til den ældre udgave af konkurrenceregler også herhjemme.

Konkurrenceregler

Nye konkurrenceregler træder i kraft

26. november 2021 · Dansk Atletik

I løbet af 2018 og 2019 vedtog World Athletics Council en række ændringer til de internationale konkurrenceregler, som oprindeligt skulle være trådt i kraft i løbet af 2019 og 2020. Flytning af OL-terminen ændrede den oprindelige plan, og dermed er de nye regler trådt i kraft drypvist. På grund af de ekstraordinære omstændigheder har dette også været praksis i atletik herhjemme, hvor vi har implementeret de væsenligste regler i takt med det har været relevant. Nu er tiden kommet til at tage resten af de nye regler i brug.

Den største ændring i regelsættet handler om opsætning af selve regelbogen. Alle regler har fået et nyt nummer og nogle også en ny placering, og derfor hedder fx Rule 100 nu Technical Rule 1, mens reglen om mix-konkurrencer er blevet til TR 9 (tidligere Rule 147). Derudover er der blevet tilføjet helt nye regler, såsom reglen om tilladte konkurrencesko, som har været i brug også i Danmark siden sommeren 2020. Lige netop denne regel er dog fortsat under udarbejdelse.

Regelbogen eksisterer indtil videre kun på engelsk, og forventes ikke at blive oversat til dansk indenfor nær fremtid. De nationale regler, som tidligere er blevet skrevet ind i dansk oversættelse, samles på en liste under regelsiden. De væsentligste ændringer og tilføjelser til konkurrenceregler bliver gennemgået på dansk til genopfriskning- og dommerkurser i december/januar og sideløbende samlet til forbundets hjemmeside. Disse omfatter blandt andet:

  • Et skridt på linjen fører ikke længere automatisk til diskvalifikation. Fremover er det tilladt at træde på linjen en gang, mens først den anden berøring giver grund til diskvalifikation. Atleten kan dog fortsat blive diskvalificeret ved første berøring af linjen, såfremt det vurderes, at han/hun har fået fordel af at træde på linjen eller hindret en anden atlet  ved at gøre det (læs mere om implementering af TR 17.4 her).
  • Ved længde- og trespring skal et forsøg fremover dømmes ugyldigt, hvis nogen del af atletens sko eller fod bryder det lodrette plan af starten af voksplanken, selvom der ikke kan ses et mærke på voksen. Det er tilladt at erstatte voksplanke med andre alternativer, men hvis voksplanken fortsat bruges, skal den indstilles til 90° i stedet for den tidligere 45°.

 

Links:
De nye konkurrenceregler på World Athletics' hjemmeside - se Book C: Competition
Væsentligste ændringer, del 1 (på engelsk)
Væsentligste ændringer, del 2 (på engelsk)

 

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund