Loading...

Løb

Hækkeløb

13. marts 2015 · Henriette Leth Nielsen

Hækkeløb er en atletikdisciplin, hvor udøveren samtidigt skal sprinte og forcere en række forhindringer (hække).

Hækkeløb findes som kort og lang distance. For mænd er den korte distance 110 meter, mens kvindernes korte distance er 100 meter. Den lange distance er på 400 meter for begge køn. Uanset længde skal der forceres 10 hække mellem start og mål.

 
Indendørs løbes dog kortere distancer normalt 60 meter hækkeløb.
 
Ved de korte distancer er hækkene 106,7 cm høje for mænd og 84 cm høje for kvinder. På den lange distance (400 meter) er hækkene 91,4 cm for mænd og 76,2 cm for kvinder.
 
Der er ikke nogen straf for at ramme eller vælte hækkene, men normalt koster det hækkeløberne en del tid. Det er dog ikke tilladt at væltene hækkene med hænderne ligesom man kan diskvalificeres, hvis man bevidst vælter hækkene.
 
På de korte distancer bruger løberne tre skridt mellem hver hæk. På de lange distancer bruges der mellem 13 og 17 skridt.

 

110 meter hækkeløb mænd / 100 meter hækkeløb kvinder
110 meter hækkeløb er en atletikdisciplin, der er på det olympiske program for mænd. I et løb skal atleterne springe over ti "hække", hvor den første hæk er placeret 13,72 m efter startlinjen, hvorpå de følgende hække følger med 9,14 m intervaller, hvilket giver en afsluttende strækning på 14,02 m til mållinjen. Hækkenes fødder er udformet således at hækken vælter, hvis atleten rammer den. Det er tilladt at vælte hækkene, så længe det ikke sker med overlæg.

Disciplinen har været på de olympiske leges program siden sommer-OL 1896. Kvinderne fik hækkeløb på OL-programmet i 1932, men i en kortere udgave på 80 meter. Siden sommer-OL 1972 har kvinderne løbet 100 meter hækkeløb. Det er også disse distancer, der anvendes til VM og øvrige seniormesterskaber i atletik.

Verdensrekorder 110 meter hækkeløb mænd.

Verdensrekorder 100 meter hækkeløb kvinder.

 

400 meter hækkeløb
400 meter hækkeløb er en atletikdisciplin, der er på programmet til store mesterskaber, herunder de olympiske lege. Løbet svarer til en omgang på et almindeligt atletikstadion på den inderste bane, men i modsætning til det almindelige 400 m løb er der på banen opstillet ti forhindringer i form af "hække" (bomme), som skal passeres i spring.

Første hæk i 400 meter hækkeløb er opstillet 45 m efter starten, og herefter er der 35 m mellem hækkene med 40 m efter sidste hæk. Hækkene er opstillet i hver bane for sig (der skal altid holdes bane), og de er konstrueret, så de kan vælte fremover, hvis atleten rammer dem. Det er tilladt at vælte hækkene, men normalt ikke ønskeligt, da det typisk koster fart.

I et veldisponeret hækkeløb har atleten afpasset sine skridt, så han/hun undgår at trippe ved ankomsten til en hæk. Der sættes derpå af med det ene ben, mens knæet på det andet ben peger fremad. Når man har passeret over hækken med det forreste ben, strækkes det ud, mens man trækker det andet ben op under sig. Målet er en bevægelse, der afviger så lidt som muligt fra det normale løb.

Til de olympiske lege har 400 m hækkeløb for mænd været på programmet siden 1900 (dog ikke i 1906 og 1912), mens kvinderne først fik disciplinen på programmet i 1984.

Verdensrekorder 400 meter hækkeløb mænd.

Verdensrekorder 400 meter hækkeløb kvinder.

© Copyright Dansk Atletik Forbund