Loading...

Spring

Trespring

12. marts 2015 · Henriette Leth Nielsen

I trespring gælder det om i den korrekte 3-springs rytme at springe så langt som muligt ud i en sandkasse.

Ved den korrekte 3-springs rytme sætter springeren af på afsætsplanken og foretager derved et hink, så han i næste spring igen sætter af på samme ben, for derefter at foretage et langt spring der bringer balancen over på det modsatte ben – der så foretager det sidste spring ud i sandgraven. Altså en rytme der siger ”H-H-V-landing” eller ”V-V-H-landing”

Afsætsplanken er forsynet med en let forhøjet vokslinje, hvori der vil være tydelig markering, hvis en springer har haft tæerne for langt fremme i afsættet. Springets længde måles fra det mærke i sandet som springeren afsætter ved landingen – og tilbage til afsætsplankens vokslinje. Der måles altid vinkelret på vokslinjen.

Hvem vinder:
Hvis en eller flere deltagere slutter med samme resultat – kigger dommerne på, hvilken deltager der har det længste ”næstbedste forsøg”. Er også dette resultat ens, fortsættes til 3. bedste forsøg osv.

Andre regler:
Hvis en springer kommer til at sætte af udenfor tilløbsbanen erklæres forsøget ugyldigt.
Et 3-spring må ikke indeholde nogen form for saltomortale.
En rekord kan kun anerkendes hvis ikke der har været for meget medvind i springet. Grænsen går ved 2,0 m/sek.

Historie:
Trespring blev oprindeligt udført som 3 længdespring i forlængelse af hinanden (3 frøhop J)

Ved de første moderne Olympiske Lege i 1896 havde man ændret på reglerne for udførelsen, således at trespringet alene blev udført som hink på et og samme ben. Allerede ved de næste lege havde man dog ændret reglerne til de i dag kendte, som ovenfor beskrevet.

Vidste du at:
At Storbritanniens Jonathan Edwards verdensrekord fra 1995 på 18,29 meter svare til, at han kan springe (på langs J) gennem et straffesparksfelt på en fodboldbane - og kun røre jorden to gange!!!

Olympisk:
Det er nationalmelodier fra USA, Polen, Brasilien, Storbritannien eller Rusland man skal forvente at høre når der skal overrækkes præmier i trespring for mændene.

For kvinderne var det senest nationalmelodien fra Cameroon der blev spillet til ære for Francoise Mbango Etone. Men ellers må man nok forvente at høre Græske, Cubanske eller østeuropæiske toner.

Rekorden:
Som nævnt er det Storbritanniens Jonathan Edwards der har mændenes verdensrekord på 18,29 meter fra 1995.

Kvindernes rekord holdes af Inessa Kravets fra Ukraine og lyder på 15,50 meter. Den blev som herre rekorden sat ved VM i Göteborg i 1995.

Er det noget for mig?
Som i længdespring, skal en trespringer evne at styre en kombination af høj tilløbshastighed, styrke og balance til at gennemføre både tilløb, hink og skridt, for endelig at kunne opretholde hastigheden gennem alle springets faser, så koordinationen af den afsluttende landing bliver så optimal og let som muligt.

Der ses springere af meget forskellig fysisk støbning. Det er noget afhængig af om den anvendte teknik fortrinsvis baserer sig på kraftfuld styrke eller teknisk hurtighed. Fælles for alle er dog at springerne skal have stærke led og godt afbalanceret styrke generelt i ben og krop.

Trespringerne er de menneskelige kænguroer.

© Copyright Dansk Atletik Forbund