Nyhed fra Dansk Atletik
Christoffer Vienberg efter 10.000m verdensrekorden for personer med spastisk lammelse i T-37 klassen. Foto: Christian Jørn

Christoffer Vienberg inspirerer med ny verdensrekord for para-atleter på 10.000m

Den danske para-atlet, Christoffer Vienberg, slog lørdag den 22. juni verdensrekord på 10.000m for personer med spastisk lammelse i kategorien, T-37.

Christoffer Vienberg løb til TRACKS T7 i Aalborg  32.49.50 min. der også er Personlig Rekord, der tidligere var 35.36.15 min. Vienberg har løbet 33.38 min. på den tilsvarende distance på landevejen. 

Rekorden før den blev slået var 38.12.96 min. som tilhørte den tidligere guldvinder på 5000 meter fra Para-OL i 1992, Benny Govaerts.

SPØRGSMÅLET VAR HVOR MEGET REKORDEN VILLE BLIVE SLÅET

Vienberg løb til Royal Run DM 10 km 33.38 minutter, så han vidste godt på forhånd, at det nok mere var et spørgsmål om hvor meget han slog verdensrekorden med end om han slog den.

Planen var at løbe et jævnt 3.20 min/km tempo, men allerede efter første kilometer var løbet i 3.10 min/km kunne Vienberg fornemme at der var til mere. Et 3.20 min/km tempo ville give en sluttid på 33.20 min. 

Vienberg følte dog benene var gode, berettede han efter løbet.

Selve løbet gik over alt forventning. Jeg havde i samarbejde med min træner, Per Le Fevre, lavet en gameplan som gik ud på at jeg skulle løbe alle omgangene på 1.20 min. Da jeg havde gode ben og vejrforholdene var optimale den dag besluttede jeg mig for at ændre min gameplan tidligt i løbet. Jeg rundede de første 5 km af 16.13 min. og besluttede mig for, at nu ville jeg løb under 33 min. og dermed løbe hurtige end min personlige rekord på 10 km landevej fra 2016. Jeg løb de sidste 5 km af løbet på 16.36 min. og kunne med en god sidste omgang på omkring 75 sekunder løbe i mål."

 

VIENBERGS REKORD SYMBOL PÅ NOGET MERE

Vienberg slog en ny verdensrekord, men mest af alt siger tiden og den flotte præstation noget om hvad man kan med vilje og stædighed, ifølge den nye verdensrekordholder.

At slå denne her verdensrekord betyder meget for mig, da den viser, hvor langt man kan komme med vilje og stædighed. Det har nemlig aldrig ligget i luften at jeg skulle have nogle verdensrekorder. Jeg er nemlig født to måneder for tidligt, og har af den grund spastisk lammelse i mine ben, hvilket bl.a. har betydet, at jeg først var i stand til at gå da jeg var to og et halvt år.

ØNSKER NYE FORHOLD FOR PARA-ATLETER I ATLETIKKEN

Til de paraolympiske lege, VM og EM er den længste distance udøvere kan konkurrere på 1500m. Christoffer Vienberg håber dette kan ændres.

Jeg ønsker at få mere fokus på de længere distancer, da jeg er træt af at det længste man kan løbe i min klasse er 1500 meter til EM, VM og PL. Derfor vil jeg udfordre nogle af verdens bedste 1500 meter løbere til at løbe 5000 meter mod mig til et internationalt para-stævne næste år. Hvis de er klar på det, kunne det være en god rigtig god måde at få fokus på de længere distancer. Derudover kunne det være sjovt at se om de også kan løbe stærkt på en længere distance.

Jeg har valgt at have fokus på de længere distancer da jeg synes sport bør være for alle og appellere til alle typer af atleter med forskellige talenter. Derfor er det ikke optimalt, at der ikke er nogle længere distancer til EM VM og PL til os som ikke er lynhurtige sprintere eller mellemdistanceløbere. Mit talent ligger på de længere distancer. Jeg er ikke lynhurtig, men er god til at holde et højt tempo over længere tid. Derfor har jeg valgt at satse på de længere distancer og sætte fokus på dem, og det føler jeg er det eneste rigtige.”, beretter Vienberg.

VIENBERG PLACERET I KORREKT KLASSE

Som para-atlet med spastisk lammelse skal man klassificeres og placeres i en kategori alt efter i hvor høj grad man har spastisk lammelse. Der er forskellige kategorier. Vienberg har tidligere været i T-38 klassen, hvor han har følt sig malplaceret og synes ikke han har kæmpet på lige vilkår med de andre udøvere.

For mit vedkommende har jeg hele tiden vidst, at jeg ikke hørte til i T-38, da jeg ikke kun har problemer med en lille del af min krop, men at jeg har en hel dårlig side. Hele min højre side er vidst dårligere end min venstre.”, fortæller Vienberg.

En reklassificering gjorde det muligt for Vienberg at komme i T-37 kategorien.

De har lavet kriterierne om i forhold til atleter med spastisk lammelse. Der var kommet nogle nye regler, hvorfor alle CP-atleter skulle reklassificeres. Her blev jeg testet igen og sat i T-37 klassen”, fortæller Vienberg.

Fra det internationale parasportsforbund, WPA, har man valgt ikke at ændre eller nulstille verdensrekorderne.

"Man har fra WPA's side valgt ikke at fjerne eller nulstille verdensrekorderne bare fordi der er kommet et nyt regelsæt. Jeg tror heller ikke ændringerne er så store igen. Benny Govaerts, hvis verdensrekord jeg slog konkurrerede i samme klasse som mig, T-37, da han satte verdensrekord i 2005. Man kan sige, at reglerne omkring kriterierne for at komme i T-37 i dag er en lille smule anderledes efter det nye regelsæt som udkom sidste år, men generelt er der ikke mange ændringer. Mange af de atleter som også var klassificeret som T-37 før er det også i dag.”, fortæller Vienberg.

NÆSTE MÅL ER 5000M VERDENSREKORDEN

Christoffer Vienbergs næste umiddelbare mål er at slå sin egen verdensrekord på 5000m, som er 16.18 min. Han slog den tidligere til et stævne i år og løb 15.53 min., men der var ikke istandsat dopingkontrol, hvilket er en betingelse for godkendelse af en verdensrekord hvorfor den ikke blev godkendt. 

Vienberg fra hans 15.53 min. tid på 5000m i Bagsværd tidligere i år.

Foto: Christian Jørn, TRACKS

Seneste nyheder