Nyt format til European Games skal ses som supplement til den klassiske atletik, ifølge atleter
Det nye format til European Games kan noget, men skal ikke ses som en erstatning for den "klassiske" atletik, mener flere af landsholdsudøverne til denne 2. version af mesterskabet. Samtidig byder flere af dem det innovative og nye velkomment. Læs hvad flere af landsholdsatleterne synes om årets udgave af European Games.
European Games blev afviklet for nyligt, og blev et bekendtskab for de danske atleter der varede i to af de såkaldte matches. Slutdestinationen blev 2. match (populært sagt kvartfinalen) i tirsdags den 25. juni.
Til denne 2. match kæmpede det danske landshold i en tæt og flot kamp indtil slutningen om videre avancement til semifinalen, og selvom avancement ikke skulle blive tilfældet så er der masser at tage med hjem fra denne innovative 2. udgave af European Games under det nye DNA format (Dynamic New Athletics).
8 indledende discipliner skulle skaffe point inden "The Hunt". 110m Hæk var én af dem. Andreas Martinsen præsterede her når det gjaldt, og med en topplacering og sæsonbedste på 110m Hæk med 13.89 sekunder skaffede han 12 point til holdet. Foto: Lars Møller
De første indledende otte discipliner forløb således:
- 100m. Frederik Schou-Nielsen. 10.65 sek. Nr. 5. 4 point.
- Længdespring. Janne Nielsen. 6.24 meter. Nr. 3. 8 point.
- 100m. Astrid Glenner-Frandsen. 11.76 sek. Nr. 4. 6 point.
- Spydkast. Marie Vestergaard. Længste kast var 50.14 meter. Nr. 4. 6 point.
- 4x400m Mixed Relay. Gustav Lundholm Nielsen, Zarah Buchwald, Sara Slott Petersen, Nicolai Hartling. 3.24.72 min. Nr. 2. 10 point.
- 110m Hæk. Andreas Martinsen. 13.89 sek. Nr. 1. 12 point.
- Højdespring. Simon Hansen. Højeste spring var 1.91 meter. Nr. 6. 2 point.
- 100m Hæk. Mette Graversgaard. 14.03 sek. Nr. 4. 6 point.
Disse resultater gav Danmark en forsinket start på “The Hunt” på 6.70 sekunder til den først startende nation, Portugal. Danmark skulle have øjnene rettet mod 2. pladsen, som Ungarn havde da de kun startede 3.70 sekunder efter Portugal, og derfor skulle Danmark fra start af have 3 sekunder at hente på “The Hunt” for at sikre sig avancement. Dette hul udvidede sig til slutteligt at være for meget at hente, og Danmark løb sig ind på en afsluttende 3. plads, ca. 8 sekunder efter 2. pladsen.
Efter “The Hunt” med Kristian Uldbjerg Hansen, Helene Gottlieb, Benjamin Lobo Vedel og Emma Beiter Bomme var slutresultatet således.
- 1. Portugal. 4.24.94 min. (kvalificeret til semifinalen)
- 2. Ungarn. 4.29.08 min. (kvalificeret til semifinalen)
- 3. Danmark. 4.37.57 min.
- 4. Bulgarien. 4.42.57 min.
- 5. Irland. 4.42.57 min.
- 6. Cypern. 4.51.22 min.
Vi har hørt enkelte af landsholdatleterne hvordan de synes det gik, og hvad de synes om det nye ret anderledes format.
HOLDET VAR I FOKUS
Én fælles holdning for mange af atleterne er følelsen omkring det at man ikke blot er afsted som et samlet landshold, men at man faktisk også kæmper sammen samtidig med man kæmper i enkelte individuelle discipliner.
For 4x400m holdet havde de deres eget stafethold, men indgik samtidig i en større holdkamp.
4x400m løberen, Gustav Lundholm Nielsen, fortæller, at “det altid er fedt at være med til holdkampe, da man netop kommer til at få lidt holdånd, som man måske mangler lidt i atletik. Det kan helt klart også være med til at løfte en individuel performance.”
Det bakker en anden 400m løber, og deltager i “The Hunt”, Benjamin Lobo Vedel, op omkring.
“Jeg kender det fra min College karriere at man skal kæmpe mod at vinde en holdkonkurrence, og jeg synes det tit det fører til at atleter præsterer bedre.”, fortæller Lobo Vedel.
En tredje 4x400m løber til dette stævne, dog primært hækkeløber, Nicolai Hartling, er enig.
"Holdkampe i atletik er noget af det fedeste. Du skal sørge for at performe for holdets skyld og naturligvis din egen skyld, men samtidig får man også fornøjelsen af at opleve holdånd som i holdsport. EM hold (red.: senere på året) er et stævne alle danske atleter altid glæder sig helt vildt til og European Games frembragte meget samme følelse.”
Her ses Nicolai Hartling med Sara Slott Petersen. De løb sammen på 4x400m mix stafetholdet.
At ens resultat betyder noget for andre end en selv har betydning for en, fortæller 110m hækkeløber, Andreas Martinsen.
"For den enkelte atlet er der selvfølgelig mere pres på, når du ved, at dit resultat har betydning for den samlede præstation og dit holds mulige avancement til næste runde.”
“The Hunt” løberen, Helene Gottlieb, synes også godt om holdstemningen.
“Jeg synes det gav en helt speciel stemning, fordi det pludselig var en holdsport, vi deltog i. Personligt synes jeg, at det gør det meget sjovere, fordi man konkurrerer for noget andet og mere end bare sig selv.”
Simon Hansen, højdespringer her til dette mesterskab, men primært sprinter, synes det er vigtigt der er de her landsholdskampe.
“Det sætter det hele i relief. Selvfølgelig vil man præstere individuelt, men det giver meget mere socialt, at man kæmper som et hold. Vi blev rystet rigtig godt sammen, hvilket bliver vigtigt i fremtiden.”.
Fremtiden er snart, og flere holdkampe er i udsigte.
DER ER FLERE HOLDKAMPE
Dette mesterskab er for mange et mesterskab der er bygget på meget nyt, men selve det at kæmpe som hold er der mange andre slags mesterskaber der bygges på.
“Det er ikke noget nyt at vores individuelle præstationer påvirker hele holdets resultatet. Vi har Danmarksturneringen for klubhold, hvor hver præstation giver point til holdet. Derudover har vi Nordenkampen hvor vi også individuelt præstere for at få point til holdet. Vi har også EM Hold hvor Danmark kæmper mod andre lande og hvor vores indviduelle resultater også påvirker vores holds præstation., fortæller Janne Nielsen, der roser resten af det danske hold for god opbakning.
“Det har været en super fed tur som hold. Vi har været rigtig gode til at bakke hinanden op!”, fortæller Janne Nielsen, der satte PR i længdespring, der ikke engang er hendes primære disciplin og så i et format der var meget anderledes end sædvanligt.
EM Hold er den 10-11. august i Kroatien. Her er Danmark i Second League. Holdet til denne landskamp udtages dagen efter Store DM. Udtagelseskriterier m.m. kan ses her.
NYT FORMAT BØR SES SOM SUPPLEMENT TIL DEN KLASSISKE ATLETIK
Der er forskellige meninger om det her nye format til European Games. Overordnet set er flere positive omkring det innovative i det.
“Det fede ved dette koncept er at hver enkelte udøver skal være “på” hele tiden, da man ikke kan bruge end forrige resultat, og derfor bliver nødt til at leve op til sit bedste igen. Det er også er med til at gære det mere seervenligt, da konkurrencer aldrig bliver kedelige. Det er helt klart også en fordel at der kun er én konkurrence i gang af gangen, så seerne aldrig mister overblik over konkurrencen.”, fortæller Gustav Lundholm Nielsen.
Hækkeløber, Andreas Martinsen, synes også godt om udviklingen.
"Jeg synes bestemt, at det giver mening at prøve at udfordre atletikken, for, i nogle henseender, at gøre den mere spændende.”.
For en af dem for hvem det nye format gjorde konkurrencen radikalt anderledes, Janne Nielsen, ser hun også det her som noget interessant nyt.
"Jeg synes det nye format er interessant. Det er fedt fordi alle er tvunget til at levere deres bedste og så til sidst afgøres det hele med “The Hunt”. Der er meget mere på spil når man kun har ét spring mod hver modstander og det er derfor knald eller fald og reelt set åbner op for et helt nyt taktisk spil.", fortæller Janne Nielsen.
Flere af udøverne ser det dog ikke som om atletikken er på vej til at sådanne formater her erstatter klassiske mesterskaber, men ser det som et supplement.
Martinsen, fortæller, at “Jeg vil aldrig ønske, at det skulle erstatte atletikken som vi kender den, men det er da fantastisk med et alternativ af denne kaliber. Formatet giver også rig mulighed for at mingle med de fans og tilskuere, som trods alt skaber stemningen for atleterne, og er dermed også med til at gøre det til et mesterskab/stævne, der er værd at deltage i.”
En anden hækkeløber, Mester Graversgaard, synes det her nye format er interessant som supplement.
"Det er egentlig helt fint med mig at formatet bliver brugt her til EG, da det ellers bare vil minde om det officielle EM i atletik ellers. Så det er ret oplagt at man har noget der hedder EM og så European Games, hvor det handler lidt mere om holdet frem for den individuelle.”
Nicolai Hartling, ser det også som et nyt friskt pust, men ikke som en erstatning.
”Jeg synes det nye format er spændende, om ikke andet som et supplement eller alternativ til det klassiske format ved mesterskaberne. MEN jeg synes ikke det var nær så underholdende eller interessant som atletik som vi kender det. The Hunt er jeg stor fan af og den ser jeg store muligheder i - spændende, seer-venligt, simpelt. Måske noget man kunne implementere herhjemme også. Jeg synes dog de tekniske øvelser mister for meget niveau og dermed charme, særligt højde (bortset fra når Simon Hansen brillerer). 1.95 - 2.15 meter er bare ikke det samme som 2.30 - 2.40 meter. Måske man kan finde på et format der kombinerer resultatet af duellen samt atletikresultatet i sig selv, lidt a la det man også gør i det nye World Ranking system."
Gustav Lundholm Nielsen tror heller ikke det vil erstatte den klassiske atletik, hvor resultater er meget i fokus.
“Resultatmæssigt så kommer det nye format aldrig helt op og ringe, da det netop omhandler de personlige dyster og ikke den enkeltes resultat. Konceptet vil derfor heller aldrig komme til at ‘overtage’ atletikken, og vil kun kunne bruges en sjælden gang i mellem, men til feks. holdkampe/landsholdskampe er det virkelig et sjovt og spændende nyt format.”
DET KAN GODT UDVIKLES MERE
Generelt er der en rigtig stemning hos udøverne omkring det nye format, men der efterlades også nogle tanker til fremtidige formater, hvor der kan være mere tilbage at ønske.
Benjamin Lobo Vedel synes det er synd at nogle enkelte atleter ekskluderes bare fordi deres individuelle disciplin ikke er med.
“Det er en smule ærgerligt at nogle atleter bliver ekskluderet bare fordi deres disciplin ikke er blevet valgt til at være en del af kampen, og dette mener jeg burde ændres på.”, beretter Lobo Vedel.
Mette Graversgaard synes mest de nye ændringer tilføjede noget til de tekniske discipliner.
"Jeg synes formatet var meget anderledes men også samtidig fedt at prøve. Man kan sige for de individuelle løb er det ikke meget anderledes, men set up'et i spring og kast er meget anderledes. Det gør det mere uforudsigelig at sige hvem der vinder, fordi man skal ramme springet eller kastet i første hun, og selv de store profiler kan fejle her.”, fortæller Mette Graversgaard.
Samtidig synes hun også som Lobo Vedel, at der efterlades noget tilbage at ønske omkring udvælgelsen af discipliner.
"Der kan måske stilles lidt kritik til den måde hvordan disciplinerne vælges på. Er det noget der er bestemt på forhånd eller er det arrangørerne der afgør det. Hvorfor var der fx. ikke kast med for mænd når der var for kvinder o.lign.?"
Martinsen synes man skal prøve at undgå uafgjorte kampe.
"Det er svært at sige, hvad andre tænker fungerede, men jeg selv fandt desværre de endelige placeringsdueller i højdespring en lille smule kedelige, da duellerne oftest endte uafgjort, og pointene derfor skulle deles. Du ser sjældent en konkurrence, der ender uafgjort, og det er næppe heller ønsket her. Det fungerede heller ikke, at vi som hold skulle forsøge at avancere os videre til semifinalen, når vi tydeligvis er i mangel på folk, der faktisk er specialiserede i den gældende discipliner. Heldigvis havde vi nogle dygtige atleter med, som tog en for holdet og ydede deres absolut bedste, hvilket man kun kan tage hatten af for. “
At man manglede folk må også ses som et resultat af konkurrenceformatet, hvor det ikke var muligt at tage så mange reserver med som man ville, og man skulle derfor satse lidt på hvor man kunne få brug for nogle erstatninger.
Helene Gottlieb pointerer at hvor formatet måske har fungeret rigtig godt på TV, hvor man har kunnet sende replays osv., så var der lidt meget spildtid på stadion, når formatet var sådan udformet at der var en disciplin i gang af gangen.
"Formatet, der er bygget op omkring, at der kun er en øvelse i gang ad gangen, kan godt blive lidt kedelig som tilskuer på stadion. Det virker til at fungere på TV, men hvis man f.eks. sidder og der er længdespring på den anden side af stadion, så er det ret tørt. Det virkede også som om, at der var ret meget spildtid mellem øvelserne. Der kunne arbejdes med at minimere det så løbene f.eks. bliver skudt i gang lige så snart, det sidste spyd er landet.”, fortæller Gottlieb.
FOKUS PÅ DRAMAET FREM DE ENKELTE PRÆSTATIONER
Det nye format her satte de individuelle præstationer op i en kontekst hvor de skulle ses relativt til holdkampen. Det kan måske være med til at gøre det mere attraktivt at se atletik for folk der ikke nødvendigvis kender alt til atletik.
“Jeg tror det var mere spændende for ikke-atletik-kendte at se på TV. Det var mere fokus på dramaet og hvem der vandt end præstationerne i sig selv, og det tror jeg appellerer til “almindelige” mennesker.”, fortæller Helene Gottlieb.
Ifølge Martinsen kræver en øget værdi at kommentatorerne er gode til at klæde folk på omkring hvad det her nye format er.
"Jeg tror, at det har givet tilskuerne utrolig meget at følge dette mesterskab, så længe arrangører og kommentatorer formår at formidle spillets regler og format ud, så det er let at gå til for seerne”.
Det her European Games er et format der er drøftet over mange år, og det bliver spændende at se hvilken retning det tager fremover.
Seneste nyheder
-
Sprint’n’Jump: Topsprintere tørner sammen på tirsdag
Der er lagt op til en særdeles spændende duel på mændenes 60 meter, når Simon Hansen, Kojo Musah og Emil Mader Kjær dyster mod hinanden ved tirsdagens internationale stævne i Aarhus. Med godt 50 udenlandske deltagere til start – heraf adskillige OL- og VM-deltagere – er der tegning til det stærkeste stævne i en dansk atletikhal nogensinde.
Læs mere -
Nye regler for mesterskaber
På årsmødet den 3. november 2024 blev der vedtaget ændringer til vedtægter og bestemmelser, som har betydning for fremtidige mesterskaber, både regionalt og nationalt.
Læs mere -
KIF søger atletiktrænere
KIF søger atletiktrænere. Se opslaget her og kontakt klubben direkte for yderligere information.
Læs mere -
Suveræne Simonsen åbner året med dansk 10 km-rekord: 28:16
Trods sygdom i ugen efter nytår formåede Jacob Simonsen søndag at erobre den danske rekord ved det store 10 km-løb i Valencia.
Læs mere