Bredden og kronprinsen hjælper eliteløber med deltagelse i elitemile
Mikkel Dahl-Jessen løber onsdag aften med i international elitemile ved irske Morton Games, og det er blandt andet kronprinsens fokus på milen herhjemme med Royal Run, der har gjort starten i elitefeltet muligt. En start der har været svær at få.
Milen er en særlig distance. Det er en særlig historisk distance, og så er det en distance der i nyere tid er sat i højsædet i Danmark med det meget populære Royal Run, der i høj grad er for bredden.Hvor milen til Royal Run er for de mange, så er en magisk grænse på milen for de få. Det er “sub4-milen”. Førend Roger Bannister i 1954 løb under 4 minutter på milen som den første, var det set som en næste uopnåelig grænse. Siden da er der flere der har opnået at løbe under denne magiske grænse, men der er endnu ikke nogen danskere i dette århundrede der har løbet under fire minutter på milen på banen. Den bedste præstation i nyere tid har været Thijs Nijhuis, der i 2017 løb 4.05,06 min. Dog har Andreas Bube løbet 3.58,8 min. på en street mile på landevejen i 2018 hvis man ser udover banen.
Milen er stor i USA, men knap så stor i Danmark set fra elitens synspunkt, men måske det står til at blive ændret med det populære Royal Run, der gør at flere danskere kan relatere til det at løbe en mil.
At løbe under 4 minutter på milen er for de få. En sjov, og meget uformel og løs, sammenligning indeholder et kig på, at der faktisk umiddelbart er flere mennesker der har besteget toppen af Mount Everest end der er mennesker, der har løbet under 4 minutter på milen. De to ting er selvfølgelig vidt forskellige opnåelser, men sætter det alligevel i perspektiv.
Ifølge denne uofficielle og lidt ufuldkomne liste er der på en udendørs atletikbane løbet under 4 minutter på milen 5.130 gange. Mount Everest er ifølge denne også uofficielle liste besteget 8.306 gange af 4.833 mennesker. Listen tager ikke højde for mileløb på en landevej.
Onsdag aften forsøger én dansker at løbe under 4 minutter på milen på banen som den første dansker i indeværende århundrede.
MIKKEL DAHL-JESSEN TIL START VED MORTON GAMES I IRLAND
Onsdag aften løber en af dansk elites mellemdistanceløbere netop milen i et rigtig godt internationalt felt. Det er 5000m danmarksmesteren, Mikkel Dahl-Jessen, der kommer med storform til løbet efter i år at have sat PR (personlig rekord) på både 800m (1.51,56 min.), 1500m (3.41,55 min.), 3000m (8.03,95 min.) og 5000m (14.26,35 min.).
Mikkel Dahl-Jessen har nemlig fået plads i et felt i mile-løbet ved Morton Games i Dublin i Irland, men det har ikke været helt nemt at komme med. En henvisning til kronprinsens engagement i distancen herhjemme har måske været med til at skubbe sandsynligheden for at Mikkel kom med i feltet i en bedre retning.
HENVISNING TIL KRONPRINSENS FOKUS PÅ MILEN BIDROG TIL MULIG DELTAGELSE FOR DANSKEREN
Mikkel Dahl-Jessen fortæller følgende om processen for at komme med i mile-løbet. Mikkel har selv været meget proaktiv i at komme med i det her felt, og forklarer også lidt her om hvordan der virkelig skal arbejdes hårdt uden for atletikbanen for at komme med i sådanne felter.
“Stævnet er et af de få non-diamond league mile-løb i Europa med højt niveau, og jeg vidste godt, at det ikke var særlig realistisk at komme med. Normalt når man skal med i den slags European Permit løb, så skal man inviteres, så jeg forsøgte at spille lidt på patos-tangenten: fortalte, at kronprinsen havde skabt et mile-motionsløb, og at de ellers løbe-uinteresserede danske medier pludselig havde fattet interesse for drømmemilen; at ingen dansker havde været under 4 på milen siden 1997, og at det ville være enormt stort for os at få chancen for at blive de første danskere under grænsen i det nye årtusinde osv.
Han (arrangøren) vendte overraskende hurtigt tilbage. Han skrev, han ville holde os in mente og give os svar i primo juli, hvis der var plads. Han havde dog et officielt krav på 3.40 min. 1500m eller 3.58 min. mile. Ugerne gik, og han vendte ikke tilbage. Jeg tænkte ikke rigtig videre over det, for hverken Morten (Munkholm, træner), Mikael (Johnsen, træningskammerat) eller jeg selv troede rigtig på det.”
Mikkel Dahl-Jessen havde egentlig udset sig at skulle forsøge sig med Jakob Dybdal Abrahamsens primære disciplin, 3000m Forhindring, i fredags ved Folksam Grand Prix, men fik dagen før beskeden om at han var med i Morton Milen og udskød derfor sin mere seriøst debut på forhindringsdisciplinen udover et enkelt løb til en DT runde. Foto fra DM 2019: Christian Jørn.
“DET ER BARE OM AT SLÅ TIL MED DET SAMME NÅR CHANCEN BYDER SIG”
“Sæsonen gik videre. Efter træningslejr i juni kom Universiaden, ferie med familien og DM i juli. I august ville jeg selvfølgelig gerne prøve at løbe hurtigt, for jeg følte mig i væsentligt bedre form, end da jeg satte min PR på 1500m i maj. Men at finde gode løb er lettere sagt end gjort. Med 3.41 min. på 1500m er man for dårlig til A-heats og de store European Permit løb - men for god til B-heats, hvor man ender med selv at skabe løbene og ikke bare kan ”følge med”. Der var ikke umiddelbart udsigt til at komme i et heat, hvor jeg kunne jagte de 3.39 min., så jeg kiggede mig om efter andre distancer for at udnytte den gode form. Jeg fik f.eks. chancen på 3000m til European Team Championships i Kroatien, og weekenden efter havde jeg tilmeldt mig 3000m Forhindring i Göteborg for at prøve det af. Men så skete det selvfølgelig: dagen før forhindringsløbet fik jeg en mail fra Morton Games. De havde fået et afbud til milen og havde valgt at give mig pladsen, hvis jeg ville have den. Der gik ikke 10 min., før jeg havde svaret stort JA TAK!
Det kan måske virke fjollet at lave sådan en last-minute-rejse til Dublin og droppe et planlagt løb i Sverige, men som sagt er det ikke nemt at komme i de bedste felter, når man står i min situation. Derfor er det bare om at slå til med det samme, når chancen byder sig. Og chancerne for at løbe sub4 minutter er rigtig gode på onsdag. Så se med!”
KED AF AT MISSE ROYAL RUN STREET MILE I MAJ
Desværre for Mikkel Dahl-Jessen kom nyheden om et elitefelt på milen til Royal Run udgaven i 2019 sent. Så sent, at han allerede havde planlagt meget af sæsonen og dermed ville være på træningslejr i Sankt Moritz i juni måned. I 2018 stiftede Mikkel Dahl-Jessen netop til Royal Run første gang bekendtskab med milen.
"Første gang jeg rigtigt stiftede bekendtskab med milen var til Royal Run i 2018. Et par uger inden løbet fik jeg en besked fra Jeppe (daværende presseansvarlig i Dansk Atletik), der ville bringe en historie om milen. Han spurgte, om han måtte skrive, at jeg drømte om at løbe under 4 minutter på milen og om jeg var i form til at gøre det. Det måtte han selvfølgelig godt.
Det førte til, at TV2 lavede et fedt indslag om ”drømmemilen” i Aarhus med udgangspunkt i, at jeg skulle forsøge at komme under de 4 minutter. Jeg var selvfølgelig langt fra – tror jeg løb 4.14 min – men den opmærksomhed, som drømmemilen fik fra TV2 m.fl. var helt vanvittig. Folk spørger som regel, hvor hurtigt jeg løber per kilometer når jeg siger min 1500m tid, og de kigger undrende på mig, når jeg siger, jeg har løbet en 20 km tur. ”Burde du ikke hellere træne noget 1500 m?” Så det var fedt pludselig at høre Morten Ankerdal snakke om pacingstrategier og Hicham El Guerrouj på landsdækkende tv. Det virkede som om, milen formåede at skabe velfortjent hype om sporten. Og det ville/vil jeg sindssygt gerne være en del af.
Da 2019 versionen løb af staben, sad både Mikael (Johnsen, træningskammerat) og jeg derfor lidt ærgerlige i Schweiz på træningslejr som forberedelse til vigtige stævner i juli. Vi havde begge nysatte personlige rekorder på 1500m, og på den hurtigere rute i København kunne vi helt sikkert være kommet spændende tæt på de 4 min. Det gjorde ondt ikke at være en del af.”
“DER ER JO 1000 TING DER KAN GÅ GALT I SÅDANNE ET LØB”
Nu får Mikkel Dahl-Jessen muligheden for at komme under grænsen på de 4 minutter ved onsdagens løb i Dublin, men det er ikke nogen nem bedrift der venter ham og mange elementer skal gå op førend det kan lykkes.
"For at løbe sub 4 på milen behøver jeg ikke engang overgå mig selv. Det svarer ca til en 3.42,00 min. tid på 1500m. Skulle jeg løbe en 1500m af lignende kvalitet lige nu ville succeskriteriet jo være PR som minimum.”
Selvom det måske lyder forholdsvist nemt, så er det nemmere sagt end gjort og Mikkel Dahl-Jessen ved at også mange ting skal gå i en højere enhed for at det lykkes.
“Jeg vil selvfølgelig ikke være tilfreds med at løbe over 4 minutter, men der er jo 1000 ting der kan gå galt i sådanne et løb. Jeg har konkurreret mod tider mange gange før og livet går videre selvom det ikke lykkes. Jeg ser det også som en oplevelse. Det er altid fedt at konkurrere mod de bedste.”
TAKTIKKEN ER AT FØLGE MED
“På onsdag ved jeg også at de hurtigste løber omkring 3.55-56 min. sandsynligvis. Så det bliver også et mand-mod-mand-løb hvor jeg skal være med langt fremme så længe som overhovedet muligt. Feltet er så homogent, at udskillelsen nok først kommer til at ske på de sidste 200-300m.”
MIKKEL VIL GØRE SIT BEDSTE
“Hvis du spørger mig om det er en fiasko at løbe 4.00,01 min. og en succes at løbe 3.59,99 min. så er det selvfølgelig ikke helt så sort/hvidt. Jeg kunne også være fint tilfreds med en 4.00.xx min. tid, hvis jeg føler jeg har løbet op til mit bedste under forholdene i løbet eller hvis jeg slår mange af løberne der på papiret er meget bedre end mig.”
Seneste nyheder
-
Sæsonrevy #10: Gustav tog endnu et ryk og erobrede rekorden
Et nyt år, en ny forbedring. Sådan har det altid været for Gustav Lundholm Nielsen, og 2024 var ingen undtagelse for 400 meter-løberen, der i juli måned tilmed ramte det store mål ved at erobre den danske rekord.
Læs mere -
Sæsonrevy #9: Gennem tunnelen og ud til lysende "10,14"
Efter lange perioder med skader var der i 2024 endelig lys for enden af tunnelen for Emil Mader Kjær. Skive-sprinteren, der fredag fylder 25, var med på stafetholdet i EM-finalen i Rom, og ikke mindst sluttede han sæsonen af med en formidabel sejr, der lover godt for det nye år.
Læs mere -
God jul og godt nytår!
Dansk Atletik ønsker alle medlemmer og samarbejdspartnere en rigtig god jul og et godt nytår!
Læs mere -
Sæsonrevy #8: Simon løb sig til et 12-tal
To EM-finaler og et vildt rekordløb til DM. Simon Hansens præstationer i 2024-sæsonen var til topkarakter – også selvom OL ikke gik helt som ønsket.
Læs mere