Lad op til atletikkens største begivenhed i år
Årets nok største begivenhed i atletik står for døren. Det er VM i Atletik. Fredag den 27. september til den 6. oktober foregår konkurrencerne om at finde verdens bedste udøvere i atletikken anno 2019.
DET SIDSTE MESTERSKAB MED KVALIFIKATIONSSYSTEM SOM VI KENDER DET
Det er et VM, der er placeret i en tid med mange omvæltninger. Det er det sidste største mesterskab med et kvalifikationssystem som vi har kendt det i mange år. Det skulle have været det første mesterskab med et nyt slags kvalifikationssystem, men efter hård kritik udløste det, at det nye “World Ranking” system blev udskudt og ikke trådte i kraft ved dette VM. Det træder første gang i effekt ved OL i Tokyo 2020. Det er dog allerede i fuld gang, da landskabet omkring denne nye kvalifikationsmetode hastigt er ved at forme sig.
> LÆS OGSÅ: BASICS OF THE WORLD RANKINGS - IAAF.org.
ET VM I EN TID MED ÆNDRINGER I ATLETIKKENS LANDSKAB
Det er samtidig et VM, der er placeret i et år hvor vi på europæisk plan har set nogle nyere forsøg på at gøre atletikken attraktiv. Især European Games har med et markant anderledes DNA (Dynamic New Athletics) format ændret hvordan vi forstår atletikkens traditionsrige konkurrencer. Det var én slags holdkonkurrence.
En anden slags holdkonkurrence har vi også set internationalt ved den nyligt afholdte The Match Europe v USA. Alt sammen for at skabe bedre og mere attraktive eksponeringsmuligheder, hvilket nogle også i bund og grund vil mene er årsagen til det nye World Ranking kvalifikationssystem, der gør, at udøvere skal ud og vise sig mere og mere. Det er også i en tid hvor Diamond League scenen ændrer sig med et format der er kortet ned til fast-paced 90 minutters TV-sessioner.
Atletikken er på nogle områder måske ved at ændre landskab, men det nært forestående VM i Atletik er og bliver som vi kender det. Og så alligevel ikke.
Det er nemlig et lidt særegent VM. Det er placeret meget sent på året, og så endda året før et OL år. Det er gjort af forskellige årsager, hvor temperaturforholdene i værtslandet, Qatar, især er en af årsagerne. Det er meget varmt. Meget meget varmt, og med en luftfugtighed der måles helt op imod 85 %.
For at stadig gøre det nogenlunde acceptabelt under konkurrencerne, så har værtsnationen bygget verdens største udendørs airconditionsystem på atletikstadionet, der skal holde temperaturen på et acceptabelt niveau inde på selve stadion.
Dog bor og lever atleterne uden for stadions kølige temperatur. Der træner de også, og også opvarmningsstadion er i den varme hede der er i Doha. Det bliver altså selvsagt med en del udfordringer når det danske hold skal finde sig til rette i Doha før og under konkurrencerne.
> LÆS OGSÅ: World’s first stadium air conditioning system unveiled for Doha 2019
Alt andet lige, så ser vi nok alle frem til en masse spændende konkurrencer, med og uden danskere.
For Danmarks vedkommende har vi udøvere med i fem discipliner:
- Kvindestafetholdet, 4x100m / Mette Graversgaard, Astrid Glenner-Frandsen, Emma Beiter Bomme, Louise Østergård, Mathilde Kramer og Ida Karstoft.
- Sara Slott Petersen, 400m Hæk.
- Anna Emilie Møller, 3000m Forhindring.
- Anna Emilie Møller, 5000m.
- Thijs Nijhuis, Marathon.
Få i det følgende sat de danske atleter ind i en kontekst, så du er klædt på til når konkurrencerne går i gang.
PROGRAM
Programmet for danskerne er nedenstående. Her er inkluderet alle potentielle runder. Alle angivne klokkeslæt er danske klokkeslæt. Endelige heats og heattider kendes endnu ikke. Program kan findes her på IAAF.org.
Angivet med fed skrift er den runde de pågældende danskere starter med, og som vi dermed er garanteret at se dem i. Fsva. Anna Emilie Møller forudsætter deltagelse på 5000m, at hun er klarmeldt efter hun løber 3000m Forhindring. Det klarer Anna, hendes træner Kersti og resten af staben at finde ud af.
- Fre 27. sep. kl. 17.55 / Anna Emilie Møller / 3000m Forhindring, Indledende runde
- Man 30. sep. kl. 20.50 / Anna Emilie Møller / 3000m Forhindring, Finale
- Tir 1. okt. kl. 16.30 / Sara Slott Petersen / 400m Hæk, Indledende runde
- Ons 2. okt. kl. 17.25 / Anna Emilie Møller / 5000m, Indledende runde
- Ons 2. okt. kl. 20.05 / Sara Slott Petersen / 400m Hæk, Semifinale
- Fre 4. okt. kl. 19.40 / 4x100m Kvindelandsholdet / 4x100m, Indledende runde
- Fre 4. okt. kl. 20.30 / Sara Slott Petersen / 400m Hæk, Finale
- Lør 5. okt. kl. 20.25 / Anna Emilie Møller / 5000m Finale
- Lør 5 okt. kl. 21.05 / / 4x100m Kvindelandsholdet / 4x100m, Finale
- Lør 5. okt. kl. 22.59 / Thijs Nijhuis / Marathon
RANKING VURDERET PÅ ÅRSBEDSTE
VM er et klassisk mesterskab. Derfor vil det sværere at bruge atleternes årsbedste til at forudsige resultater, da meget kan ske i mesterskabskonkurrencer. Det handler om at være bedst på dagen, og i flere af tilfældene være bedst over flere dage. Dog har vi set på hvor danskerne placerer sig på kvalifikationslisten hvis man kigger på årsbedste.
- Kvindestafetholdet, 4x100m / Nr. 15/16. SB/PB/NR = 43,90 sek.
- Sara Slott Petersen, 400m Hæk / Nr. 11/42. SB = 54,89 sek.
- Anna Emilie Møller, 3000m Forhindring / Nr. 12/45. SB/PB/NR = 9.24,21 min.
- Anna Emilie Møller, 5000m / Nr. 21/38. SB/PB/NR = 15.07.70 min.
- Thijs Nijhuis, Marathon / Nr. 46/81. SB/PB = 2.14.18 min.
SB = Season Best (sæsonbedste)
PB = Personal Best (personlig rekord)
NR = National Record (dansk rekord)
De enkelte danskere der er med har hver især deres egen historie op til dette VM. Historien kender flere i atletikkens miljø nok allerede til. Vi gennemgår dog alligevel her et oprids så alle er klar til at sidde foran tv-skærmene velforberedt til konkurrencerne med danske udøvere. Det er samtidig en fin anledning til at kigge tilbage på det seneste års tid hvad angår de danske udøvere. Vi linker også til enkelte artikler fra tidligere i år med relevans for de enkelte udøvere.
ANNA EMILIE MØLLER MED FOR FØRSTE GANG I TO DISCIPLINER VED VM
Hun slog i år flere danske rekorder og vandt EM U23 guld x 2. Hun er stabilt præsterende, og har flere større mesterskaber bag sig allerede i en ung alder. Det er Anna Emilie Møller vi beretter om. Forhindringsløberen tager for første gang til ét af atletikkens helt store begivenheder med planen om at deltage i to discipliner. Anna Emilie Møller har i præsteret på meget højt niveau og har forbedret sine personlige rekorder markant.
Af de personlige rekorder Anna Møller har løbet sig til på banen i år, så har hendes progression været sådanne i tider.
- 1500m / 2018 PR = 4.11,08 min.
- 1500m / 2019 PR = 4.09,12 min.
- 3000mF / 2018 PR = 9.31,66 min.
- 3000mF / 2019 PR = 9.24,21 min.
- 5000m / 2018 PR = 15.44,95 min.
- 5000m / 2019 PR = 15.07,70 min.
Det er en markant forbedring hvis man kigger på tidsresultater. Især hendes 5000m tid på 15.07,70 min. har sat hendes præstationer i et nyt lys.
Tidligere i år hentede Anna 2 guldmedaljer fra EM U23 hjem på 3000m Forhindring og 5000m. Nu skal hun så ved et seniormesterskab lave samme kombination. Forskellen her er selvfølgelig konkurrencen, og så at der også er en indledende runde på 5000m hvor hun til EM U23 gik direkte i finalen.
På 3000m Forhindring er Anna placeret som nr. 12 ud af 45 hvis man ser på årsbedste tider fra de kvalificerede løbere. Der går normalt 15 videre til finalen.
Ved sit sidste internationale seniormesterskab, af EM/VM, ved EM i 2018 blev Anna Møller nr. 7 med ny dansk rekord. Ved VM tilbage i 2017 blev Anna nr. 8 i sit heat og var blot ca. 4 sekunder fra avancement til finalen. Ved OL i 2016 blev Anna nr. 6 i sit heat og var blot ca. 2 sekunder fra avancement til finalen. Anna Møller blev altså ved VM og OL med hhv. ca. 4 og 2 sekunder udelukket fra finalen, men nu ser det alene på seedningen ud som om det er realistisk, at hun kommer i finalen. Hun står i hvert fald rigtig godt, og har et helt fænomenalt år at bygge en god præstation og en god selvtillid på.
Når Anna Møller har løbet 3000m indledende runde og måske også finalen (mandag), så vil hun have to dage inden hun skal løbe indledende runde på 5000m (onsdag). Her er deltagelse forudsat, at hun er fit for fight, og det vurderer Anna Møller sammen med træner, Kersti Jacobsen, samt den danske stab i Doha. Denne kombination havde Anna Møller det godt med ved EM U23, og på trods af at hun havde to stk. 3000m forhindringsløb i benene, så gik hun alligevel ud og løb ny dansk rekord og fik EM U23 guld på 5000m få dage efter. Så det er en kombination hun allerede har vist, at hun kan præstere på.
Anna Møller var faktisk også kvalificeret på 10.000m distancen til VM i år, men valgte sammen med træner og forbundet at fraprioritere denne disciplin. Det var gennem en 15. plads til VM Cross i marts i Aarhus, at hun fik en kvalifikation til 10.000m’eren.
4X100M KVINDELANDSHOLDET PÅ DEN STØRSTE SCENE
4x100m kvindelandsholdet er blevet den “nye” fortælling om sprint i dansk atletik. De har vist hvad der kan udrettes i fællesskab samt at det også kan bidrage til individuelle successer.
På relativt kort tid har stafetkvindelandsholdet løbet sig ind på verdensscenen og skal nu deltage i deres første VM. Tidligere i år kvalificerede holdet sig til VM ved til World Relays at løbe i finalen.
I 2018 blev 4x100m’eren revitaliseret. Flere danske sprintere valgte at indgå i en satsning i denne disciplin. Allerede samme år fik det danske kvindelandshold løbet sig til deltagelse ved EM, hvor de slog ny dansk rekord. Her i starten af 2019 startede sæsonen så forholdsvist tidligt med deltagelse i maj ved World Relays. Her præsterede det danske hold rigtig godt og i ny dansk rekord med 43,90 sek. Så har holdet deltaget i flere Diamond League stævner i år, og er nu nået til et af de to største mesterskaber i atletikken, VM.
Udover at præstere rigtig flot, så beviser de danske kvinder, at det er vejen frem når man fra Dansk Atletiks side har valgt at satse på stafetten. Der er altså en del ting i gærde for tiden omkring sprintstafetten på 4x100m, hvor landstræner, Mikkel Larsen, blandt andet tidligere i år valgte at udvide truppen.
Selvom World Relays tidligere i år anses af nogle som en slags VM for stafetkonkurrencer, så er det stadig dette VM der er det største og som prioriteres rigtig højt af mange lande. Det er svær konkurrence kvinderne står over for, og seedet som næstsidst på listen er det også på papiret en udfordring. Men kvinderne har netop vist ved f.eks. World Relays tidligere i år, at alt kan ske på stafetten, så de bliver meget spændende at følge når de første gang 4. oktober kl. 19.40 skal bære depechen rundt på stadion så hurtigt som muligt.
Uagtet hvordan det går, så er stafetten et nyt fokusområde i dansk sprint, hvorfor der løbende vil blive set mere og mere til denne disciplin fremover.
THIJS NIJHUIS TIL VM EFTER AT HAVE SKIFTET PRIMÆR DISTANCE
Thijs Nijhuis har i år rykket sig ét niveau op. Det er et niveau, der gør det muligt for Thijs at deltage i én af de ubetinget to største begivenheder i atletikken, nemlig VM og OL.
Tilbage forud for OL i Rio i 2016 forsøgte Thijs at kvalificere sig på 5000m. Det krævede en tid der var akkurat lige hurtigere end den danske rekord på 13.25 min. af Dennis Jensen. Det lykkedes ikke, og siden dengang i 2016 er der sket meget for Thijs.
Thijs Nijhuis forud for det nyligt afholdt Copenhagen Half Marathon, hvor Thijs fik en sølvmedalje til DM Halvmarathon. Foto: Christian Jørn.
Thijs valgte i 2018 at løbe sin første marathon. Det gav ham samtidig DM guld, og var samtidig starten på en vej der nu foreløbigt har fået ham til sit største internationale mesterskab som atlet, ved hans blot tredje løb på distancen.
I 2018 formåede Thijs at blive dansk mester på 1500m, halvmarathon og marathon. I 2019 har Thijs formået at forbedre begge sine personlige rekorder på de lange løb til 2.14.18 min. og 1.03.31 min. ved hhv. Düsseldorf Marathon og Barcelona Halvmarathon. Det er altså en Thijs Nijhuis der har formået at forbedre sig markant, og især med 2.14.18 min. tiden fik Thijs et gennembrud på den distance. Tiden gav Thijs en billet til VM som han nu skal indløse her den 5. oktober kl. 22.59 (23.59 lokal tid i Doha, Qatar). Thijs kommer til VM efter at have forsøgt sig med varmetilvænning i Dubai i dagene forud for marathonet.
Det er altså en Thijs Nijhuis, der har taget et step op i distance der nu skal til VM. Han fortæller, at han virkelig befinder sig rigtig godt fysisk og mentalt på marathondistancen, og at det har givet et skud ny frisk motivation at skifte til den distance som den primære distance. Han vil ifølge ham selv stadig være at finde til enkelte baneløb, men landevejen er hans metier lige nu. Dog har han stadig ambitioner om at forbedre sin 5000m baneløbstid, men det må blive som et resultat af marathontræningen. Thijs har udover at præstere godt til dette VM sigtet rettet mod at forsøge at kvalificere sig til OL i Tokyo 2020. Det kan gøres ved enten at løbe kvalifikationskravet på 2.11.30 min. på marathon eller ved at placere sig inden for nr. 80 (pt.) på rankinglisten. Pt. er Thijs placeret som nr. 112 på listen. Thijs er ud fra årsbedste seedet som nr. 46 til VM. Der er placeringspoint til rankingen til de første 20 løbere ved årets VM.
SARA SLOTT PETERSEN HAR ALT AT VINDE
Sara Slott Petersen er nok den danske atlet til dette VM som de fleste i den danske befolkning har størst forventninger til. Efter at have sprintet sig til OL-sølv ved Rio i 2016 er Sara Slott blevet et navn mange i den danske befolkning kan nikke genkendende til. Det var en meget flot præstation og en præstation der står indprentet i manges hukommelse. Derfor er det unægteligt også et kommende VM der er fyldt med forventninger til hækkeløberen. Dog har vejen til dette VM været en bumpet vej, men en vej der på det seneste har været fyldt med stor fremgang sportsligt. Lad os se lidt på historien.
Isoleret set, så kan vi se på historien således, hvis man kigger på de sportslige resultater på den øverste hylde. I 2015 ved VM blev det til en plads akkurat uden for podiet med en 4. plads. I 2016 blev det til OL-sølv i Rio og til EM guld. I 2017 var Sara blot 12 hundredele fra en VM finale. 2018 var et år uden VM/OL men med et EM hvor det ikke blev til mere end en semifinaleplads. 2018 var dog et skadesplaget år for Sara, der gjorde sæsonen svær.
2019 er dog derimod blevet et rigtig godt år, der nu kulminerer ved dette VM. Det var dog et år der startede ud med to afbud til større stævner og dermed fik hækkeløberen en lidt udskudt start på sæsonen. Sæsonen startede på dansk grund ved Copenhagen Athletics Games i juni.
Siden hen har Sara kvalificeret sig til VM og nu også OL med fine tider. Dog har året i år været et år hvor felterne ikke har været på det niveau som Sara kunne have ønsket. Sara beskriver sig selv som en, der kan præstere rigtig godt på de store scener, og dermed også modsætningsvist kan have det lidt sværere på de lidt mindre scener. Med udeblevne topresultater i 2018 har 2019 været et år hvor Sara ikke er kommet ind i de helt eksklusive felter, og dermed primært selv har måtte løbe sig til sine bedste resultater i år. Hun vandt ved den seneste test ved Gloria Cup den 16. september sin femte sejr, og går dermed målrettet ind til dette VM. Det er en Sara Slott, der er tilbage på sporet og nu har alt at vinde ved dette VM efter et 2018 der ikke gik som ønsket.
Sara Slott har også for nyligt ved Danmarksturneringen forbedret sin 400m tid (uden hække) til 53,49 sek. så farten er der helt klart. Hækkeløb er dog mere end kun fart. Det er timing og teknik i et meget højt tempo. Hvordan det hele går får vi at se når Sara Slott skal i aktion første gang ved VM den 1. oktober kl. 16.30.
TEAM DANMARK LEDES AF MEGET ERFARNE LARS NIELSEN
Ved VM i Doha har det danske hold en meget erfaren herre med som Team Leader. Det er Lars Nielsen, der udover at være Team Leader her ved VM også er landstræner i spring.
Det er Lars Nielsens 23. VM. Derudover har Lars deltaget i 5 OL og 18 EM.
Den danske stab er følgende:
- Head of Delegation: Bo Overgaard
- Team Leader: Lars Nielsen
- Sprint/hæk: Mikkel Larsen
- Mellem/lang: Kersti Jacobsen
- Behandlere: Kristoffer Bjerke og Tommy Hedelund
Seneste nyheder
-
Sprint’n’Jump: Topsprintere tørner sammen på tirsdag
Der er lagt op til en særdeles spændende duel på mændenes 60 meter, når Simon Hansen, Kojo Musah og Emil Mader Kjær dyster mod hinanden ved tirsdagens internationale stævne i Aarhus. Med godt 50 udenlandske deltagere til start – heraf adskillige OL- og VM-deltagere – er der tegning til det stærkeste stævne i en dansk atletikhal nogensinde.
Læs mere -
Nye regler for mesterskaber
På årsmødet den 3. november 2024 blev der vedtaget ændringer til vedtægter og bestemmelser, som har betydning for fremtidige mesterskaber, både regionalt og nationalt.
Læs mere -
KIF søger atletiktrænere
KIF søger atletiktrænere. Se opslaget her og kontakt klubben direkte for yderligere information.
Læs mere -
Suveræne Simonsen åbner året med dansk 10 km-rekord: 28:16
Trods sygdom i ugen efter nytår formåede Jacob Simonsen søndag at erobre den danske rekord ved det store 10 km-løb i Valencia.
Læs mere