Thijs Nijhuis løb et klogt løb ved marathon ved VM og blev nr. 31

Thijs Nijhuis stod natten til søndag på sin hidtil største sportslige startstreg. Da der var løbet de 42,2 km. på marathonet ved VM herskede der ingen tvivl om, at Thijs Nijhuis præsterede rigtig flot. På marathonet løb Thijs 2.18.10 time og løb sig ind på en meget flot 31. plads, hvor han fra 5 km til mål indhentede 37 løbere. Dette var viborggenserens blot tredje marathon.

Rejsen for marathon startede for Thijs Nijhuis ved HCA Marathon i Odense i 2018 til DM på Marathon. Her løb Thijs 2.19.42 på marathon.

Tidligere i år skrev den flertallige danske mester på forskellige distancer sig så ind i bevidstheden hos rigtig mange danskere og internationalt ved at løbe 2.14.18 ved Düsseldorf Marathon. Her kvalificerede han sig samtidig til VM der nu skulle løbes.

MIDNATSMARATHON GJORDE OMSTÆNDIGHEDERNE ANDERLEDES

Omstændighederne for VM i år har været ret specielle. Varme forhold har gjort at værtsnationen har bygget verdens største udendørs airconditionsystem som skulle køle forholdene for stadiondisciplinerne ned fra omkring 30-25 grader til 22-25 grader. Det gjaldt alle øvelser til VM undtagen kapgang og marathon. Her måtte man pga. temperaturforholdene planlægge det således, at disse øvelser blev løbet omkring midnat. Derfor startede kvindernes marathon kl. 23.59 lokal tid den 27. september, og her i nat den 5. oktober kl. 23.59 lokal tid skulle herrernes marathon så skydes i gang.

Af lærdom fra kvindernes marathon ville det være de kloge løbere, der ville blive de bedst placerede løbere ved dette VM. Hos kvinderne udgik ca. hver tredje løber pga. temperaturforholdene. Ikke blot var det meget varmt med 32,7 grader, men en luftfugtighed på 73 procent gjorde forholdene endnu mere uudholdelige og meget svære at toppræstere i.

Thijs Nijhuis havde bl.a. et nedkølet pandebånd til at hjælpe mod varmen. Foto: Lone Dybdal.

THIJS NIJHUIS OG TRÆNER, NIELS KIM HJORTH, VAR VELFORBEREDTE

Thijs var velforberedt til dette, og ser man på hans resultater relativt til de mange andre så vidner det også om, at Thijs højst sandsynligt var meget velforberedt eller bare klarede varmen utroligt godt. Førstnævnte gør sig i hvert fald gældende.

En af metoderne til at håndtere varmen var at skære noget af hans tøj af samt gennemhulle det for bedre luftgennemstrømning. Se det på billederne i opslaget her.

Thijs og hans træner, Niels Kim Hjorth, havde undersøgt hans varmetolerance til bunds og fundet frem til flere metoder, der kunne bidrage til en toppræstation.

En af metoderne til at håndtere varmen bedre var at klippe huller i landsholdstrøjen. Foto: Lone Dybdal.

FORHOLDENE VAR BLEVET BEDRE TIL HERRERNES MARATHON

Forholdene havde mod forventning forbedret sig til herrernes marathon. Som Thijs selv beskriver det:

"Fugtigheden var forsvundet mere eller mindre ud af det blå, som man sikkert kunne se på alles tider. Det gjorde også jeg var usikker på tempoet i starten, men løb 45 min konservativt i 3.20-22 pr. km og så skruede jeg farten op til 3.12-15 pr. km. Men synes der gik meget længe inden jeg begyndte at hente folk, og det var mentalt opslidende når man kiggede frem og kunne se ret mange.

Thijs justerede undervejs ind ift. forholdene og satte tempoet op.

På anden halvdel fik jeg virkelig udbytte for at bruge hovedet og får hentet mange. Tror det var 17 atleter  fra 30 km til mål. Sidste 5 km var tunge pga. en læg der tenderede til at krampe. Løber 1.10.10 og 1.08 på hhv. første og anden halvdel.

"Jeg oplevede ikke at de mange omgange var så kedelige fordi jeg hele tiden havde fokus på at tage væske og hente folk. Selv da jeg kom i mål var der 28 grader, så vi frøs ikke.

SPLITS FRA THIJS NIJHUIS 2.18.10 MARATHON

“JEG ER VIRKELIG GLAD OG TILFREDS”

Det var ordene fra Thijs efter marathonet. Et marathon han bestemt godt kan være stolt af, og hvor han løber en meget flot placering. Efter 5 km ligger han nr. 68 og ender som nr. 31. Dermed henter han hele 37 løbere fra 5 km til mål.

NEXT UP: OL KVALIFIKATION

Nu er næste mål for Thijs Nijhuis er at forsøge at kvalificere sig til OL på marathon, selvom det endnu ikke er besluttet helt hvordan planen mod det skal være. Kvalifikation kan ske på flere måder.

 

KVALIFIKATION kan ses på to måder.

  • PÅ TID: Enten ved at løbe 2.11.30 min. eller hurtigere (OL kvalifikationskrav).
  • PÅ RANKING: Via World Ranking. 2 resultater på marathon tæller i kvalifikationsperioden. Man må godt have ét resultat på halvmarathon. Man får pr. resultat en score der udgøres af 1) placeringen (her har stævnets kvalitet betydning) og 2) tiden, hvor man tildeles IAAF point. De to resultater sammenlægges og divideres i to. Så har man en såkaldt “Performance Score”, der placerer én på World Ranking listen. 80 atleter (pt.) kvalificerer sig på marathon. Nogle udgøres af tidskrav (ca. halvdelen) og resten på ranking (ca. halvdelen).
    • Performance Score = (2 x (resultatscore + placeringspoint))/2
  • Så er der lidt undtagelser m.m. men for danskere er ovennævnte nok mest relevant.

Det her VM var som udgangspunkt ikke relevant for Thijs ift. kvalifikationen til OL i Tokyo, andet end at den gode placering måske kan hjælpe ham med at komme med i nogle gode marathonfelter. Tiden er for langsom til at kunne bidrage til at tælle fornuftigt som en rankingscore og en placering udover nr. 20 giver ikke placeringspoint.

Thijs ligger pt. nr. 113 på World Ranking listen som er opgjort pr. 2. oktober. Her er marathonresultaterne fra VM vel og mærke ikke med endnu.

Pt. skal man have 1116 point i Performance Score for at komme til OL på marathon for herrer, HVIS fristen var den 2. oktober. Listen ændrer sig altså løbende.

Thijs har pt. 1070 point i Performance Score. Vurderet på Düsseldorf Marathon på 2.14.18 time. Resultater der 1086 i resultatpoint (IAAF point) og 5 i placeringspoint, dvs. 1091 point. Han har som det andet tællende resultat Barcelona Halvmarathon på 1.03.31 time. Gav 1050 i resultatpoint (IAAF score) og 0 i placeringspoint. Dvs. 1091 + 1050 = 2141 point / 2 = 1070,5 point, afrundes til 1070 point i Performance Score.

Kun på resultatpoint vil Thijs skulle have nedenstående på halvmarathon og marathon for at gå videre som det ser ud pr. dags dato. Så får han akkurat det samme som vedkommende på 80. pladsen pt. Her er renset for folk der er videre på tider.

 

  • 1116 point marathon = 2.12.36 time.
  • 1116 point halvmarathon = 1.01.52 time.

 

For nu lader vi planerne om Tokyo stå i baggrunden og kan glæde os over denne meget flotte præstation af Thijs som ham og hans træner og team kan være meget stolte af.

Seneste nyheder