Hvordan er situationen for Kristian Holm Jensen, Anna Mark Helwigh og Kristian Uldbjerg Hansen nu?
Flere danskere er i USA på college-ophold, men hvordan er deres situation nu under Coronavirussen? Vi spørger i en artikelserie ind til hvordan deres situation er, hvor de er henne i verden, hvad de har oplevet i USA under Coronavirussen, hvordan de klarer sig med undervisningen nu og hvad deres umiddelbare planer er. Læs her i første indlæg om Kristian Holm Jensen, Anna Mark Helwigh og Kristian Uldbjerg Hansen.
Artikelserien vil over dagene 6-9. maj dele indsigter i nogle af de nedenstående atleters situation. Alle atleterne er selv gået med til at indgå.
Danskere i USA: Anna Mark Helwigh, Kristian Holm Jensen, Sophie Søefeldt, Maria Ahm, Nicolai Hartling, Kristian Uldbjerg Hansen, Nathalie Richter, Josephine Thestrup, Mia Helene Mørck, Thea Jensen, Kristoffer Thomsen, Helene Gottlieb, Olivia Thorsgaard, Caroline Vegeberg, Kristoffer Hari, Jonas Gertsen og Anna Juul.
_________
KRISTIAN HOLM JENSEN, ESBJERG AM & TEMPLE UNIVERSITY
Hvilket college / university i USA er du på? Og hvilken specifik retning hvis nogen?
Temple University - Neuroscience
Hvilket semester eller år er du? Hvor langt er du på uddannelsen?
Junior, jeg har ét år tilbage.
Er du pt. i USA eller hjemme?
Jeg er stadig i USA. Jeg har valgt at ikke at tage til Danmark af frygt for ikke at kunne komme tilbage til USA og færdiggøre laboratoriedelen af mit Master's project. Men det er nu fint nok, ville også have været træls at skulle have onlineundervisning midt om natten.
Hvad regner du med nu i dette semester? Hvordan foregår undervisningen?
Undervisningen er rykket online, men eksamenerne starter næste uge så det er snart slut (svarede den 26. april).
Hvordan mærkede eller mærker du til Coronakrisen i USA? Hvordan håndteredes det?
Jeg tror det er meget det samme som i Danmark. Jeg kan ikke komme i et styrkerum, og atletikbanerne er lukkede. Banesæsonen er aflyst, så jeg har rykket fokus mod efterårets cross-sæson og løber mest bare miles lige nu. Jeg har et par venner i NYC som nærmest ikke var udenfor i 2 uger, men her i Virginia er der masser af plads så jeg løber bare alene rundt ligesom de fleste gør i Danmark.
Hvad er status ellers på træning, form, motivation? Især i denne tid?
Det er træls ikke at kunne få lov til at bruge noget af alt den gode form jeg har bygget op, men grisen bliver ikke tungere af at blive vejet så det går nok. På dårlige dage er der langt til næste konkurrence, men så snart skoene bliver snøret er det jo lækkert at komme ud og løbe.
Hvad er din bedste oplevelse fra dit USA ophold?
Flere år inden jeg valgte at flytte til USA løb jeg en tur med Thijs Nijhuis, der vist lige var kommet hjem fra Kentucky. Han fortalte om stævnet Penn Relay's med 40.000 tilskuere, og hvor vinderen af hver disciplin får et guldur. Det lød alt for fedt! I morgen er det et år siden at jeg blev Collegiate Penn Relay's Champion på 5000m'eren, og fik et guldur. Det var en vild weekend, og det åbnede mine øjne for hvor stort atletik kan være.
ANNA MARK HELWIGH, SPARTA AM & VILLANOVA UNIVERSITY
Hvilket college / university i USA er du på? Og hvilken specifik retning hvis nogen?
Jeg går på Villanova University og læser Environmental Science.
Hvilket semester eller år er du? Hvor langt er du på uddannelsen?
2. semester, Freshman Year.
Er du pt. i USA eller hjemme? Eller andetsteds? Hvis du tog hjem til Danmark, hvordan foregik det så og hvad var der af overvejelser ved det?
Jeg er pt. hjemme i Danmark og har været hjemme i ca. 7 uger. Omkring den 11. marts fik vi at vide at der ville være online klasser til d. 14 april, hvor de så ville reevaluere situationen. Vi måtte stadig godt være på skole og spise i vores dining halls, men undervisningen ville bare foregå online. De fleste tænkte umiddelbart at de ville blive på campus, og det gjorde jeg også, så jeg kunne træne med holdet. Den 12. marts aflyste NCAA alle stævner for resten af sæsonen, hvilket betød at der derfra ikke måtte være fællestræning. Derudover udmeldte universitetet at skolen alligevel ville lukke, og at vi ikke måtte befinde os på skolen fra den 16. marts. Som international studerende var jeg dog en undtagelse og kunne godt blive på skolen hvis jeg ville. Vores trænere holdt et møde med hele atletikholdet dagen efter, hvor de fortalte hvad der nu ville ske og de anbefalede os at tage hjem. Jeg var meget i tvivl om hvad jeg skulle gøre, for hvis jeg tog hjem kunne jeg ikke komme tilbage til USA foreløbigt da alle rejser fra Europa til USA var stoppet. Flere af mine veninder tilbød, at jeg kunne bo hos dem, hvilket var rigtig sødt af dem. Jeg besluttede mig dog for at tage hjem, da skolen lovede at resten af semesteret ville være online for mig, selv hvis skolen åbnede op igen den 14. april. Det gjorde derfor ikke noget, at jeg ikke kunne komme tilbage til USA lige foreløbigt. Yderligere vidste jeg, at selvom jeg kunne bo hos mine veninder, ville jeg kunne fokusere bedre på skolen derhjemme, da man kan slappe af på en anden måde når man er hjemme. Derudover blev flere fly fra USA til Europa aflyst, så jeg vidste ikke om jeg ville ende i en situation hvor jeg ikke vil kunne komme hjem, hvis jeg ventede nogle uger. Så fredag aften pakkede min roomie og jeg hele vores værelse ned og kørte hjem til hende. Jeg var hos hende et par dage, hvor jeg fik pakket mine ting ordenligt ned i kasser og fandt ud af hvad jeg skulle have tilbage til Danmark og resten kunne jeg lade stå hos hende indtil næste semester. Jeg ville gerne have et par dage hjemme hos hende, så vi lige kunne få sagt ordenligt farvel, da det hele skete så hurtigt. Den 18. marts kørte de mig så til Newark lufthavn, hvor jeg så fløj hjem med et direkte fly og startede de 14 dages karantæne hjemme.
Jeg bliver hjemme til næste semester starter. Næste semester starter i slutningen af august, så der kan jeg forhåbentligt komme tilbage.
Hvad regner du med nu i dette semester? Hvordan foregår undervisningen?
Resten af undervisningen dette semester foregår online. Jeg er ret heldig, da jeg kun skal være online på et bestemt tidpunkt for en af mine klasser. Det er kl. 8.30 i USA, hvilket svarer til kl. 14.30 herhjemme, så det er ikke så galt. Lærerne fra mine andre klasser har optaget deres forelæsninger og lagt PowerPoints ud, så dem kan jeg se når jeg har tid, hvilket er meget rart.
Hvordan mærkede eller mærker du til Coronakrisen i USA? Hvordan håndteredes det?
USA var jo lige et par uge bagefter Danmark i forhold til udbredelsen af Corona, så da Danmark lukkede ned havde de ikke helt forstået alvoren endnu. Flere skoler i det omkringliggende område valgte at lukke ned og opføre onlineklasser, så der var lidt et pres på Villanova. I starten virkede det derfor lidt som om at de valgte at gå over til onlineklasser, fordi andre skoler gjorde det, da vi jo stadig kunne opholde os på skolen og spise i vores dining halls. Dog valgte skolen at lukke ned et par dage efter, da de begyndte at forstå alvoren i det. Jeg tog hjem inden situationen blev meget alvorlig derovre, men jeg synes skolen og trænerne har håndteret det godt. Professorerne havde kun en weekend til at omstille deres undervisning til at være online, men de fik det til at fungere hurtigt. Trænerne i atletikafdelingen har været meget hjælpsomme og sendt mange opmuntrende mails. Hver uge har jeg et Zoom-møde med min træner og pigerne på holdet, så vi stadig kan holde lidt styr på hinanden. Alle på universitet hjælper og støtter hinanden, så vi kan komme godt igennem denne periode - det er jo svært for alle.
Hvad er status ellers på træning, form, motivation? Især i denne tid?
Da udendørssæsonen jo er blevet aflyst er næste mål cross-sæsonen i USA, som først starter i september. Jeg har derfor 5 måneder til at jeg skal være i topform igen. Min træner, Gina, valgte at vi skulle tage 3 ugers træningspause, som vi ellers ville gøre efter udendørssæsonen. Herefter startede vi stille og roligt op igen, så vi kan få en lang og god grundtræning. Her i april sagde min træner, at vi skulle komme i form uden at løbe, så jeg har løbet korte ture hver anden dag og så cyklet 1 time de andre dage. Hun fokusere meget på, at vi ikke skal blive trætte af at løbe og derfor lave alternativ træning, så vi er klar og har blod på tanden senere. Det kan være svært at holde motivationen oppe, når man først skal konkurrere om 5 måneder, så derfor skal vi bare træne for glædens skyld. Vi skal bare nyde at løbe en tur uden at skulle bekymre os om stævner og forventninger. I løbet af de næste måneder vil vi derfor bygge mere og mere på, så vi er klar til crosssæsonen, men lige nu tager vi de stille og roligt, da vi ikke har travlt.
Hvad er din bedste oplevelse fra dit USA ophold?
Det bedste fra mit USA ophold er bare at være en del af Villanovas atletikhold. Der er så meget historie med Villanova, og det er virkelig vildt at være en del at sådan et hold. Man kan virkelig mærke sammenholdet og alle brænder for at føre Villanovas historie videre. Jeg deltog med crossholdet i NCAA finalen i efteråret, hvilket var en vild oplevelse med omkring 300 piger til start. Dog var den bedste oplevelse i løbet af dette år indendørs Big East, hvor jeg for første gang følte mig som mig selv under et løb efter ét år med kyssesyge og lungebetændelse. Derudover var Big East også en god oplevelse, da jeg virkelig kunne mærke Villanovas ånd. Trænerne havde regnet ud, at vil nok ville vinde med et point, så det var meget tæt og krævede at vi alle præsterede til vores bedste. Både drengene og pigerne vandt, og det lykkedes kun fordi vi kæmpede som et hold. Efter Big East var jeg klar til at løbe hurtigt udendørs, men sådan blev det desværre ikke i år. Vi bliver dog nødt til at se på den lyse side, hvor vi nu har masser af tid til at blive stærkere.
KRISTIAN ULDBJERG HANSEN, AALBORG AM & UNIVERSITY OF NEW MEXICO
Hvilket college / university i USA er du på? Og hvilken specifik retning hvis nogen?
Jeg læser Business Management på The University of New Mexico.
Hvilket semester eller år er du? Hvor langt er du på uddannelsen?
På mit 4. år og bliver bachelor i midten af maj.
Er du pt. i USA eller hjemme? Eller andetsteds? Hvis du tog hjem til Danmark, hvordan foregik det så og hvad var der af overvejelser ved det?
Jeg er hjemme i Danmark nu, og har været hjemme i næsten en måned nu. Jeg havde egentligt besluttet, at jeg ville blive i USA så langt tid som muligt, men da det hele eskalerede og min sundhedsforsikring er bundet op på mit scholarship ville det være lidt risky at blive ift. at komme hjem.
Hvad regner du med nu i dette semester? Hvordan foregår undervisningen?
Jeg færdiggør mit sidste semester online. Det er lidt hårdt, da undervisningen foregår om natten, da jeg har 8 timers tidsforskel. Jeg bliver bachelor i midten af maj, så det er til at se en ende på. Jeg bliver hjemme og er faktisk flyttet sammen med Emil Søndergaard og Benjamin Lobo Vedel. Det har faktisk været planen i lang tid nu, så det er lidt held i uheld, at vi fik lejligheden 1. marts. Jeg blev tilbudt en ekstra sæson i USA, da vi jo mistede vores udendørssæson. Det har jeg dog valgt ikke at tage imod. Jeg er klar til at prøve noget nyt. I den forbindelse er min nye træner Morten Munkholm. Der er ingen tvivl om, at jeg skal til at løbe flere 1500m i fremtiden, og den overgang fra 800m ser jeg Morten som en ideel træner. Jeg kommer til at træne meget med Mikkel Dahl og Mikael Johnsen, og så glæder jeg mig bare til at blive en del af det århusianske løbemiljø. Det er det bedste i Danmark i min optik.
Hvordan mærkede eller mærker du til Coronakrisen i USA? Hvordan håndteredes det?
Jeg mærkede faktisk ikke særligt meget til den. Da jeg var i USA var der ikke mange der tog det seriøst. Det var kun når vi handlede ind, at det kunne mærkes, da der ikke var særlig mange varer på hylderne. Generelt set har det ikke været så slemt i New Mexico, selvom mørketallet reelt er meget højere.
Hvad er status ellers på træning, form, motivation? Især i denne tid?
Det kører super. Jeg kører stadig noget grundtræning, men løb mine første intervaller på bane i tirsdags for et par ugers tid siden. Motivationen er i top. Det er nok forbundet med mit trænerskifte, som jeg finder meget motiverende. Vi er enige om at forsøge at lave en formtop i juni som vi plejer. Det bliver i form af nogle små testløb (time trials), også må vi se hvornår DM bliver, så vi kan være klar der. Det er vigtigt at fortsætte udviklingen og ikke gå i stå pga. Corona. Vi prøver at kontrollere det vi kan, og få det bedste ud af det. Det er vigtigt at fortsætte udviklingen, så 2021 bliver et rigtigt godt år.
Hvad er din bedste oplevelse fra dit USA ophold?
Det er svært at vælge bare én god oplevelse. Stævnemæssigt var det helt klart mit freshman år, hvor jeg løb DMR til Nationals i Texas. Det var en fed stemning. Ellers er det min nye “familie” jeg har fået mig. De mange rejser, konkurrencer og oplevelser der følger med efter fire år i College. Det er noget jeg tager med mig for resten af mit liv.
Seneste nyheder
-
Sæsonrevy #10: Gustav tog endnu et ryk og erobrede rekorden
Et nyt år, en ny forbedring. Sådan har det altid været for Gustav Lundholm Nielsen, og 2024 var ingen undtagelse for 400 meter-løberen, der i juli måned tilmed ramte det store mål ved at erobre den danske rekord.
Læs mere -
Sæsonrevy #9: Gennem tunnelen og ud til lysende "10,14"
Efter lange perioder med skader var der i 2024 endelig lys for enden af tunnelen for Emil Mader Kjær. Skive-sprinteren, der fredag fylder 25, var med på stafetholdet i EM-finalen i Rom, og ikke mindst sluttede han sæsonen af med en formidabel sejr, der lover godt for det nye år.
Læs mere -
God jul og godt nytår!
Dansk Atletik ønsker alle medlemmer og samarbejdspartnere en rigtig god jul og et godt nytår!
Læs mere -
Sæsonrevy #8: Simon løb sig til et 12-tal
To EM-finaler og et vildt rekordløb til DM. Simon Hansens præstationer i 2024-sæsonen var til topkarakter – også selvom OL ikke gik helt som ønsket.
Læs mere