Nyhed fra Dansk Atletik
Christian Birk fortæller om Roster Athletics.

Lær om Roster Athletics der vil skabe nye standarder i atletikken

"Vi kunne godt tænke os, at gøre det så let at alle klubber kan lave et stævne. Der er vi ikke endnu, men det er målet. Og på den anden side, så kunne vi godt tænke os at gøre det markant lettere for en fan.”, lyder det fra stifter af Roster Athletics, Christian Birk. Lær her mere om Roster Athletics, der er ved at gøre sit indtog i den danske og globale atletik.

I den danske atletik er der et navn der går mere og mere igen. Det er Roster Athletics. Flere vil have stiftet bekendtskab med det som et app-baseret fantasy spil over de seneste år, og andre i nyere tid som en resultatudbyder til enkelte atletikstævner. Især ved årets DM Inde og DMU Inde stiftede rigtig mange bekendtskab med Roster Athletics første gang. Det er nogle vi formentlig kommer til at se mere og mere til. Roster Athletics er startet af danskeren, Christian Birk, der faktisk selv er tidligere eliteudøver og bl.a. en overgang havde danmarksrekorden på 400m’eren. 

Det er en stævneplatform for arrangører til at gøre det lettere at arrangere et stævne. Sammen med det er der en mobilapp, så fans og forældre, trænere og hvem det nu er, kan følge med i konkurrencerne”, fortæller Christian Birk. Ét formål er at gøre lettere for arrangører og det andet formål er at gøre det sjovere at følge med i atletikken. Dansk Atletik har taget en længere snak med Christian Birk om hvad Roster Athletics er. Se den i videoen nedenfor (15 min. lang) eller læs en transskribering af videointerviewet i sin fulde længde i tekst nedenfor.

HVEM ER CHRISTIAN BIRK?

Christian Birk. Fra DMU Inde. Foto: Christian Jørn.

Jeg hedder Christian Birk, og jeg er fra Roster Athletics. Min vej ind i atletikken startede da jeg var 7 år. Jeg startede der til atletik, og så har jeg stort set været i atletikken siden. Jeg har haft en periode hvor jeg var trespringer, og så en periode hvor jeg var 400m løber. Jeg ynder at sige, at det var på eliteplan i mange år. Så stoppede jeg for en 17-18 år siden. Siden da har det bare været løb til husbehov og har været på stadion, men så har jeg brugt meget tid på at være med til at arrangere stævner og haft min gang på atletikstadions rundt omkring i forskellige sammenhænge. Der var mange år - en 8-10 år - hvor jeg var eliteaktiv og løb 400m og var med til mesterskaber, med til EM indendørs og udendørs. Da jeg så stoppede begyndte jeg at arbejde og havde ikke så meget med atletik at gøre. Så kom jeg tilbage og var i løbeverdenen igen. Jeg startede et selskab der hedder Endomondo som jeg startede sammen med et par andre, og der var vi så i 7-8-9 år eller noget i den stil… Eller vi brugte en 7-8-9 år på det. Efter det havde jeg så en pause igen, hvor jeg ikke var en del af løbeverdenen. Det var ikke baneatletik, men det var mere løbeverdenen uden for stadion. Så her for en 4 år siden så startede jeg her sammen med nogle andre Roster Athletics.”

HVORFOR STARTEDE DU ROSTER ATHLETICS? 

“Roster Athletics startede fordi, at jeg var sammen med nogle andre atletikfreaks. Vi sad til et stævne. Vi sad til et VM i atletik tilbage i 2016 og synes at, det var svært at følge med på trods af, at det var et VM. Jeg sad sammen med nogle sportsfans som ikke vidste ret meget om atletik, og de havde svært ved at følge med. De kunne selvfølgelig se når der blev løbet 60m, men så var der resultat fra kuglestød og resultat fra højdespring. Så tænkte vi om vi kan gøre et eller andet der gør et mere interessant at følge med. Kan vi lave noget hvor vi kan bruge det device man har i lommen alligevel? Hvor man kan få resultater? Hvor man kan blive uddannet? Der er vi langt langt fra endnu men det er grunden til, at vi startede. Det kom vi i gang med og for at kunne vise resultater i en app, så var vi nødt til at bygge en platform nede bagved der kunne håndtere stævneadministration. Så så vi... ikke så meget i Danmark. Danmark har været ret godt fremme på den front, men rigtig mange andre steder så foregår det på pen og papir, Excelark hvis det år rigtig vildt for sig. Så tænkte vi, at der er jo potentielt set et forretningspotentiale i det her. Og så startede vi.”

Roster Athletics er en app til at følge med i stævner og til at arrangere stævner. Foto: Christian Jørn.

ROSTER ATHLETICS VIL GERNE FORBEDRE OPLEVELSEN SOM ARRANGØR AF ET ATLETIKSTÆVNE

"Det som er oplevelsen for rigtig mange arrangører er, at det er besværligt. Det er afhængigt af ganske få mennesker. Det er omstændeligt at skulle sætte det hele op og skulle få resultater ind, og få dem vist på en eller anden form for platform, og så sidenhen få dem sendt ind til statistik i statistiksammenhæng. Det er overordnet set behovet fra arrangørsiden. Vi kunne godt tænke os, at gøre det lettere. Vi kunne godt tænke os at gøre det så let at alle klubber kan lave et stævne. Der er vi ikke endnu, men det er målet."

Der er tit mange ting at tage sig af som arrangør af stævner. F.eks. her til DM Inde Mangekamp og DM Inde Masters 2020 hos Randers Freja Atletik. Foto: Christian Jørn.

"Jeg tror, at vi skal prøve at - ikke opfinde noget nødvendigvis - men vi skal se på hvad er det for nogle problemstillinger som en klub eller arrangør har. Hvad er det for nogle processer hvor vi kan skære tre timer af eller to timer? Hvor kan vi ligesom forbedre de processer? Hvor kan vi være med til at forbedre dem? På den ene side, så gør vi det kun ved at være ude og få feedback og være med til stævner og at dem som bruger produktet de vender tilbage og siger, at de godt kunne tænke sig A, B og C. Og det samme for fans eller dem der følger med. Hvad kunne man godt tænke sig at se? Og det er jo selvfølgelig også forskelligt. Alle er ikke ens. Nogle kunne godt tænke sig at have det på en måde og nogle på en anden måde. Der må vi gøre vores bedste til at ramme et eller andet sted midt imellem.

Christian Birk og Kristian Midtgaard fra Roster Athletics var både til DMU Inde og DM Inde, og fik her meget feedback til at forbedre app'en. Foto fra DMU Inde. Foto: Christian Jørn.

Roster Athletics har over det sidste længere stykke tid samarbejdet med en del stævnearrangører herhjemme i Danmark for at lære om behovet ude i atletikken. De sætter meget pris på feedback, og vil rigtig gerne have hjælp til at forbedre det de håber bliver go-to produktet for arrangører.

"Vi bilder os ind, at vi er utroligt lydhøre for feedback og vi vil rigtig gerne have feedback. Der er ikke noget der er for småt. Selv den mindste lille feature. Til DMU Inde i februar, så var der én der spurgte om vi kunne gøre teksten en lille smule større ét sted her fordi så kan man bedre se det på afstand. Alle mulige ting. Der er ikke noget der er for småt. Vi kan bare ikke lave alt. Vi er begrænset af ressourcer, og vi har allerede en liste på mange mange hundrede ting, der skal laves. Så vi er bare nødt til at prioritere, så jeg håber at folk forstå at vi tager deres feedback med, og at det bliver prioriteret, men det er ikke sikkert det er det der kommer i morgen eller næste uge eller næste måned, men vi skal nok få tingene lavet, men det bliver bare over tid.” 

DET SKAL VÆRE NEMMERE AT FØLGE MED SOM FAN

Vi kunne godt tænke os at gøre det markant lettere for en fan. Typisk er det en forælder, en bedsteforælder, en træner eller hvem det nu er der sidder - enten i sofaen derhjemme eller på stadion og følger med - at gøre det lettere for dem at følge med. Få resultater med det samme. Følge med i en teknisk øvelse hvor man kan se resultaterne med det samme. Man skal ikke vente til næste dag osv. Det er jo en del af det der gør atletikken interessant, sammen med andre ting, men det er én af de ting der gør det interessant, det er at kunne se resultaterne."

Roster Athletics app'en fås både til iPhone og Android telefoner. Foto: Christian Jørn.

ER DET KOMPLEKST AT SKABE EN SIMPEL OG ANVENDELIG STÆVNEPLATFORM FOR NETOP ATLETIKKEN?

Det er meget svært. Altså man kan sige, at faktisk er det meget mere komplekst til et dansk mesterskab for ungdom end det er til et VM for senior. Der er langt flere discipliner, der er større spredning. Der er ikke flere discipliner, men der er flere aldersgrupper. Så er der jo en lang række elementer man har brug for til at arrangere stævnet. F.eks. seedningsreglen. Hvordan seeder man? Der er jo mange der ikke kender reglerne, og det skal jo gerne gøres lidt så man bare kan klikke på to knapper og så har man ligesom seedet sin 60m eller 400m eller hvad man nu skal seede. Det kan blive ret komplekst, for vi prøver at lave et globalt produkt. Der er jo forskellige seedningsregler fra land til land, og hvordan sikrer vi, at på den ene side er det let at have med at gøre, og på den anden side så kan vi også alt det man har brug for? Det er en meget meget svær balancegang, og den bliver udfordret hele tiden. Hvor langt skal vi gå? Skal vi have det her med som så øger kompleksiteten og gør det rigtig godt for én person, men langt sværere for alle andre, eller... ja.. Så der er en balancegang der skal findes.”

HVOR GLOBALT ER OG SKAL ROSTER ATHLETICS VÆRE? 

“Roster Athletics skal være super globalt. Det skal være overalt i verden. Og vores team repræsenterer, at vi er globale. Jeg tror vi er i fem tidszoner. Så er vi er et meget distribueret team. Det er folk som har en passion for sporten og for atletikken og som er dygtige til at udvikle. Det er måden vi arbejder på. Vi synes, at det er fantastisk fedt at være i Danmark og at få en masse feedback i Danmark, men vi må også erkende, at markedet er ikke til en kommerciel forretning i Danmark. Der er vi nødt til at skulle ud på nogle langt større markeder. For nuværende satser vi på nogle store markeder i Europa og i Nordamerika men vi vil selvfølgelig også gerne ind i Afrika eller i Asien eller andre steder, men for nuværende har vi nogle testmarkeder i Europa og i USA." 

Bl.a. den dobbelte olympiske mester, Ashton Eaton fra USA, er med på Roster Athletics teamet. Foto: DECA Text&Bild.

ROSTER ATHLETICS SKAL VÆRE PROFESSIONELT DREVET OG VÆRE BÆREDYGTIGT. DERFOR KOSTER DET OGSÅ.

Mange stævnearrangører er baseret på frivillighed så måske du kan fortælle om dine betragtninger ift. at have et professionelt produkt og at have en bæredygtig forretning som kan bidrage til atletikken? 

Vores produkt skal være noget man får glæde af. Noget man betaler for, men så får man også værdi for det man betaler for. De fleste mennesker har det jo bare sådan, at fysiske produkter det forstår man godt, at det koster noget. Med software er det altid meget sværere. Vi er vant til, at der er meget der er gratis på nettet osv. Vi er nødt til at lave det er kommercielt, for ellers så bliver det aldrig rigtig til noget. Altså jeg kan ikke retfærdiggøre over for vores team, at der ikke er løn når de ikke laver andet, og de arbejder på det her 70-80 timer om ugen. Så skal der selvfølgelig også være løn, og det betyder at vi skal sælge det, og det betyder, at de kunder som er arrangører og som bruger det, de betaler en eller anden pris for det. På nuværende tidspunkt så får vi en masse feedback, og det er vores løn lige nu. På sigt skulle det gerne være sådan, at kan man spare 50 timer på at lave et stævne, så har det jo også en værdi. Og jeg ved godt, at frivillighed bliver nogen gange fastsat til 0 kr. men det er det jo ikke. Der er en værdi i at frivillige bliver ved med at dukke op. Kan vi gøre det arbejde lettere så har det en værdi, og det kræver vi betaling for.”

Der lægges en stor indsats fra mange frivillige til atletikstævner. Roster Athletics vil gøre det nemmere at hjælpe til ved et stævne, som f.eks. ved DM Mangekamp Inde i februar 2020. Foto: Christian Jørn.

HVORFOR ER EN APP-BASERET LØSNING VEJEN FREM? 

“For os er det utroligt vigtigt at bruge det device vi allesammen har i lommen eller stort set allesammen. Man kan f.eks. følge med i en længdespringskonkurrence, og ser man ikke lige tavlen snurre rundt, og så ved man ikke hvad der er blevet sprunget. Men vi står allesammen med en skærm. Der er selvfølgelig også en storskærm i de fleste haller eller på stadions. Men det er heller ikke lige let at kigge når man lige vil kigge, så der skal vi bruge mobilen. Så er der så det som der altid er med mobiludvikling, og det er, at det er dyrt."

DET ER EN LANG PROCES

"Det tager lang tid at udvikle, og det tager også væsentlig længere tid end folk regner med. Man tænker, at "nå, men det er jo bare en app”. Det tager lang tid at lave gode apps. Det tager lang tid at få testet og at få feedback ind og udvikle. Vi har på nuværende tidspunkt brugt lidt over 33 mandeår på vores produkt indtil videre selvfølgelig fordelt på et team. Jeg forventer, at vi bruger meget mere end 33 år bare de næste år. Det tager tid, og det skal man bare erkende, at sådan er det. Jeg ynder nogle gange at sige, at når jeg har diskussioner med folk om hvor lang tid det tager så spørger jeg dem hvor lang tid de tror det har taget at lave vores iPhone app til Endomondo som er den her løbeapp som vi lavede som de fleste fra teamet var med til at lave tidligere. Svaret er ofte fra mange, at "nå men det har været sådan et projekt ved siden", og så siger jeg, at bare til den app, kun iPhone og ikke andre platforme, ikke backend, ikke noget andet. Der puttede vi 31 mandeår ind i det. Det er overraskende for mange. Så kan man sige, at det er fordi vi har været langsomme til at udvikle eller et eller andet. Men det tager bare lang tid, og det gør det også med at lave et produkt som det her. Det kan vi se på andre der har været med til at lave produkter på markedet, også i Danmark. Der har været gode produkter, men det er jo ikke noget der er kommet over natten. Det har taget meget lang tid.”

Endomondo var en meget populær løbe-app.

 

HVORDAN ER DET AT SKABE NOGET NYT? 

"Det er super fedt at være med til at prøve at give den sport som jeg elsker, og som dem på vores team elsker, lidt mere liv. Det er ikke for at sige, at det er dårligt nu. Det er bare for at sige, at.. Atletik hænger sammen med resultater, men det er ikke kun resultater. Det er også et spørgsmål om at få sat nogle ansigter på. Hvad er det for nogle personer? Vi er der slet ikke endnu. Lige nu kan man se en profil, og man kan se nogle resultater, men der skal meget mere liv på hvad det er for nogle personer som konkurrerer på allerøverste niveau. Vi har en på vores team som er dobbelt olympisk mester, Ashton Eaton. Der er rigtig mange mennesker der ikke ved hvem har er. Han er i min optik en af verdens bedste atleter nogensinde, og folk ved stadigvæk ikke hvem han er. Vi er som atletikorganisation, og det er ikke kun i Danmark men i hele verden, så er vi ikke gode nok til at få fortalt historierne om de atleter vi har på det allerhøjeste niveau. Og det vil vi jo meget gerne være med til. Jeg ved ikke om vi lykkes med det, men det er i hvert fald den kurs vi har sat.

Det er vel sådan en virkelig moderne form for de gammeldags fodboldkort, ikke?

“Jo. Det er jo bare det at få de oplysninger ud. For det kan være utroligt spændende at følge en konkurrence hvis du 1) ved hvem det er er, og det ikke bare er sådan nogle tilfælde. Du ved hvad de kan. Du ved hvordan de ser ud osv. Og 2) du kan følge konkurrencen. Så du hele tiden kan se hvor langt kaster de, hvor langt springer de og hvor hurtigt løber de og alle de her ting."

ER I TILSTEDE I DANMARK?

Som nævnt så har vi et globalt team, men vi har folk i Danmark. Vi har Kristian Midtgaard. Han er bosat i Jylland. Han kommer gerne ud og hjælper med at få arrangører sat igang med Roster Athletics. Man kan altid tage fat i ham hver gang der er feedback, så jeg anbefaler alle at tage fat i Kristian eller andre i teamet, men Kristian er lokalt i Danmark, og har været ude til forskellige ungdomsstævner og til DM, og han er let genkendelig så tag fat i ham. Han er rigtig god til at hjælpe med at få en arrangør skudt igang.”

Kristian Midtgaard fra Roster Athletics. Foto: Christian Jørn.

Seneste nyheder