Nyhed fra Dansk Atletik

Nijhuis, Lommer og Dybdal under 14 min. på 5000m i stærkt felt i Aalborg

Det er sjældent der er danskere der løber under 14 minutter på 5000m på dansk jord. Lørdag aften samledes mange fra den danske mellem- og langdistanceelite i Aalborg netop for at gøre dette. Det lykkedes Thijs Nijhuis fra Viborg AM med 13.54,28, Andreas Lommer fra Odense Atletik med 13.58,31 og Jakob Dybdal Abrahamsen fra Aarhus 1900 med 13.59,38 at komme under de 14 minutter. 15-årige Axel Vang Christensen fra FIF Hillerød imponerede ved at løbe ind som den næste i tiden 14.06,51 min.

Thijs Nijhuis løber ind som den første under de 14 minutter. Foto: Christian Jørn.

Thijs Nijhuis og Jakob Dybdal har hver før været under grænsen på de 14 minutter, med personlige rekorder på hhv. 13.43,47 fra 2016 og 13.52,29 fra 2016. For odenseanske Andreas Lommer var det første gang han kommer under de 14 minutter.

Jakob Dybdal efter at være kommet under 14 min. for 2. gang i karrieren. Foto: Christian Jørn.

Kasper Skov gratulerer sin tidligere klubkammerat Andreas Lommer med det flotte resultat. Foto: Christian Jørn.

Som årsag til det gode løb kan det meget stærke pacer-team takkes. Det var Morten Munkholm, Kristian Uldbjerg Hansen og Mikael Johnsen, der pacede et stabilt pace.'

Morten Munkholm pacede de indledende dele af løbet. Foto: Christian Jørn.

Løbet var oprindeligt sat op til Mikkel Dahl-Jessen, der for en uge siden imponerede på 3000m med en tid på 7.58,43 min. Pacen var sat efter 13.45. Udover denne gruppe havde David Møller fra Aalborg AM samlet flere stærke løbere. Mikkel Dahl-Jessen selv udgik dog undervejs.

Mikkel Dahl-Jessen med træner, Morten Munkholm, kort efter at være udgået. Med sub14-løberne i baggrunden. Foto: Christian Jørn.

"Allerede på opvarmningen fortalte jeg Morten (træner, red.), at jeg følte mig utilpas, og at jeg havde det mærkeligt i kroppen. Jeg slog det hen som nervøsitet, for jeg har ofte følt mig dårligt løbende på opvarmningen før konkurrencer, uden at det har haft betydning for min præstation. Men da startskuddet lød, kunne jeg godt mærke, at jeg ikke var mig selv. Jeg plejer at være god til at slå hovedet fra, men i dag dominerede de negative tanker: "11 omgange tilbage." "10 omgange tilbage." "Var det virkelig kun 2.45?" "Bliver de ved med at trække?". "De er stadig med bagved".  "Åh, nej, jeg har ikke benene". 

Efter Kristian havde overstået sin haretjans, havde vi aftalt, at Mikael skulle skrue farten op. Det gjorde han også, men jeg kunne slet ikke overskue accelerationen og måtte hele tiden kalde ham tilbage, når han forsøgte at få mig med. Samtidig kunne jeg mærke, at alle de andre stadig var i ryggen af mig. Da Andreas Lommer så gik forbi mig med fire omgange tilbage, tænkte jeg 'shit'. Jeg havde det sgu ikke godt på det tidspunkt. 600m senere vinkede Lommer mig frem for at hjælpe, og jeg hørte folk råbe, jeg skulle hjælpe med at trække. Der knækkede filmen fuldstændig for mig. Det var ikke sådan, jeg havde forestillet mig løbet. Og bestemt ikke sådan, jeg havde troet, jeg ville have det med 1000m tilbage.”

Momentet hvor Andreas Lommer løber frem. Foto: Christian Jørn.

Mikkel fortæller om sine tanker bag det at udgå. “Op til 3000m sidste søndag og 5000m i dag har jeg været mega nervøs. Det har været hårdt psykisk at have mine gode venner og holdkammerater Morten, Kristian og Mikael til at løbe hare i løb, der har været sat op til mig og kun mig. Det gik fint på 3000m (som også er en distance, jeg kender lidt bedre), men det kammede over i dag på 5000m. Nok i høj grad fordi jeg denne gang havde en flok sultne løbere i ryggen, der gerne ville slå mig og som vidste, at løbet var sat op til mig. De skulle bare hænge på, mens jeg havde alt at tabe up front. Det vidste jeg godt på forhånd, men jeg troede bare (lidt arrogant måske), at jeg var stærk nok til at gå ud og gøre det alligevel. Det var jeg desværre ikke.”, beretter Mikkel, og fortsætter:

Summasummarum, så gik det nok galt af flere grunde i dag. Monokausale forklaringer eksisterer sjældent i eliteidræt, er min erfaring, selvom det er dem, vi gerne vil have. Selvom jeg er ekstremt bitter over udfaldet - at skrive andet ville være løgn - tager jeg oprigtigt hatten af for mine kollegaer, der greb chancen og løb flotte tider. Jeg bøjer mig særligt for Andreas Lommer, der gik i front med 4 omgange tilbage. Med det viste han meget tydeligt, at han ikke bare løb efter at slå mig, men efter en god tid, og det har jeg den allerstørste respekt for. Det har jeg selvfølgelig også for de alle de andre - det er kun fedt, der er så meget grøde i dansk løb - men jeg elsker Lommers måde at løbe på.

Mikkel Dahl-Jessen.  Foto: Christian Jørn.

AXEL VANG CHRISTENSEN MED IMPONERENDE TID

Unge 15-årige Axel Vang Christensen imponerede ved at løbe 14.06,51 min. Det er en markant forbedring af hans personlige rekord på 14.23,05 min. fra 2019.

Axel Vang Christensen. Foto: Christian Jørn.

Ved målstregen var det en meget lettet Axel Vang vi mødte. For blot én uge siden udgik han af et 10.000m løb designet til ham. Her pacede Thijs Nijhuis og Jakob Dybdal ham, men ved 8.500m udgik han. Axel fortalte efter 5000m’eren, at han den sidste uge havde døjet meget mentalt med det 10.000m løb, som var det ultimative mål for vintertræningen, hvor manges øjne var rettet mod ham. Han sagde, at han havde alt at tabe ved det løb hvorimod han ved netop dette 5000m løb blot var en i mængden der skulle følge med. Det var ikke sat op til ham. Modsat oplevede den ældre Mikkel Dahl-Jessen det pres der følger med af, at et løb er sat op til én, se ovenfor. Axel Vang Christensen rejste sig og imponerede med en flot 5000m, men har også lært noget af disse to løb sagde han. 

Der registreres ikke D15 rekorder på 5000m, hvorfor det ikke giver ham en officiel ungdomsrekord.

 

LINDGREEN ÅBNEDE SÆSONEN

I København blev der også løbet hurtigt, hvor flere åbnede sæsonen. Andreas Lindgreen løb 3.49,18 min. på 1500m, hvor Joel Ibler Lillesø i det samme felt løb 3.53,86 og forbedrede sin PR på 3.57,06 fra 2019.

Seneste nyheder