Christian Friis og Kersti Jakobsen står bag den nye vinterturnering.

Ny vinterturnering etableret af frivillige kræfter er på vej

Ny vinterturnering etableret af frivillige kræfter er på vej

Varetagelsen af en turnering om vinteren med crossløb er nu overgået til at blive varetaget af frivillige kræfter. Det er Kersti Jakobsen og Christian Friis der står bag. Løbene og konceptet for vinteren er næsten klar til at blive meldt ud. Vi tog en snak med Christian Friis om denne nye vinterturnering.

Efter at Dansk Atletik i marts valgte at nedlægge Cross Nationals crossløbsserien har flere spekuleret på om sæsonen 2020/2021 ville indeholde en slags vinterturnering. Det kan nye initiativtagere nu bekræfte, at den vil.

Navnet Cross Nationals har været hvad serien har heddet over den seneste årrække. Det har været en turnering der gennem tiderne har indeholdt både crossløb og landevejsløb. Den tradition vender nu tilbage, og den nye turnering vil indeholde netop både crossløb og landevejsløb.

Vi talte med Christian Friis, der er en af kræfterne bag den nye vinterturnering om hvad tankerne er med den nye turnering, hvorfor han står bag den og hvad den eventuelt skal hedde. Læs om det her eller klik på videoen nedenfor og se den båndede samtale.

NYE KRÆFTER ER INITIATIVTAGERE

De nye kræfter bag denne vinterturnering - der endnu ikke har et navn - er Kersti Jakobsen og føromtalte Christian Friis. Christian Friis har været involveret i en vinterturnering lige så længe han kan huske.

Jeg har været træner i Sparta i 2 1/2 år nu, og har været engageret i vinterturneringen lige siden jeg også selv har løbet, og har gerne villet give mine løbere den oplevelse, så vi har jo støttet op om det.

Det er mest løbeentusiast-Christian der står for det her initiativ. Det er ikke en del af mit arbejde i Sparta. Nu har jeg så en anden del af mit arbejde i Sparta hvor jeg er træner. Det er træner-Christian og løberentusiast-Christian der gerne vil hjælpe løberne med at de har en vinterturnering. De behøver ikke nødvendigvis at brænde for det, men det er noget løberne kan bruge henover vinteren. Og så at vi kan mødes og se rent faktisk hvordan træningen går som man gør ved at teste sig mod hinanden”, siger Christian Friis.

 

HVAD ER AMBITIONSNIVEAUET MED DEN NYE TURNERING?

Om sit ambitionsniveau for denne nye turnering meddeler Christian følgende.

Vi har ikke sat noget ambitionsniveau, men vi vil gerne lave en turnering som gør, at løberne har noget at se frem til henover vinteren. Det er det vores udgangspunkt i det er. At lave en sammenfattende turnering hvor der er nogle løb der giver nogle point og så har løberne noget at træne sig frem imod og have som udgangspunkt i træningen."

 

FLERE INTERESSENTER MØDTES I ODENSE OVER SOMMEREN

Christian fortæller om, at der har været meget arbejde forud for, at man nu snart kan melde en ny turnering ud.

Vi havde haft et tilløb til det her møde med at sende nogle e-mails rundt. Allerede til DM Cross i marts havde vi haft et formøde, og der samledes allerede nogle kræfter der. Der var trænere der havde lyst til at høre hvad der skulle ske. Der spurgte vi så om der var nogle der havde lyst til at være med og vi lavede en e-mailliste. Så begyndte vi at skrive til frem og tilbage. Det blev så til et fysisk møde da man kunne mødes igen mere end 10 personer. Så vi mødtes i Odense, og jeg tror der var omkring en 25 mennesker. Der var god opbakning og en god diskussion. Kersti og jeg stod egentlig bare som mødeholdere. Det var jo deltagerne der kom med input. Det var jo nok til at vi så kunne finde ud af hvordan vi skulle lave oplægget. For vi var jo stort set allesammen enige."

 

MAN GÅR TILBAGE TIL RØDDERNE

Der er ikke planer om at opfinde en ny dyb tallerken.

“På det hele basale niveau har vi ikke opfundet noget. Det skulle helst være tilbage til noget der allerede har været opfundet. Selve turneringsformen osv. går vi tilbage til noget meget simpelt og enkelt som alle kan være med på og genkende. De kan forstå reglerne osv. Da cross måske skal være med til OL i 2024 så laver vi en stafet der passer lidt mere ind i den tankegang, der kan tilgodese nogle af dem der kan være med på sådanne et stafethold om en 3-4 år.

Vi går tilbage til rødderne. Da Vinterturneringen startede op sidst i 70’erne var det en blanding af cross- og landevejsløb sådan, at det tilgodeså alle, så man ikke nødvendigvis skulle være specialist i cross for at vinde turneringen. Så derfor starter vi med tre crossløb hvoraf det ene er et stafetløb, og så går vi over til at lave tre landevejsløb hvor det ene også er et stafetløb. Så vi opfinder ikke noget nyt. Vi går bare tilbage til hvad det engang var”, siger Christian. 

Christian er positiv om det at inkludere landevejsløb.

Det at inkludere landevejsløb synes jeg er en god ting. Dengang jeg løb var der en ret defineret landevejsssæson der sluttede i april måned med DM, og så gik man direkte over på banen. Nu gør vi, at Vinterturneringen kan være populær for dem, der også laver landevejsløb. Så kan de lægge nogle af deres bedste løb til Vinterturneringen og ikke til et tilfældigt motionsløb, hvor der ikke er så meget konkurrence, men at vi faktisk kan mødes de bedste løbere til Vinterturneringen.

 

HVEM ER ORGANISATIONEN BAG?

Christian fortæller om hvem der skaber denne vinterturnering og dens succes. 

Udover Kersti og jeg har vi også tæt kontakt til Aarhus klubberne, og dem der nu har meldt sig ind som arrangør i de kommende løb. Så det er ikke kun Kersti og jeg, men man kan kalde os primus motorer eller tovholdere. Der er forskellige andre trænere som vi har mødtes med der også skal have kredit for det her.”

 

OPBAKNINGEN ER ALTAFGØRENDE

Netop det at trænerne og løberne bakker op er en vigtig del af det ifølge Christian.

Vinterturneringerens succes kommer til at hænge lidt på at trænerne bakker op om det og får deres løbere med. Det er det vigtigste, at der er opbakning. Det giver alle noget, både på det individuelle plan, at man kan se hvor man er i træningen, og det giver noget for holdfølelsen. Selvom man løber individuelt, så er løb jo også en holdsport, og der ser vi, at de løbegrupper der gør det godt er dem der løber sammen. Så giver det jo dansk løb noget ved, at nu har vi faktisk en stor ungdomsskare som er på vej op, og de skal jo også kunne måle sig med den etablerede garde henover vinteren. Det kan de kun hvis de faktisk løber til de samme løb og ikke bare, at man holder sig i sit eget lokale område eller finde et løb hvor man kan vinde nemmere hvis der ikke er nogen.

Christian Friis har arbejdet tæt sammen med Dansk Atletik.

Jeg ved ikke om vi sætter en titel på det, men vi arbejder meget tæt sammen med Dansk Atletik Forbund. Vi har også elitechef, Bo B. Overgaard, der har en vigtig rolle i det, da crossløbene kommer til at blive brugt som iagttagelsesløb til de nordiske og europæiske mesterskaber når der skal deltages der. Derfor er det vigtigt, at vi arbejder tæt sammen med Dansk Atletik Forbund. Det er gået rigtig godt hidtil, og der har vi tætte relationer” fortæller Christian.

Seneste nyheder