Fra venstre: Andreas Lommer fra Odense Atletik, Simon Holbek Kønigsfeldt fra HMRC, Karen Ehrenreich fra Aarhus 1900 Atletik & Løb og Thijs Nijhuis fra Viborg AM.

Atletiklandsholdet er klar til VM Halvmaraton i Polen

Den 17. oktober skal atletiklandsholdet i aktion for blot 2. gang her i 2020. Det er til VM Halvmaraton, hvor Karen Ehrenreich, Andreas Lommer, Thijs Nijhuis og Simon Holbek Kønigsfeldt skal repræsentere Danmark.

FØRSTE LANDSHOLDSTUR I LANG TID

Det sidste store globale mesterskab der blev afholdt inden Corona-pandemien var VM i Doha i 2019. Intet andet internationalt mesterskab har siden været afholdt. Sidste gang atletiklandsholdet var afsted med landsholdet var til Nordenkampen i februar. Kastelandsholdet skulle have været afsted til European Throwing Cup i marts, men få dage før holdet skulle afsted satte Corona-pandemien en stopper for det. Det er altså med stor længsel, at vi nu skal se de rød/hvide trøjer vises frem af de danske atletikudøvere igen.

Også dette mesterskab er blevet påvirket af Corona. Det skulle have været afholdt den 29. marts, men blev den 6. marts udskudt til denne dato. Det var få dage før Statministeren lukkede Danmark ned som var den 11. marts.

Nu står vi så her dagen før VM. De danske atleter er blevet testet lige inden de tog afsted, og lige efter de ankom, fortæller løber, Karen Ehrenreich fra Aarhus 1900 Atletik og Løb, der er afsted på sin blot 2. landsholdstur. Den eneste debutant, Simon Holbek fra HMRC, fortæller følgende om sikkerheden ved VM.

At alle render rundt med mundbind og holder sig lidt for sig selv, lægger lidt en dæmper på stemningen. Dette bliver formentlig forstærket i morgen, hvor der må forventes at være begrænset med tilskuere. Det hele er dog arrangeret meget professionelt, og op til løbet har vi alle fået foretaget COVID-19 test. Som tillæg, kunne vi først blive lukket ind i "hotelboblen", efter at være blevet testet endnu engang ved ankomst. Jeg tager det hele som en oplevelse, og bare det at få lov til at konkurrere i disse tider er et stort privilegium”, fortæller Simon.

Som atlet tager jeg gerne alle forholdsreglerne og restriktionerne med, hellere det end at aflyse”, lyder det fra en tredje af de danske atleter, Andreas Lommer fra Odense Atletik. 

Også Thijs Nijhuis fra Viborg AM er tryg ved situationen til VM: “Der er naturligvis en del forholdsregler, men det er som det er, og det er ens for alle. Det er i sidste ende også en sikkerhed for os udøvere og trænere” fortæller Thijs.

 

ANDERLEDES MESTERSKAB END OPRINDELIGT PLANLAGT

Mesterskabet bliver netop pga. Corona en del anderledes end oprindeligt planlagt. Udover at masse-motionsløbet med op imod 27.000 forventede deltagere til VM er blevet aflyst, så er ruten for eliten også ændret. Oprindeligt var det én lang rute på 21,1 km, men nu er det ændret til et loop på ca. 5,5 km, der skal løbes fire gange.

Omkring 250 løbere fra mere end 50 lande er med. Der konkurreres individuelt men også i en holdkonkurrence. Hvert land må have fem løbere til start. Holdkonkurrencen udgøres af de tre hurtigste løbere for hvert land. Her afgør den samlede tid for de tre holdplaceringen.

Vi har taget en kort snak med de fire løbere der er afsted.

THIJS NIJHUIS, VIBORG ATLETIK & MOTION

Thijs Nijhuis er glad for at være afsted, og han håber på en ny personlig rekord på distancen da det går godt for tiden.

“Det er dejligt, at være afsted med landsholdet, selvom vi havde lidt mandefald, desværre. Jeg glæder mig meget til mit tredje VM halvmaraton og håber det bliver en succes. Formen har været ret god på seneste, men det er ikke træningerne man skal vinde. Det handler om at være bedst på dagen når det gælder. Med start og mål hele nede ved vandet ser rigtig flot ud, selvom det regnende en del på aften joggen.”

Thijs Nijhuis efter DM sejren på 5000m i august. Foto: Christian Jørn.

 

KAREN EHRENREICH, AARHUS 1900 ATLETIK OG LØB

Karen er afsted på sin blot 2. landsholdstur, og til hendes første VM.

Jeg har været med til EM cross sidste år, og selvom det personligt ikke gik som jeg håbede på, var det en stor oplevelse hvor jeg fik lært meget. Det er kæmpe stort for mig igen at være i landsholdstrøjen, og jeg glæder mig meget til på lørdag. 

Jeg føler mig klar til løbet og er i bedre form end sidste år hvor jeg løb personlig rekord på halvmaraton distancen. Det håber jeg på at kunne vise lørdag hvor jeg i hvert fald vil gøre mit bedste. 

Træningen er gået godt de seneste måneder, og jeg har løbet kvalitetspas som jeg ikke har været i stand til at løbe tidligere. Samtidig har jeg været skadesfri og kunnet træne optimalt.

Jeg synes atmosfæren hernede er god, og jeg er omgivet af positive og søde mennesker.

Personligt er det kæmpe stort for mig at være afsted. Jeg startede med at løbe som 31-årig uden sportslig baggrund bortset fra håndbold- og fodboldtiden i de tidlige ungdomsår. Så jeg havde på ingen måde forestillet mig det her scenarie da jeg startede med at løbe. Det er kæmpe stort at få lov til at repræsentere sit land. Samtidig skal jeg løbe i et meget stærkt kvindefelt hvor langt størstedelen af løberne er bedre end mig. Det bliver spændende og udfordrende.

Karen Ehrenreich da hun løb sig til bronze på 10.000m til DM i august. Foto: Christian Jørn.

 

SIMON HOLBEK KØNIGSFELDT, HMRC

Dette er Simons første tur i landsholdstrøjen.

Mine forbederelser frem til VM halvmaraton har været virkelige gode. Jeg har først og fremmest været skadesfri siden januar, og har derfor kunnet træne kontinuerligt. Henover sommeren gav banesæsonen mig bevis på, at jeg på trods af meget maratontræning stadig har noget fart i benene. Derudover har jeg de seneste par uger fået nogle rigtig gode kvalitetspas i banken, der indikerer PR-form. Om den gode forberedelse kan omsættes til et godt resultat lørdag, er der selvfølgelig ingen garantier for, men jeg tror på at en tid under 64 min. bestemt er realistisk.

Udover det rent sportslige, er det at være afsted med landsholdet og at repræsentere de danske farver til et stort internationalt mesterskab også en kæmpe drøm der er gået i opfyldelse for mig. Jeg føler mig meget priviligeret og samtidig ydmyg over for, at skulle stå på startstregen i rødt og hvidt, og noget jeg er virkelig stolt over.  Selve stemningen og atmosfæren omkring løbet er nok markant anderledes end til tidligere events.

Simon Holbek inden 10.000m'eren til DM i august. Foto: Christian Jørn.

ANDREAS LOMMER, ODENSE ATLETIK

Andreas Lommer har flere gange været afsted med landsholdet. Det her er hans første tur i landsholdsdragten til en internationalt mesterskab på landevejen.

Det er altid fedt at løbe i landholdsdragten. Jeg er virkelig glad for, at World Athletics har kæmpet for, at dette mesterskab kan afholdes på trods af de restriktioner der følger med. Det betyder meget for os atleter, at der bliver afholdt nogle mesterskaber så en sæson ikke bare "forsvinder". Man mærker tydeligt, at der er de her restriktioner for at kunne afholde eventet, f.eks. blev vi testet for COVID-19 da vi ankom til hotellet og skulle vente i et møde lokale i 1:30 time indtil de havde svaret på testen. Først derefter kunne vi checke ind. 

Min træning på det sidste har været fornuftigt men har haft døjet med lidt skavanker siden DM (i midten af august, red.), men jeg tror og håber, at det ikke har påvirket min form det store. Jeg vil forsøge at løbe i nærheden af min PR, i hvert fald ligge ud i PR-pace og så se om ikke det holder hjem.”

Andreas Lommer fra sidste han stillede op i landsholdsdragten. Det var til EM Hold i 2019 i Kroatien på 5000m. Foto: Christian Jørn.

AFBUD FRA ABDI ULAD OG LAURA VALGREEN PETERSEN

Der skulle planmæssigt have været seks løbere afsted, men Abdi Ulad og Laura Valgreen Petersen meldte for én uges tid siden afbud til mesterskabet.

Fra venstre: Laura Valgreen Petersen fra Odense Atletik og Abdi Ulad fra Hvidovre Atletik & Motion. Foto: Christian Jørn.

Abdi Ulad meldte afbud pga. en skade i højre achillessene. “Det er selvfølgelig virkelig irriterende og ærgerligt at blive tvunget til at melde afbud til dette mesterskab. Det er jo mere end et mesterskab for de fleste af os løbere, fordi det er det eneste international mesterskab som bliver gennemført i år. Personligt ser jeg altid frem til deltage i de store mesterskaber samt løbe i den rød/hvide singlet, men med en irritation i højre achillesene er det alt for smertefuldt og alt for risikofyldt at deltage. Lige nu føler jeg mig som en knækket cykelkæde. Dog jeg meget godt mod og ser frem til at komme tilbage snareste muligt” fortæller Abdi.

Laura Valgreen har over den seneste tid oplevet lidt tegn på en overanstrengelse i det ene underben, og da fremtiden og især 2021 rummer store muligheder for Laura har hun i samråd med landstræneren valgt ikke at risikere noget. For Laura ville dette være hendes første tur afsted med det danske senior-atletiklandshold. Derfor var hun indledningsvis også nedtrykt over ikke at skulle afsted da hun tog beslutningen, og hun ville selvfølgelig gerne have repræsenteret sit land. Men her nogle dage efter er hun meget tryg ved beslutningen. Det var en meget moden, velovervejet og fornuftig Laura vi talte med om afbuddet. For det her nej er et ja til en masse andet. På baggrund af Lauras flotte sæson her i 2020 ser 2021 rigtig spændende ud, og der tænker Laura langsigtet ved ikke at risikere noget i denne omgang.

Team Leader på turen er Kersti Jakobse og Team Coach er Christian Friis.

Fra venstre: Christian Friis og Kersti Jakobsen. Foto: Christian Jørn.

 

Seneste nyheder