Nyhed fra Dansk Atletik
Kojo Musah i finalen på 60m. Foto: DECA Text&Bild.

Kojo Musah kom hele vejen til finalen på 60m til EM

Lørdagen til EM Inde i Polen bød på en begivenhedsrig dag set med danske briller. Højdepunktet var Kojo Musah der avancerede til finalen på 60m hvor han blev nr. 8. Otte danskere var i aktion fordelt på 60m, 3000m og 60m Hæk. En semifinale på 60m Hæk blev det også til.

60m - Kojo Musah, Simon Hansen og Emil Mader Kjær

På 60m’eren for herrer havde vi hele tre danskere til start. Det var Kojo Musah (Aarhus 1900 Atletik & Løb) der kom til EM med en nyligt sat ny dansk rekord og så Simon Hansen (Aarhus 1900 Atletik & Løb) og Emil Mader Kjær (Skive AM) som var debutanter til et senior EM.

Kojo Musah har haft en forrygende indendørs sæson, der i forrige weekend kulminerede med en dansk rekord på 6,61 sekunder til DM Inde. Dette skulle han så følge op på her til EM inde. Og det må man sige Kojo gjorde. Han tog den direkte vej fra 1. runde til semifinalen til finalen. I 1. runde blev han sikkert nr. 1 med 6,65 sekunder. 

Kojo Musah i 1. runde. Foto: DECA Text&Bild.

Omtrent tre timer senere gik han sikkert videre fra semifinalen til finalen med en 2. plads og direkte kvalifikation til finalen. Det gjorde han med 6,63 sekunder. 

Kojo Musah i startblokken i semifinalen. Alexander Hassenstein/Getty Images for European Athletics

Så for første gang i mange år havde vi en dansker i finalen på 60m til EM. Sidste gang Kojo var med ved EM Inde i 2019 præsterede han 6,81 sekunder på 60m, så der er sket noget siden da. Kojo selv forklarer det med, at han fra efteråret 2020 er overgået til at være fuldtidsprofessionel atlet. Han kan derfor have fuldt fokus på sporten. 

På en 60m betyder marginalerne meget. “Er du lidt for langsom på førsteskridtet, kan du allerede der være sat. Rammer du derimod førsteskridtet, kan det være altafgørende. Det kan være 10 centimeter der kan være forskellen på medalje eller ikke medalje.” Sådan sagde Kojo til DR i en optaktsvideo og det var netop førsteskridtet, der blev afgørende for Kojo i finalen. Førsteskridtet var ikke helt optimalt, og på trods af et flot resterende løb nåede Kojo ikke at indhente det tabte. Det blev til en 8. plads med 6,68 sekunder. 

Kojo Musah i finalen. Foto: DECA Text&Bild.

Kojo kan se tilbage på et rigtig flot EM hvor han levede op til forventningerne og forhåbningerne om en finaleplads. Kojo selv fortæller, at hans styrke ligger når han kommer op i fart, så det bliver spændende at se ham når vi går fra indendørs til udendørs og fra 60m til 100m.

Simon Hansen og Emil Mader Kjær præsterede hhv. 6,83 og 6,82 sekunder på 60m i deres heat, hvilket rakte til hhv. en 6. og 7. plads i deres respektive heats.

Simon Hansen i 1. runde. Foto: DECA Text&Bild.

Emil Mader Kjær i 1. runde. Foto: DECA Text&Bild.

3000m - Jakob Dybdal, Joel Ibler Lillesø og Mikkel Dahl-Jessen

På 3000m havde vi hele fem kvalificerede, hvoraf Jakob Dybdal (Aarhus 1900 Atletik & Løb), Joel Ibler Lillesø (Bagsværd AC) og Mikkel Dahl-Jessen (AGF Atletik) var blevet udtaget til at være en del af landsholdet. Mikkel Dahl-Jessen havde både kvalificeret sig på 1500m og 3000m, men 3000m’eren blev prioriteret. De tre danskere var placeret i hvert deres heat, så vi havde én dansker i hvert af 3000m heatene.

Man kvalificerede sig til finalen ved at komme i top 3 i sit heat eller blive en af de næste tre hurtigste af dem, der ikke kom i top 3 i heatene.  

Første i aktion var Jakob Dybdal. Jakob Dybdal havde en imponerende 2020 sæson som han har fulgt flot op i 2021 indendørs sæsonen. Senest gav det ham titlen som dansk mester på 3000m til DM Inde i forrige weekend. Her slog han netop Joel Ibler Lillesø og Mikkel Dahl-Jessen på opløbet. Dybdal fik i starten af løbet placeret sig flot, og udgangstempoet var ok. Efter 1000m lå de til en sluttid på omkring de 8.25 min. Tempoet blev dog sat op kort efter. Med omkring 1000m igen blev tempoet hævet endnu en gang, og Dybdal måtte se sig udfordret, men forsøgte at hænge på. Først med 700 meter igen kom der et hul mellem Dybdal og frontgruppen. Sluttiden blev 8.08,04 som rakte til en 8. plads i heatet.

Jakob Dybdal i 1. runde. Foto: DECA Text&Bild.

Dernæst var det unge Joel Ibler Lillesø der skulle i aktion i heat 2. Joel blev med et løb den 13. februar i Belgien den klart hurtigste dansker i år på 3000m med 7.52,47 min. Det skulle nu være spændende at se hvordan det skulle gå til hans første seniormesterskab. Joel har før deltaget i internationale mesterskaber, men det har været begrænset. Han deltog ved EYOF i 2019, men i 2020 blev han frataget muligheden for at deltage i EM U18, da det blev udskudt. Derfor skulle hans første europamesterskab ikke være et ungdomsmesterskab som er den mere gængse vej, men et seniormesterskab. Dette vidner blot om Joels flotte udvikling de seneste par år.

Starten gik, og udgangstempoet var lidt hurtigere end det første heat. De passerede 1000m i ca. 2.38 min. som var cirka 10 sekunder hurtigere end 1. heat. Efter ca. 2000m begyndte de første at falde af. Joel hang dog på frontgruppen, og så meget rolig og fattet ud. Dog slap han, da frontgruppen satte tempoet op så det så ud til en sluttid på under 7.50 min. Joel kom rundt i 7.56,30 min. og tog en 8. plads i heatet. Det var bestemt en godkendt præstation til hans første større internationale mesterskab. Det er også Joels næstbedste tid på 3000m'eren nogensinde.

Joel Lillesø i 1. runde. Foto: DECA Text&Bild.

Mikkel Dahl-Jessen var med i 3. heat. Mikkel var faktisk den første til at kvalificere sig på langdistance til dette EM da han allerede i sidste års indendørssæson klarede kvalifikationskravet. Et enkelt øjeblik over 2021 sæsonen var han dog uden for den danske top 3 der som udgangspunkt gav adgang til EM. Men det fik Mikkel rettet op på ved at løbe 7.55,12 min. den 13. februar i Belgien.

Forløbet i dette 3. heat var noget anderledes end de to første heats. Sidste heat plejer typisk at gå en del hurtigere, da løberne her kender til de foregående heats tider, og dermed vil vide hvilke tider skal til for bare at gå videre på tid. Løberne i dette heat 3 skulle løbe hurtigere end 7.48 min. for at komme med på tid.

Efter 1000m gik hollandske Mike Foppen og franske Jimmy Gressier frem i et meget hurtigt tempo. De fik et betragteligt hul til den resterende gruppe, hvor også den norske forhåndsfavorit til guld, Jakob Ingebrigtsen, var. Mikkel Dahl-Jessen lå placeret bagerst og med 1000m igen måtte han slippe den større gruppe, men holdt stadig et fint tempo og kom i mål i 8.03,50 min. til en 9. plads.

Mikkel Dahl-Jessen i 1. runde. Foto: DECA Text&Bild.

60m hæk - Mette Graversgaard og Andreas Martinsen

Lørdag havde vi også vores to hækkeløbere i aktion. Det var de to danske rekordholdere Mette Graversgaard (Aarhus 1900 Atletik & Løb) og Andreas Martinsen (Aarhus 1900 Atletik & Løb). Her var det nogen af en op- og nedtur. En blev diskvalificeret og den anden gik videre til semifinalen. 

Mette Graversgaard løb tidligere denne sæson dansk rekord med 8,23 sekunder på 60m Hæk. Men ved dette EM fik hun desværre ikke nogen resultatnotering. Hun udgik (DNF) da hun ikke fik passeret den første hæk ordentligt. “Ud af blokken kommer jeg desværre til at køre frekvens skridt (for korte skridt), så det ikke kommer til at passe til første hæk. Hvorfor jeg gør det, aner jeg simpelthen ikke” fortæller hun.

Mette Graversgaard på 60m Hæk. Foto: DECA Text&Bild.

Andreas Martinsen skulle dernæst stille op på herrernes hæk. Martinsen kvalificerede sig til EM Inde på den sidste dag inden for kvalifikationsperioden, da han præsterede 7,84 sekunder den 23. februar. Nu stod han så ved sit 4. EM Inde.

Martinsen var i heat 3, hvor han blev nr. 5 med 7,85 sekunder. Det var blot 1/100-del langsommere end hans sæsonbedste, så han levede op til det han havde præsteret for få uger siden. Han var med tiden en af de fire hurtigste af dem der ikke kvalificerede sig direkte til semifinalen, og derfor gik han videre. Semifinalen er søndag kl. 13.05.

Andreas Martinsen i 1. runde. Foto: DECA Text&Bild.

Seneste nyheder