Nyhed fra Dansk Atletik

Rekorder står for skud til DM i Odense i weekenden

DM afholdes i Odense i weekenden fra den 25-27. juni 2021. Næsten alle danske topnavne er til stede

Af de 36 danske mestre fra 2020 forsvarer 28 af dem deres guld. Det er dog langt fra sikkert, at de forsvarende mestre fra 2020 genvinder deres titler, for ses der på årsranglisterne så er årsbedste i 19 ud af de 36 discipliner præsteret af andre end de danske mestre fra 2020. 16 af disse 19 stiller op.
Af de bedste danskere i hver disciplin i år stiller 32 af de 36 atleter op. Det er dermed næsten alle de bedste danskere i 2021 vi får at se til DM. Fraværende er dog desværre et af dansk atletiks helst store navne, Sara Slott Petersen.
19 af de 32 atleter der topper årsranglisten og stiller op har slået personlig rekord i år.
Der er også lidt olympisk stjernestøv over DM. I syv discipliner vil du således kunne se atleter der er kvalificeret til OL. Det er atleter fra 4x100m bruttotrupperne. På 3000mF og 5000m er det Anna Emilie Møller.
DM er som stævne i øvrigt en vigtig brik i en OL kvalifikation for flere potentielle OL-kandidater. Der er vigtige World Ranking-point på spil placerer man sig godt og præsterer et godt resultat, selvom OL-kvalifikationen snart er ved sin ende.
Mulige danske rekorder til DM

Et DM handler om danmarksmesterskaberne og fokus er mest på at vinde og ikke resultater. Dog er det også yderst interessant mht. potentielle danmarksrekorder til et DM. Det er bare noget specielt når der slås dansk rekord til et nationalt mesterskab. Og DM byder på flere muligheder for sådanne. Uagtet om det sker eller ej er alene det, at der ved en disciplin er mulighed for en danmarksrekord noget der gør disciplinen mere seværdig.

I år har fire atleter slået individuelle danske seniorrekorder:

  • Hammerkast / Katrine Koch Jacobsen
  • 3000m Forhindring / Ole Hesselbjerg
  • 100m / Kojo Musah
  • 200m / Tazana Kamanga-Dyrbak 

Af dem stiller Katrine Koch Jacobsen og Kojo Musah op til DM i weekenden.

 

Hammerkast Katrine Koch Jacobsen

Den unge (1999) hammerkaster har været på noget af en udviklingsrejse her i 2021. Det er blevet til en forbedring af den danske rekord i hammerkast hele fire gange.

Efter at have forbedret Celina Julins tidligere danske rekord på 64,60 til 64,68 tilbage i marts var det mest imponerende nok hendes store forbedring i maj til hele 67,61. Kort efter viste Koch Jacobsen, at det ikke var en enlig svale ved at kaste 67,91 den 8. juni og så igen 68,38 den 20. juni. Det er således et meget højt stabilt topniveau der præsteres, og bundniveauet er også forbløffende tæt derpå.

Så det er bestemt muligt, at hun får sin femte forbedring af den danske rekord til DM eller senere på året. Ser vi på det flotte år i 2020 så var der to atleter der oplevede det samme med at forbedre den danske rekord flere gange. Det var Mette Graversgaard (100m Hæk og 200m) og Kathrine Bebe (diskos). I år er det indtil videre kun Koch Jacobsen der har gjort det markant flere gange, men sæsonen er ikke slut endnu.

100m (og måske også 200m) Kojo Musah

Kojo Musah slog for nyligt dansk rekord i Tjekkiet med 10,17 (forbedring af den tidligere på 9/100-dele (10,26)). Kojo er derudover forsvarende mester på 100m og 200m.

Det er ikke umuligt at han slår dansk rekord til årets DM. En spændende tilføjelse til DM i år er, at den tidligere rekordindehaver, Kristoffer Hari, er vendt hjem fra USA for en stund og deltager til DM. Hari har en sæsonbedste på 10,55 i godkendt vind og 10,31w (2,7) i for meget vind. 

Kojo stiller også op 200m. Også her har han i år forbedret hans personlige rekord, men for at slå en dansk rekord på den distance skal der en del til. Men Kojo kan overraske. Hans personlige rekord er nu 20,62. Den danske rekord er 20,48A af Tazana Kamanga-Dyrbak. Den er løbet i altitude (A=altitude), og det er også den næstbedste 200m på alletiders-listen. At løbe i højden skaber den fordel, at luften er tyndere og dermed er også luftmodstanden tyndere. Mulig dansk rekord eller ej så er Kojo klar favorit til 200m titlen også. Tazana stiller ikke op til DM pga. skade.

100m Mathilde U. Kramer

Mathilde slog senest personlig rekord til CAG med 10,43 i vind 0,7. Astrid Glenner-Frandsens danske rekord fra 2019 på 11,39 (2,0) kan derfor måske stå for skud. Siden det resultat har Mathildes 11,43 resultat været det klart tætteste på den danske rekord. Så er forholdene gode og meget optimalt er det bestemt ikke usandsynligt, at det kan blive til en dansk rekord der.

100m Hæk Mette Graversgaard

I 2020 slog Graversgaard flere danske rekorder. Hendes rekord på 100m Hæk er 13,13. I år har hun løbet 1/100-del fra den med 13,14. På trods af lidt småskader på det sidste er hun godt igang igen og det er ikke usandsynligt hun her forbedrer sin danske rekord.

200m Ida Karstoft

Ida Karstoft har i år lavet noget af et comeback efter flere år ude med skader. I hendes første individuelle løb tilbage på 200m løb hun 23,39 der er blot 3/100-dele fra Dorthe A. Wolfsbergs danske rekord på 23,36 tilbage fra 1983. Den rekord står altså for skud og Ida Karstoft er et godt bud på den der slår den. Ida har løbet de 23,39 én gang mere. Det var til CAG den 8. juni men desværre med for meget vind på 2,1. Så hun præsterer stabilt. 

 

Flere hjemvendte fra USA

En stor del af de bedste danskere i deres respektive discipliner opholder sig i USA. I år kan der til DM dog næsten ikke peges på blot én af de atleter der ikke er vendt hjem. Kristoffer Hari stiller op på 100m, Mia Mørck på 800m, Arthur W. Petersen og Liv Cantby i spydkast, Anna Mark Helwigh på 3000m forhindring og så Kristoffer Thomsen og Thea Jensen i kuglestød. Det bliver således spændende at se dem konkurrere på dansk grund. Flere af dem er hjemme over sommeren og deltager bl.a. i nogle af juli måneds internationale ungdomsmesterskaber.

Seneste nyheder