Bagsværd Atletik fejrede, at Ugens Udfordring var slut og havde givet dem ni uger med et sjovt og nyt koncept. Foto: privatfoto.

Ugens Udfordring er måske kommet for at blive

Ugens Udfordring har over ni uger fra uge 16 samlet landets unge i en virtuel national holdkamp. Det er første år det har været oprettet, men måske er det et koncept der er kommet for at blive? Det tyder meget på.

Der har været 2.144 tilmeldte atleter tilmeldt på 135 hold fordelt på 39 klubber. Altså har tilslutningen været mere end stor til denne første udgave af konceptet Ugens udfordring. Der har været atleter med fra klubber fordelt over hele landet.

En inkluderende og praktisk løsning

Det specielle ved Ugens Udfordring er, at atleterne ikke har mødtes fysisk på tværs af klubberne. Det hele er foregået virtuelt. Man konkurrerede hjemme i sin egen klub og alle resultater blev så samlet online. Man kan måske sådan savne det fællesskab der opstår når man mødes fysisk til et stævne, men Ugens Udfordring har vist, at det bestemt også har sin gang på jord med et sådant koncept. Det ene behøves ikke nødvendigvis at udelukke det andet. For mange atleter, og især unge atleter, så er det ikke altid en mulighed at tage rundt i landet til stævner. Det kan være af praktiske årsager men det kan også være fordi man endnu ikke vil prøve sig af til et større stævne med deltagelse fra flere klubber. Årsagerne er mange, men det er altså her hvor Ugens Udfordring er meget inkluderende. Deltagelsen foregår på klubbens egne præmisser og man skal blot have fuldført den ugentlige udfordring i løbet af ugen og så indtaste resultaterne. Så det har været muligt at gøre hvornår det end passede klubben. For mange klubber ville det være omfattende at tage ud til stævne ni uger i træk, men det gjorde Ugens Udfordring på sin vis op med.

Når den enkelte uge sluttede er der blevet samlet op på resultaterne, der så er blevet offentliggjort, og deltagerne har på den måde løbende kunne følge med i holdets placering.

Måske dette er en måde man fremover kan være sammen hver for sig, dog ikke pga. Corona, men fordi det er sjovt, inkluderende, praktisk og overkommeligt for atleter, trænere og klubber.

Coronaens konsekvenser kickstartede hele ideen om Ugens Udfordring, og det voksede ud af de flere virtuelle ideer, der var rundt omkring. Det er en engageret initiativrig gruppe af frivillige der har stablet dette initiativ på benene. Udover at være sjovt for deltagerne så er det også sjovt for arrangørerne. Bl.a. udtaler initiativtager Stig Fog, at de er flere “legekammerater” der har fundet sammen om det. “Det er jo det her jeg tænder på. Det sjove er, at vi hurtigt fandt nogle legekammerater der gerne ville være med. De har samme lyst til at se det ske. Vi deler den her fælles ild. Det er mega fedt!”.

Ugens Udfordring skal give unge lyst til at deltage i stævner

Man er også glade for den velkomst konceptet har fået rundt om i klubberne, og man håber på, at Ugens Udfordring bl.a. kan være en stepping stone for enkelte atleter til at få lyst til at tage ud til de større stævner hvor man mødes fysisk.

“Det er motiverende, at der er nogle atleter og klubber der vil være med. Atleter kan nu forhåbentlig få lyst til at tage ud til et konventionelt stævne når de har oplevet Ugens Udfordring. Det er i hvert fald håbet” fortæller Stig Fog. 

Hjælper også med rekruttering til klubberne

Udover at være en holdkamp, så har Ugens Udfordring også givet noget andet til foreningerne. Man har lavet en rekrutteringskonkurrence, og så oplærer man foreninger i brugen af Facebook. Rekrutteringskonkurrencen har haft fokus på hjælpe foreningerne med at få hvervet nye medlemmer til klubberne. Det er der forskellige metoder til, hvor hovedvægten har været Facebookbegivenheder - og i mindre omfang Instagram. Ungdomsatletikken har gennem Ugens Udfordring været meget synlig på de sociale medier i foråret 2021, og det har givet nye deltagere og medlemmer. De værktøjer kan klubberne naturligvis også bruge resten af året.

Roster rullet ud til mange klubber

Som en del af Ugens Udfordring er stævnesystemet Roster taget i brug på tværs af hele atletik-Danmark. Det går godt i tråd med den strategiske aftale som blev meldt ud i april måned. Søren Speich Sørensen har stået for opsætningen af øvelserne til Ugens Udfordring i Roster: ”Det har været et noget specielt stævneformat at sætte op med over 2.000 atleter, 135 forskellige hold og en ny øvelse hver uge. Det har været spændende at se, hvordan klubber der aldrig har haft Roster mellem hænderne før, har taget imod det nye system. Jeg må sige at feedbacken ude fra klubberne har været mere positiv end forventet. Det er mit indtryk at klubberne synes, at Roster er et nemt system at tage i brug, og det har været begrænset med egentlige support-henvendelser. Systemet virker selvforklarende, når man er vant til at arbejde med atletikstævner. En anden god ting er, at vi efterhånden er mange superbrugere i Roster, så vi kan hjælpe hinanden på kryds og tværs af atletik-Danmark med at sætte stævner op. Og vi har gennem Ugens Udfordring etableret et rigtigt fint netværk på Facebook, som vi også efterfølgende kommer til at bruge klubberne imellem. Og til slut vil jeg fremhæve Roster Athletics for at levere rigtig god og hurtig support når der dukker spørgsmål op.”

Fast stævneformat kan avle mangekæmpere på sigt

Stævneformatet har ligget fast hvor øvelserne længdespring, bold/kugle, sprint, højdespring, hyler/spyd, mellemdistance og stafet har skullet afvikles de første syv uger, og så kan klubberne de sidste to uger gentage de øvelser de ønsker og se om man har forbedret sig. Søren fortsætter: ”Personligt håber jeg også, at Ugens Udfordring dels er med til at skubbe lidt til de helt unge atleter og gøre dem stævneparate, så de får blod på tanden til at deltage i rigtige stævner. Og pga. variationen af øvelser, hvor vi kan se at rigtigt mange atleter faktisk har deltaget i det hele, så vil det være sjovt at følge med i, om vi i løbet af et par år pludselig ser flere unge mangekæmpere pible frem i det danske atletiklandskab. Den udvikling glæder jeg mig til at følge med i.

Fortsætter Ugens Udfordring i fremtiden?

Om Ugens Udfordring vil fortsætte i fremtiden vil tiden vise, men uagtet det, så har mange af landets 6-15-årige atletikudøvere i hvert fald haft ni forrygende uger i selskab med hinanden men hver for sig.

Fun facts 

De 2.144 ungdomsatleter har noteret 7.930 resultater undervejs.

De har løbet tilsammen 488 km, sprunget 6,6 km og kastet 37,9 km.

Og har scoret ialt 2.230.495 point ud fra Ungdomspointtabellen.

Klub-feedback

Klubberne har taget godt imod konceptet.

Seneste nyheder