Foto: Søren Rasmussen

Ekstreme forhold til DM Lang Trail

Lørdag blev de danske mestre for DM Lang Trail for 2022 fundet. Det var på en 42 km lang rute på vindblæste og kuperede Bornholm, at Begitte Hansen og Christian Nørfelt tog sejrene.

Vil du hurtigt have syn for sagen, og se hvordan det så ud enkelte steder på ruten, så kan vi varmt anbefale TV2 Bornholm indslag om mesterskabet her (start 5:12 min. inde). Der kan man se, at det var meget mudrede, vindblæste og kuperede forhold der var. Bronzemedaljetager, Frederik Ernst, beskriver ruten som en rute, hvor der var en god sammensætning, men hvor især de kuperede strækninger gjorde det svært at løbe hurtigt på de flade strækninger: “Ruten var meget kuperet. Der var nogle stykker hvor man kunne få lov at kunne sætte tempoet lidt op, men når man så har de der op- og nedstigninger i benene, så bliver det lige pludseligt lidt svært at trykke igennem på de flade steder, men det var en meget divers rute.”

Før løbet sagde formand i Tejn IF, Kim Rasmussen, lidt om ruten til TV2 Bornholm: “Det er ekstreme forhold, specielt senere på dagen. Der er meget mudder og nogle stigninger hvor de ikke kan stå fast”. Alt dette var pga. en nøje planlagt rute men også efterdønningerne af stormen, Malik.

Så alle 54 deltagende løbere til DM’et fik sig altså noget af en oplevelsesrig tur. 54 stillede op til DM, hvoraf 47 gennemførte. Udover DM Lang Trail blev der også afholdt flere andre distancer. DM var således nemlig en del af SALOMON HAMMER TRAIL WINTER EDITION 2022. 

Hos kvinderne var forhåndsfavoritten ud fra sidste års løb, Laura Hulgaard. Hun vandt DM sidste år, men i havde hun pga. skader kun fået 7 ugers sammenhængende træning op til mesterskabet. Hulgaard blev efter ca. 25 km overhalet af den senere vinder, Begitte Hansen. Begitte Hansen gør sig faktisk mest på landevejen, og har således været en del af det danske ultralandshold. Trail har hun ikke trænet særligt op til dette mesterskab: “Det var en super hård rute i og med, at jeg ikke træner trail lige pt. Men da jeg ser Laura bliver jeg sådan lidt tændt indeni og tænker, at jeg skal lige op til hende, fordi det burde jeg godt kunne” sagde Begitte efter løbet. Så med den træning i bagagen, så er der måske et endnu større potentiale for Begitte Hansen i trailmiljøet. Det vil tiden vise. Begitte Hansen kom ind i tiden 4 timer, 42 minutter og 22 sekunder.

Omkring næsten præcis 10 minutter efter kom førnævnte, Laura Hulgaard, der tog en 2. plads i tiden 4 timer, 52 minutter og 21 sekunder. ”Det var mentalt udfordrende for min form er ikke særlig god i øjeblikket. Den er ikke hvad den burde være (pga. skader, red.). Ud fra hvad formen kunne så er jeg tilfreds med det jeg har præsteret. Jeg døde efter 25 km, og så smuttede Birgitte bare forbi let og elegant”, lyder det fra Hulgaard.

3. pladsen tog Marianne Lund i tiden 5 timer, 15 minutter og 22 sekunder. “Jeg syntes, at det var helt vildt fedt. Det gik langt over forventning. Det var første gang jeg løb et maraton, og første gang jeg har deltaget i DM Lang Trail. Jeg lagde stille og roligt ud, og så kunne jeg overhale en hel masse” sagde Marianne efter præstationen.

Hos herrerne fik vi noget af et drama til sidst. Der var flere forskellige, der indtog førerpositionen undervejs, men med blot 500m til mål blev det afgjort. Her overhalede Christian Nørfelt den førende, Anders Poul. Ifølge Anders Poul, så var det en ok måde at tage sølvet på, for de var begge pressede og han kunne næppe have gjort mere: “Christian kommer susende de sidste 500 meter. Hvis jeg havde ligget og fedtet den, og han var kommet snigende bagfra og taget mig i spurten, så var det én ting, men når man siger, at vi begge løb med alt hvad vi havde så… han havde bedre punch end jeg havde, og det er jo sådan det går en gang imellem” lyder det fra Anders Poul.

Christian Nørfelt havde undervejs stillet sig tilreds med 2. eller 3. pladsen: “Det blev jo godt, men jeg var også presset undervejs. Jeg var undervejs både glad for en 2. og en 3. plads, og løb derude og tænkte, at det var også fint nok. Men “it ain’t over til it’s over”. “Jeg førte løbet én gang på de første kilometer, og så lige de sidste 500 meter” sagde Christian efter løbet. Christian Nørfelt kom ind i tiden 3 timer, 42 minutter og 36 sekunder. Under ét minut efter kom Anders Poul ind i tiden 3 timer, 42 minutter og 59 sekunder, altså blot 23 sekunder efter.

Bronzemedaljetager, Frederik Ernst, var den førende i løbet meget af vejen, men løb desværre forkert, og det drænede lidt kræfter: “Det gik super fint derude ude… Jeg syntes faktisk, at jeg holdt ret godt igen. Jeg prøvede at holde snor i mig selv, og så begyndte jeg at løbe forkert ude til allersidst på 1. omgang, men jeg nåede forholdsvist hurtigt at komme tilbage. Så brugte jeg lidt kræfter på det. Så prøvede jeg at sætte Christian (Nørfelt, red.) igen. Så lavede jeg lidt et hul der, og så ude på 2. omgang, så kom jeg ned i en ond spiral. Så var det bare overlevelse” sagde Frederik efter løbet.

Samtlige resultater fra løbet kan ses her. Udtalelserne er taget fra interviews af landstræner i trail, Søren Rasmussen. Man kan se hele interviewsene på Facebook-siden “Det danske traillandshold”. Interviewet af podiet for kvinder kan ses her. Interviewet af podiet for herrer kan ses her

Seneste nyheder