Mette Graversgaard kommer til at være en af de danske profiler til det nye stævne Aarhus SPRINT’n'JUMP den 2. marts 2022. Foto: Christian Jørn, Dansk Atletik.

Aarhus SPRINT'n'JUMP

Det nye Aarhus SPRINT’n'JUMP skal skabe muligheder for danske atleter. Aarhus SPRINT’n'JUMP den 2. marts 2022 er et nyetableret indendørs stævne i den danske- og internationale atletikkalender. Det er en del af World Athletics Indoor Tour 2022. Arrangøren, Aarhus 1900 Atletik & Løb, håber med stævnet at kunne tilbyde vores bedste danske atleter i sprint og spring en nem adgang til et stævne med international konkurrence.

Når man når et bestemt sportsligt niveau, så er det oftest nødvendigt at se udover landegrænserne for at møde nye udfordringer. Dette gør, at mange af vores bedste atleter jævnligt tager til konkurrencer i udlandet. Her får de modstand, der måske er det, der skal til for at løfte dem til det næste niveau. Men med dette nye stævne i Aarhus håber man at kunne tiltrække internationale atleter til Danmark. Det kan gøre det attraktivt for de bedste danske atleter i hvert fald til dette ene stævne at blive herhjemme og forhåbentlig få tilnærmelsesvist den samme modstand havde de været i udlandet.

Svært at komme i internationale felter

At komme ind i startfelterne til de større internationale stævner i udlandet er svært. Det er typisk ikke nok alene at præstere sportsligt. Man skal også have en manager eller andre lignende kontakter, der kan etablere forbindelsen til de større stævnearrangører. Selvom man har dette, så er det dernæst typisk tilfældet, at man har forholdsvis kort tid til at forberede sig på, at man er kommet i et startfelt til det og det stævne, da man kan få besked få dage før. Det er bl.a. nogle af bevæggrundene for, at Mikkel Larsen har taget initiativ til at skabe Aarhus SPRINT’n’JUMP. 

Det kræver ekstremt meget arbejde at få atleterne til internationale stævner af en vis kvalitet. Du kan ikke bare tilmelde atleterne til de stævner. Du henvender dig typisk via en manager. Dem der arrangerer stævnerne holder derudover startlisterne internt indtil ret sent, så det er også svært at vurdere niveauet” siger Mikkel Larsen.

For de bedste danske atleter bliver det så anderledes til netop Aarhus SPRINT’n’JUMP. Her bliver det nemmere at blive en del af et internationalt stævne. Stævnet er klassificeret som et såkaldt "Challenger stævne” på World Athletics Indoor Tour’en. Der arrangeres 60m, 60m hæk, længdespring og trespring. Man forventer at flere af de bedste danske atletikudøvere deltager, bl.a. Kojo Musah, Mette Graversgaard, Astrid Glenner-Frandsen, Matilde Kramer, Daniel Wagner, Emil Mader Kjær, Kasper Larsen, Sebastian Pedersen og Janne Nielsen. Her er garanteret start i felterne fordi man selv er arrangør. 

Vil vise atletikken frem lokalt

Mikkel Larsen fik ideen om et sådanne internationalt stævne tilbage i 2019. Det blev faktisk etableret i forbindelse med det omtalte Kongelundsprojekt i Aarhus. I den forbindelse fik Mikkel tanken, at vi da burde vise atletikken frem herhjemme. Vi burde vise hvad vores bedste udøvere kunne når der også var internationale udøvere til stede. I første omgang vil man vise hvad man kan indendørs her med Aarhus SPRINT’n’JUMP, og når der så etableres et forhåbentligt flot nyt udendørs atletikstadion i Aarhus, så kan ambitionerne vokse videre i den retning. Lige nu er der for stor usikkerhed etablerer man et udendørs stævne på CERES stadion for højst sandsynligt skal hele området gennemgå en større ombygning inden for den nærmeste årrække. 

Hvorfor først nu?

At etablere et sådanne stævne er ifølge Mikkel først muligt nu fordi vi står et sted med et historisk højst niveau på bl.a. sprintsiden. Det gør, at vi muligvis kan tiltrække nogle, der vil konkurrere med vores bedste udøvere, men også at vores danske udøvere kan konkurrere internt i et stævne af international karakter. Dog har det også sine begrænsninger at lave sådan en nyskabelse. Selvom man havde mange penge til at hive internationale stjerner til Danmark, så er det ikke sikkert, at de ville komme. At atleter kommer kræver typisk, at banen er velrenommeret i international sammenhæng. Man ser som atlet på hvor det er muligt at løbe stærk. Her tager det ifølge Mikkel Larsen nok nogle år at oparbejde sådan en bevidsthed omkring en bane mange i forvejen ikke kender. Men det er håbet og ambitionen, at stævnet vokser på sigt. Nu etableres fundamentet for noget der kan blive rigtig stort.

Hvad skal man gøre hvis man som dansk atlet vil deltage?

Som dansk atlet der tænker på Aarhus SPRINT’n’JUMP som en mulighed, så skal man henvende sig til Mikkel Larsen. Man vil så vælge atleterne ud fra mulighederne og en sportslig vurdering. I de tekniske discipliner er der begrænsede pladser kva disse discipliners natur og med tanke på et tidsprogram, men især på 60m opfordrer Mikkel Larsen folk til at henvende sig. Der vil være internationale felter, men så påtænker man også at oprette flere nationale heats på netop 60m.

Man håber på mange tilskuere

Er man interesseret i at komme til Aarhus SPRINT’n’JUMP og se international atletik, så er der også tænkt på det. Man påtænker at lave en tribune ud for springgraven og 60m mållinjen. Billetsalget er åbnet for kort tid siden, og der er 250 pladser til salg.

Konkurrencerne forventes at starte ca. kl. 17.00 og kulminerer med hovedprogrammet fra kl. 18.30. Endelig tidsplan offentliggøres ca. 2 dage før konkurrencen.

Man kan i øvrigt følge stævnet på denne Facebook-side

Seneste nyheder