Nyhed fra Dansk Atletik
Rune Bækgaard (i 3. position) og Martin Egebjerg Olesen (i 4. position) fra DM 10.000m i 2021 i Odense. Begge har fornyligt løbet 2.14.35, der desværre er blot 5 sekunder fra EM kvalifikationskravet på maraton. Foto: Christian Jørn.

5 sek. fra EM krav på maraton

I 2021 endte den danske årsbedste på maraton for herrer med at være 2.15,33 som Martin Egebjerg Olesen (Team Hechmann Sport) løb i årets sidste måned i december. Nu, blot omtrent 15 uger inde i 2022, har vi allerede hele tre herrer, der har løbet hurtigere end det.

Først startede Abdi Hakin Ulad (Hvidovre AM) ud med at løbe dansk årsbedste på 2.13.33 ved Zurich Maraton De Sevilla den 20. februar. Dernæst løb førnævnte Martin Egebjerg Olsen 2.14.35 ved Haj Hannover Marathon i Tyskland den 3. april. Og så var der i weekenden Rune Bækgaard (Team Hechmann Sport), der præsterede præcis det samme resultat med 2.14.35 ved NN Marathon Rotterdam i Holland. Her kom næste mandlige dansker, Andreas Lommer (Odense Atletik), ind i 2.18.24. Desværre for både Bækgaard og Olesen er deres tid blot 5 sekunder fra kvalifikationskravet på 2.14.30 til EM i München den 15. august. Året er altså ikke blot startet suverænt for stadionatletikken med en fremragende indendørs sæson, der for dansk atletik kulminerede ved VM, hvor Benjamin Lobo Vedel leverede det bedste danske resultat med en 4. plads og ny dansk rekord på 400m. Det går allerede nu også godt på landevejen. Det er netop her vi ser en sæson der så småt er i gang, og som allerede har leveret over sidste års niveau for så vidt angår netop maratondistancen måler man på resultaterne i form at tiderne og ikke selve placeringerne.

DER ER FLERE VEJE TIL EM

Som nævnt, så manglede både Bækgaard og Olesen 5 sekunder for at klare kvalfikationskravet. Men der er flere måder at komme til EM end at klare kvalifikationskravet. De kan også komme med via World Ranking. Ved EM er der også det særlige, at der er en holdkonkurrence. Således følger det af European Athletics’ kvalifikationskrav, at såfremt to atleter har kvalificeret sig via kravene, så kan der udtages en tredje, så man har et hold på tre løbere. Om vi når dertil vil tiden vise. Det tyder godt, at på nuværende tidspunkt af året alt andet lige ser forbedrede resultater på den danske maratonscene.

Fristen for kvalificere sig til EM på maratondistancen er den 26. juli 2022. Lige nu er kun Abdi Hakin Ulad kvalificeret med sit resultat på 2.13.33 i februar måned.

KVALIFICERET TIL VM MEN IKKE EM

Der er også den lidt specielle situation, at vi har Thijs Nijhuis (Viborg AM), der har klaret kvalifikationskravet på 2.11.30 til VM i år, da han løb 2.11.28 ved Valencia Maraton i december 2020, men som ikke er kvalificeret til EM. Kvalifikationsperioden til VM løber nemlig helt tilbage fra den 30. november 2020 og indtil 29. maj 2022 for så vidt angår maraton, hvorimod kvalifikationsperioden til EM først begyndte den 27. januar 2021. Dette skyldes, at VM blev udskudt fra 2021 til 2022, så vi i år har både EM og VM i samme år. VM er den 15-24. juli og EM er den 15-21. august. 

FLOTTE RESULTATER PÅ HALVMARATON

På den halve distance, halvmaraton, har der også været flere fremtrædende resultater. Særligt var GENERALI BERLINER HALBMARATHON et godt løb for de deltagene danskere. Ud af de nuværende 100 bedste resultater på halvmaraton for danske herrer er hele 94 af dem løbet til dette løb. For så vidt angår kvinder er det 36 ud af de bedste 45 resultater i år der er løbet der. Særligt for kvinderne var der tidligere VM Halvmaraton-deltager, Karen Ehrenreich (Aarhus 1900 Atletik & Løb), der efter et længere sygdomsforløb har kæmpet sig tilbage og løb 1.15.51. Kort efter kom Sara Schou Kristensen (Blovstrød Løverne) i tiden 1.15.58. Hos herrerne løb Jacob Simonsen (AGF Atletik) ind i ny personlig rekord med 1.03.15. Kort efter kom Michael Jensen (AGF Atletik) ind i 1.04.17, der også var ny personlig rekord.

Seneste nyheder