Nanna Bové i front i Korsør

DM Cross 2022

Nanna Bové og Joel Ibler Lillesø kunne som nye danske mestre lørdag løfte de historiske trofæer, der følger med, når man vinder de danske seniormesterskaber i cross. DM Cross blev for junior, senior og master afgjort i Korsør med Korsør Atletik & Motion som vært for 2. år i træk. Udover crossmesterskaberne var der sneget sig et helt særligt udtagelsesløb ind i programmet, hvor tre løbere skulle kæmpe om pladser til EM Cross i starten af december.

En kølig dag mødte løberne på golfbanen i Korsør

Om morgenen lørdag var der flere steder i landet lagt op til en af de køligere dage. Flere steder i landet faldt årets første sne, og temperaturen var som den seneste tid sneget sig længere og længere ned. Da klokken blev omkring middag var det dog lysnet i Korsør, hvor DM Cross skulle afgøres.

Ruten var tilnærmelsesvist den samme som ved sidste års DM Cross. En rute, der ofte er talt om i meget positive vendinger. Et flot græsunderlag på dele af en golfbane mødte løberne. Der var intet mærkbart mudder, men til gengæld et meget varierende terræn, der skulle møde de små 200 løbere, der stillede til start.

EM Cross pladser på spil - særligt iagttagelsesløb istandsat

EM Cross er den 11. december i Torino i Italien. Udtagelserne sker på baggrund af flere kriterier, blandt andet hvordan der præsteres til bestemte iagttagelsesløb. Gårdsdagens DM Cross er ét af de nævnte iagttagelsesløb, så derfor kan præstationerne der vise sig at have betydning, når udtagelserne sker snart.

Men der var derudover istandsat ét særligt udtagelsesløb. Dansk Atletik planlægger nemlig at stille med et stafethold til 4x1500m til EM. Holdet består af to kvinder og to herrer. Flere herrer har her været i spil, og derfor havde man valgt at de pågældende skulle løbe mod hinanden på den første runde af seniorherrernes løb. Runden var 2 km. De tre løbere var Kristian Uldbjerg Hansen (AGF Atletik), Christoffer Frost-Jensen Johansen (Bagsværd AC) og Andreas Lindgreen (Sparta Atletik & Motion).
De lagde selvsagt hurtigere fra front end resten af feltet, der skulle tilbagelægge 10 km (5 x 2 km runder). Omtrent 700 meter fra mål var Kristian Uldbjerg Hansen i front med en 5-10 meter, og den føring holdt han helt til mål. Christoffer Frost-Jensen Johansen kom så, og omkring 3-5 meter efter var Andreas Lindgreen. Med omkring 400m til mål blev Christoffer Frost-Jensen Johansen overhalet af Andreas Lindgreen og udgik umiddelbart herefter. Det ligner derfor umiddelbart, at de to mandlige løbere til stafetholdet er Kristian Uldbjerg Hansen og Andreas Lindgreen, men der venter stadig den endelige udtagelse.

Nanna Bové blev dansk mester og indtog podiet med klubkammerater

Her ved DM Cross var Nanna Bové (Sparta Atletik & Motion) favorit, og hun levede også op til favoritrollen efter et forholdsvist sikkert løb. Ingen af 2021’s danske mestre, Anna Emilie Møller (Blovstrød Løverne) og Axel Vang Christensen (FIF Hillerød), havde valgt at forsvare titlerne.

Det blev et løb, der blev afgjort på den sidste runde ud af i alt 4 runder à 2 km. Efter 1. runde lå Nanna sammen med Sara Schou Kristensen (AGF Atletik) omtrent 10-15 meter foran en større forfølgergruppe. Ud på 2. runde forøgede de to forspringet til forfølgergruppen, der efter ca. 3,2 km bestod af Josephine Thestrup (Sparta Atletik & Motion), Juliane Hvid (Sparta Atletik & Motion), Annie Saugstrup (Sparta Atletik & Motion) og tilbagevendte Maja Alm (AGF Atletik), der blev mor i juni og deltog i CPH Half i september. Kort efter gruppen fulgte Maria Larsen (Sparta Atletik & Motion). 

På 3. runde havde Annie Saugstrup og Juliane Hvid indhentet frontgruppen ført an af Nanna Bové. Men på 4. runde fik Nanna det afgjort. Denne sidste runde var Nanna løbet alene i front og havde fået hele frontgruppen til at blive splittet ad. 10 sekunder efter Nanna kom Juliane Hvid, omkring 10 sekunder længere efter Annie Saugstrup, og en 4-5 sekunder efter Sara Schou Kristensen. Den næste gruppe bestod af Josephine Thestrup, Maja Alm og nu Laura Astrup (Aarhus 1900 Atletik & Motion).

De tre forreste holdt hele vejen til mål, og Sparta Atletik & Motion tog dermed alle placeringerne på podiet. Nanna Bové kunne kalde sig dansk mester i cross for første gang, Juliane Hvid kom ind på 2. pladsen 22 sekunder efter, og 12 sekunder efter hende kom Annie Saugstrup og tog 3. pladsen.

Første U23-løber var Laura Astrup, der kom ind på en samlet 5. plads 41 sekunder efter Nanna Bové. På 2. pladsen i U23-klassen kom Signe Mynster (Aarhus 1900 Atletik & Løb) og på 3. pladsen kom Marie Drotner Sørensen (Aarhus 1900 Atletik & Løb). 

Joel Ibler Lillesø vandt efter dyst mellem tremandsgruppe

Næsten fra første meter var der lagt an til, at det danske mesterskab for seniorherrer skulle afgøres mellem tre løbere. Det var Jacob Sommer Simonsen (AGF Atletik), Mikkel Dahl-Jessen (AGF Atletik) og Joel Ibler Lillesø (Bagsværd AC). De tre løb fra startskuddet i slipstrømmen på de tre herrer i det førnævnte stafetudtagelsesløb. Efter én runde havde de 19 sekunder ned til forfølgerne. Forfølgerne bestod af Esben Krogh Rasmussen (Sparta Atletik & Motion) og Alexander Seidler Nielsen (Hvidovre AM), der lå adskilt med en 5 meters afstand. Efter dem kom en større forfølgergruppe på 21 løbere ført an af Elias Shifris (Viborg AM) ved 2 km-mærket. 4. pladsen forblev indtaget af den samme hele løbet igennem. Det var Esben Krogh Rasmussen, der lå alene stort set fra start til slut.

Hos fronten skete der lidt udskilning, når vi kom længere ind i løbet. Jacob Sommer Simonsen førte tempoet an i frontgruppen meget af tiden, men var den første til at falde fra. Det skete på 4. og næstsidste runde. Det stod altså her forholdsvist klart, at titlen skulle gå til Joel Ibler Lillesø eller Mikkel Dahl-Jessen, der vandt DM Cross tilbage i 2020. Lidt længere bagud var der sket ændringer på 5. pladsen. Jacob Stengaard (Odense Atletik) havde forladt en større gruppe og havde hentet en del ind på Esben Krogh Rasmussen, men deres placeringer holdt hele vejen til mål.

I fronten løb Joel Ibler Lillesø og Mikkel Dahl-Jessen ud på sidste omgang sammen, men cirka 1/4 inde på runden havde Joel slået et hul ned til Mikkel. Det hul blev holdt hele vejen til mål, hvor Joel kunne løbe ind som ny dansk seniormester i cross med Mikkel 6 sekunder efter på 2. pladsen. Der gik ikke lang tid efter de to havde paceret målstregen førend Joel udbrød til Mikkel: “Det var aldrig sikkert (sejren, red.) sidste omgang!”. Jacob Simonsen kom ind 42 sekunder efter Joel og tog 3. pladsen. Esben Krogh Rasmussen blev som nævnt nr. 4, som var 1:51 min. efter Joel. 7 sekunder efter kom Jacob Stengaard ind.

Første U23-løber var Andreas Bock Bjørnsen (Herning Løbeklub). På 2. pladsen i U23-klassen kom Jeppe Risvig (AGF Atletik) og på 3. pladsen Markus Kirk Kjeldsen (SAK77). 

Marie-Louise Jørgensen og Malthe Bøgebjerg danske mestre i juniorklassen

I juniorklassen skulle pigerne løbe 5 km, og drengene skulle løbe 6 km. Hos kvinderne tog Marie-Louise Jørgensen (KFUM Atletik) fronten fra start. Allerede omkring halvvejs var løbet afgjort for så vidt angik Top 3. Marie-Louise Jørgensen havde skabt lidt afstand til de to forfølgere, Astrid My Rønde Kristensen (SG Atletik) og Klara Hansen (HMC), der kom løbende i den nævne rækkefølge. Den Top 3 ændrede sig ikke længere. Dansk juniormester blev Marie-Louise Jørgensen, 2. pladsen to Astrid My Rønde Kristensen, og 3. pladsen tog Klara Hansen. 

Hos juniorherrerne skulle vi se et vellykket forsvar af den danske mesterskabstitel. 2021’s danske mester, Malthe Bøgebjerg (SAK77), lykkedes med et godt løb og tog mesterskabet. Der var efter en halv runde en frontgruppe på syv personer med Martin Skytte Glerup (SAK77), der førte an. Ude på 2. runde ændredes det, så Malthe Bøgebjerg overtog frontarbejdet. Med var Victor Tvistholm Jørgensen (Greve Trim Motionsklub), Bjarke Rasmussen (Team DistanceRunning.dk), Matrin Skytte Glerup og til sidst Oscar David Broman Jensen (Blovstrød Løverne). På den næste runde var frontgruppen stadig den samme, med Joakim Bertelsen (Skive AM) og Gustav Bendsen (Københavns IF) kort bagefter. Omkring en halv runde senere var frontgruppen splittet i nogle grupper. Malthe Bøgebjerg og Victor Tvistholm Jørgensen havde skabt et hul på en 20 meter ned til Bjarke Rasmussen og Oscar David Broman Jensen med Martin Skytte Glerup kort efter. Det hul fik Martin dog lukket en halv runde senere. Fra Malthe Bøgebjerg og Victor Tvistholm Jørgensen tog fronten alene var Malthe gået i front. Langsomt åbnede der sig et hul, der blev større og større. Med 9 sekunders forspring kunne Malthe Bøgebjerg derfor løbe over stregen som forsvarende dansk mester i juniorklassen. Victor Tvistholm Jørgensen tog 2. pladsen og 31 sekunder efter kom Bjarke Rasmussen ind på 3. pladsen.

 

Seneste nyheder