DM 10 km vundet af Nanna Bové og Mikael Johnsen

Lørdag mødtes landets hurtigste løbere til DM 10 km, da Aarhus 1900 Atletik & Løb inviterede til ”En Forårsdag i Aarhus – DM 10 km Landevej”.

Mikael Johnsen vandt herreklassen i et klogt løb, mens Nanna Bové vandt i kvindeklassen efter et løb side om side med Alberte Kjær det meste af vejen. AGF Atletik stod for et historisk podie i herrernes holdkonkurrence.

Successen med DM 10 km omkring Aarhus Atletik- og Løbeakademi fra sidste år blev i år gentaget. Og det blev en mindst lige så stor fest som forventet. Omkring 450 løbere kom rundt på ruten, der var 3,5 omgang med mål foran akademiet. Midten af ruten blev som forventet det hele store festlige spot på ruten, og man kunne her følge med flere gange hvordan det gik løberne. En stor tak skal lyde til Aarhus 1900 Atletik & Løb, der var vært for arrangementet.

> SE VIDEO: dele af løbet kan ses på video på Dansk Atletiks Youtube-kanal.

STYRT I STARTEN

Starten på det hurtigste heat blev noget tumultarisk. Et styrt med unge Alexander Siedler Nielsen (Hvidovre Atletik & Motion) forrest i styrtet gjorde starten udfordrende for flere. Førnævnte Alexander formåede flot efter blot en halv omgang på ruten at komme op nær de forreste grupper, men sikke en start at få på et 10 km landevejsløb. Vi har ikke fået hørt hvad der forårsagede styrtet, der involverede flere løbere i fronten og midten af feltet.

NANNA BOVÉ BLEV DANSK MESTER EFTER TÆT LØB

I seniorklasserne var der spænding hos både herrerne og kvinderne. Nanna Bové (Sparta Atletik og Løb) løb side om side med Alberte Kjær (AGF Atletik) til ud på sidste runde, hvor Nanna trak fra og kom 36 sekunder ind foran Alberte og tog mesterskabstitlen med en tid på 32:35. Det er personlig rekord for Nanna, og tiden placerer Nanna som nr. 4 på den danske alletiders rangliste. Det er den hurtigste tid løbet af en dansk kvinde på 10 km landevej over de sidste 29 år. Med til historien hører, at Alberte har en tid på 32:38 fra februar 2022, blot tre sekunder langsommere end Nannas tid fra lørdagens løb. Albertes tid lørdag blev 33:11. På 3. pladsen blev kom Juliane Falsig (Sparta Atletik og Løb) ind i 33:23. Uden for DM 10 km, men med i løbet, var også Sylvia Kiberenge, der løb 32:39.

MIKAEL JOHNSEN SATTE SPURTEN IND MED 500 METER IGEN OG BLEV DANSK MESTER

Hos herrerne var der forventeligt en masse hvide trøjer i front. I en frontgruppe på 8 løbere var 6 af løberne fra AGF Atletik. Der var på forhånd snak om hvorvidt AGF Atletik kunne indtage hele podiet i DM Hold, og med en sådanne frontgruppe kunne det måske vise sig realistisk. Uden for den individuelle konkurrence var stærke Omar Hassan, der ikke har dansk statsborgerskab, men hans resultat ville tælle med i holdkonkurrencen. Udover de 6 AGF-løbere bestod gruppen af triatlet Emil Holm (SHS-Stevns-Tri) og Jakob Dybdal Abrahamsen (Aarhus 1900 Atletik & Løb). De seks AGF løbere var, udover Omar Hassan, Jacob Simonsen, Mikkel Dahl-Jessen, Mikael Johnsen, Rune Bækgaard og Michael Jensen.

De første 2 km blev rundet i omkring 5:45 med Emil Holm i front og Jakob Dybdal Abrahamsen lige bagefter. Hullet ned til en forfølgergruppe på 3 løbere var på omkring 100-150 meter, og så kom grupperne drypvis derefter. De 3 løbere i forfølgergruppen var Christian Birch Okkels (HRC), Jacob Rudjord Therkildsen (AGF Atletik) og unge U20-løber, Victor Tvistholm Jørgensen (Greve Trim).

Efter 3,3 km havde Jacob Simonsen taget fronten i førergruppen med Mikkel Dahl-Jessen og Mikael Johnsen lige bagefter. Gruppen bestod af de samme løbere som førnævnt. Forfølgergruppen var nu vokset til at være 7 løbere med Christian Birch Okkels (HRC) i front. Her var blandt andre nu også U23-løberen, Jeppe Risvig (AGF Atletik).

Efter omkring 4,8 km var frontgruppen den samme, dog med fravær af Michael Jensen (AGF Atletik), der var faldet bagud og måtte ligge meget alene resten af løbet, da hullet ned til forfølgergrupperne var blevet en del større. Efter ca. 6,2 km måtte Omar Hassan falde fra frontgruppen. Med 6,2 km tilbagelagt førte Jacob Simonsen an med Mikael Johnsen, Mikkel-Dahl Jessen, Jakob Dybdal Abrahamsen, Emil Holm og Rune Bækgaard efter i den nævnte rækkefølge. Gruppen var strukket ud, så tempoet var sat op eller kræfterne var begyndt at slippe op for nogle.

Med omkring 2,5 km igen var fronten nu nede på 3 løbere. Jacob Simonsen i front, så Mikael Johnsen og dernæst Jakob Dybdal Abrahamsen. Rune Bækgaard og Emil Holm kom kort efter, og lidt efter dem kom Mikkel Dahl-Jessen.

Med 4-500 meter igen skulle det afgørende ske. Mikael Johnsen gik som planlagt i front efter tålmodigt at have lagt væk fra fronten. Hans plan var hele tiden netop ikke at gå i front førend til allersidst. Han var ikke til at slå og løb over målstregen som dansk mester i 29:10. 9 sekunder efter Axel Vang Christensens (FIF Hillerød) vindertid på 29:01 sidste år. Jakob Dybdal Abrahamsen tog sølv i 29:23 og lige efter tog Jacob Simonsen bronze i 29:13.

Efter flere individuelle medaljer var delt ud skulle medaljerne fordeles i DM Hold. Og der ventede et sjældent syn. Et syn, der måske aldrig er set før. Hele podiet for herre senior blev indtaget af hold med AGF Atletik stående på klubtrøjen. Og de tog vist også 4. pladsen endda.