De danske stafethold inklusive stab efter OL og VM kvalifikationen var i hus.

Begge 4x100m stafethold kvalificeret til VM og OL ved World Relays

I Silesia i Polen blev der i weekenden afholdt World Relays 2021. Danmark stillede til start på både kvinde- og herresiden på 4x100m og 4x200m. Begge hold kvalificerede sig til finalen på 4x100m og dermed også til OL i Tokyo senere på sommeren samt VM i Oregon i 2022. Ikke siden 1948 har Danmark haft et hold til OL på 4x100m. Det er mange års hårdt arbejde fra atleter, trænere, stab og foreninger der har gjort, at dette kunne lykkes.

Stafetsatsningen startede tilbage i 2017-18. Her få år efter står både kvinde- og herreholdet og skal til OL. Det er helt sensationelt. Stafetsatsningen har blandt andet haft til formål at skabe en vej til OL ved at være fælles om noget. Og det har betalt sig allerede her i den første olympiade projektet er inde i.

Det var på de yderste marginaler begge hold kom med. Det var noget af nogle nervepirrende indledende heats lørdag aften, hvor især herrernes kvalifikation til finalen lod vente på sig, inden det så blev afgjort med 1/1000-del til Danmarks fordel.

KVINDERNE

Kvinderne løb i det 3. heat ud af tre heat. Holdet var Mathilde U. Kramer (FIF Atletik & Motion), Astrid Glenner-Frandsen (Sparta Atletik & Løb), Mette Graversgaard (Aarhus 1900 Atletik & Løb) og Ida Karstoft (Sparta Atletik & Løb). De løb i den rækkefølge. Målet for begge hold var absolut placeringer og ikke tiden, selvom tiden nok også ville blive god fik man en god placering. Men målet var at forsøge at kvalificere sig til OL og VM. Det krævede en Top 8 og Top 10 for hhv. OL og VM. Med to fremragende første skifter og et mindre optimalt sidste skifte var det marginalerne der skulle afgøre det. Da alt var talt op og kontrolleret så man på TV-skærmen de fire atleter se hvad der var aktuelt. Nemlig en OL-kvalifikation. De stod på tribunen og så resultaterne komme ind, og der var ikke nogen tvivl om, at de havde opnået noget stort. De var begejstrede. De atleter har været med hele vejen i mange år og mange hårde timer er blevet lagt i dette projekt. At se dem og deres reaktion var en fornøjelse. I heatet blev det til en 3. plads og en tid på 44,25 sekunder, der gjorde, at de gik videre på sidste mandat.

I finalen blev den sidste løber fra indledende heat skiftet ud. Det var Ida Karstoft, der har kæmpet for at blive klar til World Relays efter længere tid skade. Hun blev skiftet ud med formstærke Emma Beiter Bomme (Sparta Atletik & Løb). Selvom det var den rigtige finale søndag aften, så var det nok sekundært til hvad der var sket dagen før hvor det helt store mål, nemlig OL-kvalifikationen, var sikret i de indledende heats. I finalen blev det til en 6. plads med tiden 45,34 sekunder.

SLOG DANSK REKORD PÅ 4X200M

Senere på aftenen og endda kun omtrent et kvarter senere skulle de samme kvinder så løbe 4x200m. Den stafetdisciplin løbes forholdsvis sjældent, især på landsholdsniveau. Muligheden gjorde holdet brug af da de smadrede den danske rekord på 1.39,35 sekunder fra 1992 ved at løbe 1.37,80 sekunder. Holdet var Louise Østergård (Randers Freja Atletik), Emma Beiter Bomme, Mathilde U. Kramer og Mette Graversgaard.

HERRERNE

Hos herrerne skulle en dansk rekord føre til OL og VM kvalifikation. I 2. heat løb Danmark med Simon Hansen (Aarhus 1900 Atletik & Løb), Tazana Kamanga-Dyrbak (Sparta Atletik & Løb), Kojo Musah (Aarhus 1900 Atletik & Løb) og Frederik Schou-Nielsen (Sparta Atletik & Løb). Da depechen var ført hele vejen rundt hed tiden 39,06 sekunder som er ny dansk rekord. Den tidligere fra Paris i 2019 var 39,61 sekunder. Det skal også lige tilføjes her, at der altså ikke var lagt op til særligt hurtige tider, da vejrforholdene i Polen kunne have været mere optimale. Det gør blot præstationen endnu flottere. Holdet blev nr. 4 i deres heat ud af også tre heats. Man skulle nu stå og vente på resultaterne fra det sidste førend det kunne afgøres hvorvidt en finale var i hus. Holdet skulle gå videre på tid, og det krævede en af de to hurtigste tider af dem der ikke var direkte videre på placering (de to første i hvert heat). Det endte med at blive afgjort på den mindst mulige margin med blot én tusindedel. Danmark fik ved gennemsyn 39,058 og Ukraine i det første heat fik 39,059. Dermed var OL og VM kvalifikationen reel.

SLOG TIDLIGERE DANSK REKORD IGEN

I finalen søndag aften løb herrerne med den samme konstellation som i de indledende heats. Det blev her til en 4. plads og en tid der også var under den gamle danske rekord på 39,61 sekunder da de løb 39,56 sekunder.

På 4x200m senere blev det ikke nogen succes. Her kiksede det første skifte mellem Steffen U. Knudsen (Aarhus 1900 Atletik & Løb) og Simon Hansen, hvorfor holdet ikke gennemførte.

NU VENTER OL OG VM

Vi kan nu se tilbage på en fremragende weekend hvor der blev levet op til de høje forventninger og forhåbninger om en mulig OL kvalifikation, og så kan vi nu se frem til et OL der lige har fået en hel del flere danskere med. Den 5. august er datoen hvor begge hold skal løbe 1. runde til OL. Dagen efter afholdes finalerne.