Nyhed fra Dansk Atletik
Annemarie Nissen, Sparta Atletik og Løb, skal repræsentere Danmark i kvindernes 800 m ved EM for hold i Polen.

European Athletics Team Championships 2023 ved European Games starter i næste uge

Om fire dage starter de europæiske mesterskaber i atletik for hold, ved European Games i Polen, og det er et stærkt dansk hold, der stiller til start på Silesian Stadium i Chorzów ved Katowice. 

Der er 48 lande med i de 37 forskellige øvelser, der er på atletikprogrammet til årets European Games i Silesia, som også er EM for hold. Det 42-atleter store danske hold er i 'Second Division' i holdkonkurrencen og skal konkurrere tirsdag, onsdag og torsdag aften i Polen. 

God konkurrence i 'Second Division'

De helt tunge nationer rangerer i første division i holdkonkurrencen, men Danmark skal op mod flere stærke nationer i den næstbedste række. 

Ukraine, der normalt er i den bedste række, blev efter corona-pandemien, hvor de ikke havde mulighed for at deltage, rykket ned i anden division, bliver nok en for stor mundfuld for Danmark. De står som klare favoritter til at rykke op i den bedste række igen, som en af de tre bedste nationer i 'Second Division', der rykker op i 'First Division' efter mesterskabet. 

Også årets VM værter, Ungarn, der til august arrangerer årets største event i international atletik i Budapest, bliver hårde at bide skeer med på mange af disciplinerne, for det danske hold til European Games. 

"Vi er i et større midterfelt i den midterste division, hvor flere nationer kan være med. Det bliver en kamp fra øvelse til øvelse og ligesom os, har flere lande enkelte udøvere der kan være med helt fremme i et par af disciplinerne. Vi skal se hvor mange pladser vi kan kravle op, men vi har ikke den store mulighed for at rykke op i den bedste division i år," lyder det fra elitechef Mikkel Larsen, der dog mener at Danmark er med der hvor det stadig er sjovt. 

"Historisk set har vi som nation været helt nede, men nu er vi et sted hvor det er sjovt at være, hvor konkurrencerne er gode, vores udøvere bliver udfordret og hvor vi tør drømme os lidt op i rækkerne, uden at det umiddelbart er realistisk at få den top-3, der får os op i det øverste lag," fortæller elitechefen.

European Athletics Team Championships er en stor ting for de europæiske nationer og et event, hvor sammenholdet og stoltheden over at bære landets farver, er i højsædet, når styrkeforholdene i Europa bliver udlagt som summen af alle discipliner på tværs af køn. Det gælder også for det danske hold, og alle atleter spiller en vigtig rolle i den samlede rangering af Danmark til mesterskabet. 

Mulighed for gode individuelle resultater

Der er ifølge Mikkel Larsen, flere af de danske atleter der kandiderer til podieplaceringer på konkurrencerne i næste uge, og udover at være et holdmesterskab, er European Games også en god platform, hvor de bedste individuelle præstationer tæller.

"European Games er, ligesom at EM hold konkurrencen er en målestok for nationen, et benchmark for atleterne individuelt, hvor de kan se hvor de ligger på europæisk plan. For de bedste af vores udøvere er det også en mulighed for at komme tættere på kvalifikationer til VM i august og EM næste år," lyder det fra Mikkel Larsen, der fortsætter:

"Ser man på startlisterne, er der gode muligheder for topplaceringer til flere. Katrine Koch Jakobsen i hammerkast og Mette Graversgaard på den korte hæk, er nogle af de mere sikre bud, men mange af løberne har også potentiale til at løbe sig til tops. Der er ikke pace med på løbedistancerne, fordi de rangerer som mesterskabsløb, så det kommer selvfølgelig an på hvordan de forskellige felter bliver løbet," fortæller elitechefen, der også fortæller at det er lidt specielt med de individuelle resultater til European Games. 

Hvor vinderne af de enkelte divisioner i European Athletics Team Championships kåres når konkurrencerne i den pågældende division er slut, findes vinderne af de enkelte øvelser i European Games på tværs af alle divisioner, når alle konkurrencerne er slut søndag. Til den tid er de danske udøvere rejst hjem for at deltage i DM senior i Aalborg, og skulle der være tale om så godt et dansk resultat, at det udløser en European Games medalje, må denne nødvendigvis blive eftersendt. 

"Vi håber selvfølgelig på at vores atleter præsterer på højt niveau, men vi er først og fremmest afsted som et hold og det er holdkonkurrencen, der er vigtigst for os. Det bliver spændende at se hvor vi kan lægge os på resultatlisten, men uanset hvad, bliver det gode konkurrencer for atleterne, hvor de får mulighed for at præstere i stærke felter," lyder det afslutningsvis fra elitechefen.

Se det danske hold her.

Se tidsskemaet for European Athletics Team Championships her: Timetable all divisions
Følg med via livestream på All Athletics TV: European Athletics Team Championships 2023 - allathletics.tv
Læs mere om atletik ved European Games her: Athletics - European Games 2023
Læs mere om EM for hold her: European Athletics Team Championhips

 

Seneste nyheder