Valentin Jensen vinder det indledende heat i 10,25 (+2.8). (Deca Text&Bild)

EM-U20 (1. dag): Tre stortalenter stryger overlegent i finalen

En fremragende dansk førstedag resulterede i tre finalepladser. Mens medalje-kandidaten Sofia Thøgersen ikke behøvede at presse speederen helt i bund for at nå finalen, var der til gengæld fuld gas under både Jónas G. Isaksen og Valentin Jensen. Sidstnævnte imponerede med en vindbegunstiget tid på 10,25 i det indledende 100 meter-heat.

Tre favoritter sikkert til finalen, og en række andre solide danske præstationer. Jo, der var meget at glæde sig over efter 1. dagen af EM-U20 i Jerusalem - og ikke mindst er der mere  at se frem til de kommende dage. Som eksempelvis herrernes 100 meter finale tirsdag (kl. 19.10 dansk tid). Den bliver nemlig med dansk deltagelse efter to fremragende løb af Valentin Jensen. Den 18-årige Sparta-løber med bopæl i Norge viste topform, da han i det indledende heat stormede i mål i 10,25. Kun en medvind på 2.8 m/s gjorde, at han ikke fik ram på den danske U20-rekord, som han med 10,33 er medindehaver af. Tiden var den hurtigste af alle i 1. runde. I det andet semifinaleheat førte Valentin det meste af vejen, inden den stærke polak Zakrzewski pressede sig frem og vandt i 10,25 mod Jensens 10,33 – igen med lidt for megen medvind.

"Valentins start i semfinalen var langt fra hans bedste. At han alligevel løber så stærkt, lover godt," lyder det fra holdleder Rasmus Folino Nielsen, der selvsagt var godt tilfreds med 1. dagen.

"Stemningen i truppen er rigtig god, og vi ser nu med spænding frem til finalerne, ikke mindst onsdag aften, hvor Jónas og Sofia inden for en time skal løbe finale. Her kommer også den danske ambassadør i Israel forbi på stadion."

Allerede i det første indledende heat havde Eiri Glerfoss lagt flot ud med 10,62 – bare 0,04 fra hans færøske rekord. Den tid blev overgået af Hector Wandt, der med 10,60 ligeledes leverede karrierens næstbedste tid på dagen. Det rakte ikke til en plads i semifinalen, men begge kan nu se frem mod 4x100 meter på torsdag, hvor der virkelig er potentiale på holdet.

Isaksen og Thøgersen sikkert videre til finale
Jónas G. Isaksen kan også komme på tale til stafetten, men først skal færingen onsdag løbe 400 meter-finale. Det stod klart, da han med overskud løb i mål som nr. 2 i formiddagens indledende heat, og dermed fik det store Q med tiden 46,75 – hans næstbedste tid nogensinde. At det kan blive et brag af en finale, gav heat 2 løfter om. Her forbedrede briten Charlie Carvell sig til 45,92, og skubbede dermed Isaksen ned som nr. 3 på årets europarangliste.

For topseedede Sofia Thøgersen gjaldt det om at bruge så få kræfter som muligt i det indledende heat på 1500 meter, og med en 2. plads i 4:29,02 kunne den 18-årige Sparta-løber sætte flueben ved første del af missionen. Efter en rolig start blev tempoet i feltet øget stille og roligt, inden der for alvor blev sat fart på med en sidste 400 meter på lidt over 64 sekunder. De sidste to trin i Thøgersens mission hedder nu finale onsdag og direkte 5000 meter-finale torsdag. Vinderen af dagens heat, Dilek Kocak, kunne godt ligne en alvorlig konkurrent i onsdagens finale. Den tætbyggede tyrk har denne sæson således løbet 2:02,65 på en 800 meter.

PR til Krüger
Vilhelm Krüger, der kort tid før deadline havde kvalificeret sig på 110 meter hæk, var seedet på én af de sidste pladser. Han levede dog til fulde op til udtagelsen, da han i det indledende heat kom i mål i 14,18 – en forbedring af den personlige rekord med én hundrededel. I trespring landede Kathrine Holst Hahn ude på 12.20 i 2. runde – før og efter et overtrådt forsøg. Den sidste finaleplads blev solgt på nøjagtig 13.00 meter.