Nyhed fra Dansk Atletik
Joel Ibler Lillesø ved VM-U20 i Cali '22. (Deca Text&Bild)

Joel Ibler melder sig på banen: 0,22 fra gammel mile-rekord

Med en engelsk mile i 4:01,76– bare 0,22 fra U23-rekorden - viste supertalentet fra Bagsværd lørdag i Skotland, at han er stærkt på vej tilbage efter et træthedsbrud. Allerede fredag løber han igen i Aarhus.

Anden gang var lykkens gang for Joel Ibler Lillesø, da han lørdag i skotske Stirling stillede op i et løb over en klassisk engelsk mile. Med en 2. plads i B-heatet i 4:01,76 var han bare 0,22 fra Mogens Guldbergs 40 år gamle rekord i U23-klassen, men nok så vigtigt: U20-europamesteren fra '21 er ovenpå igen og parat til at fortsætte, hvor han slap.

Et træthedsbrud i april ødelagde optakten til sæsonen. En masse alternativ træning og kun et par ugers kvalitetspas inden EM-U23 i juli viste sig ikke at være nok. Efter 3 km i 13:30-tempo måtte han udgå af den direkte 5000 meter-finale i Espoo. Lørdagens løb var således det første gennemførte siden EM-inde i marts, og et vigtigt boost for selvtilliden.

”Det er virkelig fedt at være tilbage og ikke mindst få en god race-følelse igen. Den seneste tid har været noget hård for mig. U23-EM lå for tidligt; min form var ikke til det tempo, som der blev løbet i,” fortæller Joel, der ved 6th Monument Mile Classic havde håbet at få en plads i A-heatet, hvor de første syv endte med at løbe en ”drømmemile”.

”Ja, det var jeg lidt ærgerlig over, men det var måske meget godt alligevel. Nu fik jeg i stedet en god følelse af at ligge i front og få sat en fin finish ind, selvom jeg lige blev slået til sidst,” lyder det fra Bagsværd-løberen, der under DM-ugen ikke havde mulighed for at forsvare sin titel på 5000 meter. Det kunne ellers have været et forbløffende hattrick for det stadig kun 19 år gamle stortalent.

Et enkelt lyspunkt i 2023 har været sejren på 3000 meter ved Nordenkampen i februar, hvor han slog Simon Sundström  med 7:51,41 mod 7:51,48. Svenskeren overraskede i sidste uge ved at nå VM-finalen på 3000 meter forhindring. (Deca Text&Bild)

Ny træner, nyt set-up
Efter at have haft Carsten Rytter som træner, siden han dukkede op som en usædvanlig talentfuld løber i Bagsværd AC, skiftede han i november til polakken Tomasz Lewandowskis internationale træningsgruppe, der har base i Papendal, hvor også Hollands olympiske træningscenter er placeret. Hans gamle træner står dog stadig trofast klar med stopuret og assisterer, når Joel er hjemme og træne i Bagsværd. Planen er dog at bo fast med gruppen i Holland – foreløbig i et halvt år. 

”Det er et meget professionelt set-up. Kilometermæssigt er min træning nok den samme, men der er større forskel på intensiteten. Lewandowski arbejder meget med forskellige zoner. Når træningen er hård, er den meget hård, men når den er rolig, er den også mere rolig. Og vi arbejder meget med styrkelse af core for at kunne holde til træningen. Men det tager nok et års tid, før jeg rigtigt responderer på den nye træning,” fortæller Joel, hvis træningskammerat, Niels Laros, må siges at have responderet særdeles godt. Den 18-årige hollænder nåede således 1500 meter-finalen ved VM i Budapest, hvor han pressede sig ned på 3:31,25 - bare 1,09 fra Jakob Ingebrigtsens U20-europarekord.

VM Road Running
Næste store mål for Joel bliver World Athletics Road Running Championships i Riga den 1. oktober. Det er det første mesterskab af slagsen, og er egentlig et landevejs-VM på tre distancer: Halvmaraton, 5 km og engelsk mile. Et mesterskab, der i 2026 kommer til København. 

Først skal han dog lige udtages (5 km), og det kræver en bekræftelse af formen, hvilket han vil vise på fredag, hvor AGF Atletik har arrangeret ”Sidste dans” på det Aarhus Stadion, hvor løbebanerne snart bliver fjernet. Her løber han 5000 meter mod bl.a. den danske mester Mikael Johnsen (AGF) såvel som Mikkel Dahl-Jessen (AGF), Jakob Dybdal (1900) og Ole Hesselbjerg (Sparta).

Senere i september håber han at få en plads i et stærkt 3000 meter-felt ved det klassiske sensommerstævne i Rovereto (Silver Label). En distance, som førnævnte Mogens Guldberg stadig har den danske rekord på: 7:43,78 (1989). 

Da Guldberg satte sin U23-rekord på milen i Wales i 1983, blev han i øvrigt slået af Niels Kim Hjorth, der med 3:58,85 her blev den fjerde dansker til at løbe en drømmemile. Ser man bort fra Andreas Bubes 3:58,8 ved det berømte gadeløb 5th Avenue Mile i New York i 2018, har ingen dansk løber brudt den magiske grænse siden 1997. Retfærdigvis skal det dog siges, at lejligheden sjældent byder sig til.  

 


The Monument Mile Classic – Stirling (SCO) 26. august

Mile – B-heat
1. Daniel Beppington GBR 4:00,84 PR
2. Joel Ibler Lillesø DK-Bagsværd AC 4:01,76 PR
3. Andrew McGill GBR 4:02,75 PR

Seneste nyheder