Nyhed fra Dansk Atletik
Faith Kipyegon vinder guld ved VM i Eugene 2022. (Deca Text&Bild)

VM (1. dag – optakt): Sofia møder VM’s største kvindelige stjerne

Når Sofia Thøgersen lørdag kl. 13.26 åbner den danske indsats ved VM i Budapest, bliver det i selskab med kenyanske Faith Kipyegon, som denne sæson har sat tre verdensrekorder. 

Når man alligevel skal op imod de stærkeste løbere i verden, kan det lige så godt blive den allerstørste. Og det blev det så. Sofia Thøgersens lod blev fredag trukket op af hatten, og den placerer den danske mester i det andet indledende 1500 meter-heat, hvor ingen ringere end Faith Kipyegon venter. Med allerede tre verdensrekorder sat denne sæson (1500, Engelsk Mile & 5000 meter) gælder den 29-årige kenyaner som kvindeatletikkens vel nok største navn lige nu. Udover de nævnte rekorder er hun også regerende verdens- og olympisk mester. 

”Det bliver selvfølgelig en stor oplevelse for Sofia, hun kommer virkelig i menneskehænder. Men der er intet forventningspres, og hun tager det rigtig fint. Det er hun faktisk god til,” lød det fra landstræner i mellem/lang, Kersti Jacobsen, mens hun fulgte Thøgersen under fredagens lette træningspas.

”I dag handler det om at få løsnet lidt op, og så er det bare med at vente til i morgen. Der er pænt varmt hernede, tæt på de 30 grader, men det skræmmer ikke Sofia, der jo lige har løbet i Jerusalem.”

Sofia Thøgersen ved EM-U20 i Jerusalem. (Deca Text&Bild)

Ingen små q’er
Et nyt regelsæt bliver taget i brug under VM. Det betyder, at der ikke længere opereres med de såkaldte små q’er, hvor man kan avancere via tid efter at have ventet i det varme sæde (gælder dog kun distancer over 800 meter). På 1500 meter er det derfor ganske enkelt: De første seks i hvert af de fire heat er videre til semifinalen.

”Det er nyt for alle. Det bliver spændende at se, hvordan løbet former sig; om Sofia kan følge med, indtil heatet – det er mit gæt – vil eksplodere med 600 meter igen.”

Et kig på startlisten viser, at Thøgersen er seedet sidst i sit heat – sammen med værtsnationens Lili Anna Vindics-Tóth, der har nøjagtig samme PR som danskeren: 4:11,08. Med netop denne tid – løbet ved landskampen i Polen i juni – blev Loa Olafsson U20-rekord fra 1977 slettet. 

En anden rekord bliver med sikkerhed slået lørdag: Med sin start er Sofia (18 år & 44 dage) nemlig den yngste danske atletikudøver nogensinde ved et VM/OL, ligesom at hun er den blot tredje deltager ved VM på distancen efter Bettina Romer og Heidi Jensen, der begge blev slået ud i det indledende heat i hhv. 1993 & 2001.Første dansker siden ’97
Hos mændene skal man helt tilbage til 1997 for at finde den seneste danske VM-deltager. Dengang blev Robert Kiplagat Andersen nr. 8 i finalen. 26 år er der gået siden, men lørdag står Kristian Uldbjerg Hansen klar på startstregen i et heat, hvor nr. 4 fra OL, Abel Kipsang (KEN), samt den amerikanske rekordholder, Yarad Nuguse, er de største navne.

Kristian Uldbjerg Hansens VM-vej har været lang: Fra VM-U18 i Donetsk 2013 over VM-U20 Eugene 2014 (foto) til det "rigtige" VM i Budapest. (Deca Text&Bild)

Uldbjerg har denne sæson demonstreret sine evner som en eminent taktisk løber med sejre i bl.a. Kladno (CZE) og Kuortane (FIN), men niveauet er selvsagt et ganske andet i morgendagens heat, hvor de fem bedste har løbet under 3:32 i år. Kun østrigske Pallitsch har en langsommere PR end AGF’eren.

Top-6 i hvert heat videre til semifinale


DR2 sender: lørdag 8.45-10.25 (kapgang) / 10.25-14.50 / 18.55-22.00

Seneste nyheder