Nyhed fra Dansk Atletik
(foto: Deca Text&Bild)

(VM 5. dag): Katrine hiver historisk finaleplads hjem på yderste mandat

Efter et styrt i forhindringsløbet og Graversgaards forventede exit lå et sidste, spinkelt håb om en dansk finaleplads onsdag aften i Katrine Koch Jacobsens stærke hænder. I anden omgang fandt hammerkasteren fra Sparta på forløsende vis karrierens fjerdelængste frem, og selvom det var nervepirrende tæt, kunne hun til sidst hive en historisk finaleplads hjem på yderste mandat – otte cm foran verdensrekordholderen.

En dansk hammerkaster i en VM-finale. Sætningen lyder sær, men ikke desto mindre er den sand. Katrine Koch Jacobsen fandt onsdag aften nemlig det bedste i sig frem, da hun i anden runde af kvalifikationen fik slynget hammeren ud på 71.25, og det skulle vise sig at være nok. Dermed er der dansk deltagelse ved torsdagens VM-konkurrencer.

Katrine lagde solidt fra land med 70.63. Det ville som sådan have været et godkendt resultat, men Sparta-kasteren viste, at hun var kommet til Budapest efter mere. Med 71.25 i næste kast bevægede hun sig op som nr. 11 i klassementet. Men kunne det holde? Amerikaneren Janee’ Kassanavoid skubbede med 72.70 i tredje runde danskeren ned på den yderste 12. plads, og med den regerende verdensmester Brooke Andersen (USA) såvel som legendariske Włodarczyk stadig efter hende, var der al mulig grund til at bide negle i den danske lejr. Andersen – der i maj kastede over 80 meter – var ukendelig, og kunne i tredje kast kun hoste op med sølle 67.72, inden Katrine blev notet for 70.32. Włodarczyk fik efterfølgende et stort X, og dermed måtte den polske verdensrekordholder, tredobbelte olympiske mester såvel som fire gange verdensmester se Katrine snuppe den sidste finaleplads med en margin på otte cm.

”Det er ikke helt gået op for mig. Det er vildt fedt, og jeg er lettet over, at jeg kunne bevare roen. Trods den gode stemning og publikums larm formåede jeg alligevel at holde fokus og tænke på de tekniske ting,” fortalte Koch Jacobsen til DR Sporten.

Sort på hvidt: En dansk kvinde i en VM-finale i hammerkast. Vi lader den lige stå lidt...

I finalen torsdag kl. 20.26 kaster hun som nr. 4 i rækkefølgen, og her håber hun at kunne gøre det endnu bedre.

”Jeg håber, at jeg kan bevare roen ligesom i dag. Nu kender jeg ringen, og forhåbentlig kan jeg finde flere, endnu længere kast frem.”

Nok blev spydkaster Christina Scherwin nr. 4 ved VM i 2005, og Lily Carlstedt vandt tillige bronze i samme disciplin i London 1948, men i de ”tunge” kast kan intet måle sig med dagens præstation. 

Forhindringsløber styrter
Aftenen begyndte ellers ikke godt. Allerede ved den anden bom styrtede forhindringsløberen Juliane Hvid. Det genvakte dystre minder om Axel Vang Christensens fald i München i fjor såvel som Flemming Jensens ved VM i 1987, men modsat disse to kom Juliane hurtigt på benene igen. Løbet var imidlertid kørt, men i stedet for at slutte VM-debuten med noteringen DNF, kæmpede hun sig heroisk i mål som næstsidst i 10:09,41.

Graversgaard ind som samlet nr. 16
Mette Graversgaard fik i semifinalen på 100 meter hæk en bedre start end dagen før, men teknisk var løbet ikke så veleksekveret som håbet. Med 12,94 – 0,07 langsommere end i det indledende heat - kom hun ind som nr. 7 i det sidste heat. Det gav hende en samlet 16. plads – bedre end ved sidste års VM, og dermed fortsætter 1900-atleten sin konstante fremgang. Den finske indendørseuropamester, Reetta Hurske, løb i andet heat kun 13,05, og dermed var Graversgaard bedste nordiske løber. Kun én europæer, schweiziske Ditaji Kambundji, formåede at klemme sig med i finalen.   VM - Budapest d. 19-27. august
5. dag
800 meter indl. heat 7/7
1. Athing Mu USA 1:59,59 Q
2. Natoya Goule-Toppin JAM 1:59,64 Q
3. Lore Hoffmann SUI 2:00,14 Q
4. Annemarie Nissen DEN 2:00,47
(25 hurtigste tid blandt 56 deltagere)
100 meter hæk semifinale heat 3/3 (-0,4)
1. Jasmine Camacho-Quinn PUR 12,41 Q
7. Mette Graversgaard DEN 12,94
(16. hurtigste tid)
3000 meter forhindring indl.
1. Jackline Chepkoech KEN 9:16,41 Q
10. Juliane Hvid DEN 10:09,41
(samlet nr. 34 ud af 35)
Hammerkast kval.
1. Hanna Skydan AZE 77.10 NR Q
12. Katrine Koch Jacobsen DEN 71.25 q
(70.63 – 71.25 – 70.32)
13. Anita Wlodarczyk POL 71.17
Alle resultater

Seneste nyheder