Nyhed fra Dansk Atletik
Per Mortensen på arbejde før BT Halvmarathon.

Nekrolog: SNIK-legenden Per Mortensen er død

Han fik en Europa Cup-match til Nærum i 1977 og stod bag det første Copenhagen Marathon i 1980. Sidstnævnte blev senere til det BT Halvmarathon, som i en række år var landets betydeligste løb på denne distance. Nu er atletik-ildsjælen fra Søllerød-Nærum Idrætsklub død.

Der fandtes en tid, hvor kondiløbere i gaden var et særsyn. Ikke ligesom i dag, hvor CPH Half for nylig kunne samle op mod 29.000 deltagere. Det gevaldige motionsboom har haft flere foregangsmænd, blandt dem Per Mortensen fra SNIK Atletik. Nu er han gået bort i en alder af 89 år.

I historien om halvmaratonløbets umådelige succes herhjemme - fra VM i København 2014 og til førnævnte CPH Half - kommer man ikke uden om Per Mortensen. Han var manden bag det første Copenhagen Marathon i 1980, der havde start i Fælledparken og opløb på Rundforbi Stadion. I tiden derefter verserede der en konflikt med Spartas eget maratonløb, der så lyset samme år. To maratonløb i København samme forår var der ikke plads til. I stedet endte Per Mortensens løb som BT Halvmarathon. 

Løbet - med start i Lyngby og mål på stadionet i Nærum - var ikke bare det første på distancen herhjemme, men gjaldt i en årrække også som landets største og vigtigste halvmaratonløb og havde naturligt nok også DM-status. Per Mortensen sad som formand for løbsudvalget fra 1980-1985, men fortsatte i flere årtier som en vigtig drivkraft bag eventen.

To omdrejningspunkter
Atletikken var alle dage omdrejningspunktet for Per Mortensen, der i det civile arbejdede som el-montør på flere store byggerier i København. Trørød mellem Gl. Holte og Vedbæk var et andet. Her blev han født i 1935, og indtil helbredet den sidste tid begyndte at skrante, boede han i nabohuset til sit barndomshjem.

I drengetiden begyndte han at dyrke atletik i Søllerød-Nærum Idrætsklub og blev i 1951 ungdomsmester i højdespring. At det lille stadion med den slidte cindersbane i 1977 blev forvandlet til et fint atletikanlæg med kunststofbaner, var i høj grad også Per Mortensens fortjeneste. Det nye stadion blev i weekenden 25.-26. juni det år indviet med en Europa Cup-match under stor medieopmærksomhed. Den europæiske landskamp var blevet lanceret i 1965, og matchen på Rundforbi Stadion var en af de første på dansk grund. Bedriften gjorde Per Mortensen til æresmedlem af hovedorganisationen SNIK, der tæller flere idrætsgrene.

Drømmen
Drømmen om at få en Europa Cup-match til byen blev født under en af hans mange rejser til europæiske stævner og løb, og den lå i forlængelse af udsigten til et nyt, moderne atletikanlæg på det stadion, hvor han var kommet siden dreng.

Som delegeret i DAF var han jævnligt ude med nogle af datidens bedste danske løbere, ikke mindst i Østeuropa, hvor han knyttede venskaber og kontakter – og fik inspiration til de hjemlige løb. Strandvejsløbet (fra 1970 – året efter Eremitageløbet) og Griseløbet var to af flere løb, som blev søsat under hans ledelse. 

I DAF sad han i både Idræts- og Landsturneringsudvalget. Hans søn, Claus, fortæller, at kælderen i hjemmet i Trørød her udgjorde et vigtigt kontor, når turneringsplanen skulle lægges og stillinger opdateres, ligesom at det også var en veritabel kommandocentral forud for de store motionsløb.

Nu er en lang og tro tjeneste i atletikkens verden, på klub- såvel som forbundsplan, til vejs ende. SNIK Atletik er fortsat en flittig løbsarrangør, og kunststofbanerne på Rundforbi Stadion står der endnu.

Per Mortensen efterlader sig sin hustru Annie, to sønner og et barnebarn.

Æret være hans minde


Per Mortensen (6. juni 1935 – 23. september 2024)
Begravelsen finder sted fra Vedbæk Kirke d. 3. oktober kl. 12.00


-JW

Rettelse 28/9: Europa Cup-matchen var ikke den første på dansk grund, som der først stod. Både Østerbro og Lyngby havde været værter i hhv. 1967 (herrer) og 1973 (kvinder). 

Seneste nyheder