Nyhed fra Dansk Atletik
Lis Josefsen Bear træner på Long Beach State Colleges anlæg i 1959. Foto: Horsens Idrætsarkiv.

Mindeord Lis Josefsen Bear

Lis Josefsen Bear er den 15/10 2024 død i Columbia, South Carolina, USA. Hun var Horsens-idrættens første kvindelige Danmarksmester og tredobbelt mester i både Danmark og USA. Fra Horsens Idrætsarkiv har vi modtaget disse mindeord, der fortæller en fin historie om den dansk/amerikanske mester. 

Lis Josefsen Bear var født i Horsens den 27/3 1936 og blev således 88 år.
I sin ungdom opnåede Lis Josefsen i årene 1953-1961 en bemærkelsesværdig idrætskarriere, først i Danmark og senere i USA. Hun præsterede at blive tredobbelt national mester begge steder.

Repræsenterende Horsens forenede Sportsklubber vandt Lis Josefsen DM i højdespring i 1953 og blev dermed Horsens første kvindelige danske mester. Hun supplerede med at vinde to titler i 1956 i højdespring og 80 m hækkeløb. Samme år satte hun dansk rekord i femkamp i Horsens og tangerede den danske rekord i højdespring på 1,62 m i Bukarest. Hun opnåede at debutere på atletiklandsholdet før hun i februar 1957 emigrerede til USA med sin familie.

Kendskabet til planerne om udvandring var måske årsag til, at Lis Josefsen gik glip af at komme med til OL i Melbourne i 1956. 

I USA, hvor Lis Josefsen stillede op for Spartan Women’s Athletic Club i Californien, blev karrieren yderlig boostet. Her præsterede hun at blive US Champion i højdespring tre år i træk i 1959-1961. Desuden vandt hun bronze ved mesterskaberne i femkamp i 1959.

Lis Josefsen var i 1959 og 1961 kvalificeret til deltagelse på USA’s atletikhold mod Sovjet og til at komme med til OL i Rom for USA i 1960. Et manglende amerikanske statsborgerskab betød, at alle tre udtagelser glippede.

Mesterskabet i 1960 blev vundet på højden 1,657 m, hvilket i realiteten var en dansk rekord, da hun var dansk statsborger. Rekorden blev imidlertid aldrig registreret herhjemme.

Det må konkluderes, at Lis Josefsens usædvanlige idrætskarriere bød på flotte resultater, men også på en del skuffelser.

Et amerikanske statsborgerskab blev først til noget, da idrætskarrieren var slut. Den stoppede brat den 5. april 1962, da hun blev alvorlig kvæstet ved en bilulykke.

Lis Josefsen giftede sig til efternavnet Bear og i de efterfølgende år var der ikke mange i Danmark, som hørte noget om hendes liv i USA. Det skete først noget i 2010, da Horsens Idrætsarkiv fandt frem til hende i Colombia, South Carolina. Det skete efter en forespørgsel om hende fra en svensk idrætsforsker.
Kontakten endte ud i, at Lis Josefsen Bear blev inviteret til Horsens. I januar 2011 deltog hun i Sport Awards Horsens, hvor hun blev behørigt hyldet og oplevede en festlig aften sammen med gamle klubkammerater fra 1950’ernes Horsens.

Det var første gang, at hun besøgte fødebyen i 54 år. Ja, det var faktisk første gang, at hun var udenfor USA grænser siden ankomsten dertil i 1957. Rejsen blev en stor oplevelse for hende og til Horsens Folkeblad udtalte hun: - Jeg havde aldrig troet, jeg skulle se Danmark igen.

Under besøget i Horsens skænkede Lis Josefsen Bear sin scrapbog og sine medaljer til Horsens Idrætsarkiv, hvor der findes en permanent udstilling om hende.

Lis Josefsen Bear efterlader sig sønnen Michael og barnebarnet Nicholas.

Tak til Gunner Lindbæk Knudsen fra Horsens Idrætsarkiv. Besøg arkivets hjemmeside her og læs om Lis Josefsen Bears besøg i Horsens i 2011 her

Seneste nyheder