Hesselbjerg stiller pigskoene på hylden
Efter en lang og glorværdig karriere som dansk atletiks bedste forhindringsløber melder Ole Hesselbjerg nu ud, at han stopper på topplan. Fremover gælder det karrieren som civilingeniør og familiefar.
Hans seneste nederlag til en landsmand var ved DM i 2010, siden har hans hjemlige konkurrenter kun set ryggen af ham, når det gjaldt favoritdisciplinen 3000 meter forhindringsløb. Nu er karrieren imidlertid slut for 34-årige Ole Hesselbjerg, der tirsdag annoncerede sit karrierestop på Spartas hjemmeside – hans klub igennem alle årene.
I den lange karriere, som altså nu er slut, leverede Hesselbjerg en række præstationer, som sikrer ham et lysende eftermæle. Det gælder ikke mindst rekordløbet ved Paavo Nurmi Games i 2021, hvor han foran mere end 10.000 tilskuere forbedrede Flemming Jensens danske rekord fra 1987.
OL
Rekorden havde i mange år stået som det helt store mål for Hesselbjerg, og det er kendetegnende for ham, at han fik ram på den. For han lykkedes med meget. I sin tid lovede han sin morfar, at han en dag ville nå til OL. Med kvalifikationen til Rio 2016 holdt Ole løftet, men morfaren nåede sørgeligt nok lige akkurat ikke at opleve det.
Det blev også til OL-deltagelse i Tokyo 2021, og efter en operation i 2022 var drømmen at slutte karrieren af med et tredje OL. I maj og juni præsterede han i Wien og Bruxelles to af karrierens hurtigste løb, men det var ikke tilstrækkeligt til at bringe ham til Paris. Hvis det var en skuffelse, kunne han dog som nybagt far til sønnen Hugo lykkeligvis flytte fokus over på noget andet.
”Jeg føler egentlig, at jeg stadig havde mere i mig. Tiderne fra i sommer er faktisk mine hurtigste uden effekt fra højdetræning, og træningen er faktisk aldrig gået bedre. Jeg må bare erkende, at det med familie og fuldtidsarbejde vil blive for svært; at det ikke er det værd.”
Ved EM i Amsterdam 2016 nåede han finalen - som den første dansker siden 1946. Og han gentog bedriften to år senere på Olympiastadion i Berlin. I juni i år jagtede han sin tredje EM-finale, men det glippede, og løbet på Roms olympiske stadion skulle dermed vise sig at blive det sidste i rækken af internationale mesterskaber, som var begyndt med VM-U18 (hvor han nåede finalen) tilbage i 2007.
Ole Hesselbjerg i EM-finalen i Amsterdam 2016, hvor han blev nr. 11. (Lone Dybdal)
”Fear the beard”
Som mange andre talentfulde atleter tog Hesselbjerg også imod et amerikansk scholarship, da muligheden bød sig. Hans år på University of Eastern Kentucky fra 2011-2015 blev en ubetinget succes. Det var i den periode, at han anlagde sig sit karakteristiske fuldskæg, og med to 3. pladser ved det store NCAA-mesterskab blev han kult og kendt som ”fear the beard”. At han stadig huskes i Kentucky, blev tydeligt så sent som i september i år, hvor han blev optaget i universitetets Hall of Fame.
I alle årene var det Heidi Whitehead, som trænede ham. Selv i college-tiden, hvor han officielt havde universitetsholdets træner, havde hun på afstand stadig indflydelse på træningsprogrammet. Det gjaldt til dels også i de sidste sæsoner, hvor Hesselbjerg var med i en belgisk træningsgruppe.
”Heidi har været vigtig for min karriere, ligesom Sparta og Nike har været det. Det gælder selvfølgelig også forbundet. Ikke mindst turene til NM og EM Cross, hvor man var del af en stor trup på tværs af klubber, har virkelig betydet meget for mig. Her var der mange, som blev givet en chance.”
På hjemmebane og i klubtrøjen ved CAG 2017. (Lone Dybdal)
Fremtiden
Den 1. december tager Hesselbjerg hul på en ny karriere, når han som uddannet civilingeniør starter på Novo Nordisk i Hillerød. Han håber dog også, når tiden tillader det, at give noget tilbage til atletikken, som har givet ham så meget.
”Jeg træner nogle løbere nu, og jeg kan da godt se mig som træner en dag. Jeg har lært mange ting, som jeg vil kunne give videre. Ikke at begå de samme fejl, som jeg måske har lavet. Og så har jeg et stort netværk i løbeverdenen, som ikke lige forsvinder med det samme."
Ole Hesselbjerg
Født: 23. april 1990
Klub: Sparta (siden 2003)
Dansk rekord på 3000 meter forhindring: 8:20,42 (Turku 8. juni 2021)
International deltagelse:
OL i Rio 2016 & Tokyo 2021 (nåede ikke finalen)
VM 2017 (nåede ikke finalen)
EM 2016 (nr. 10) - 2018 (nr. 15) – 2024 (nåede ikke finalen)
VM-U18 2007: nr. 12
DM
3000 meter forhindring
8 guld 2011-2024 (stillede ikke op 2019-2023 – sølv i 2010)
Derudover tre DM-titler på 10000 meter samt 3000 meter indendørs
NCAA
Bronze i 2014 og 2015 (nr. 7 i 2013)
Cross
Deltagelse i adskillige EM og VM Cross (bedste placering nr. 18 ved EM 2018)
Seneste nyheder
-
Sprint’n’Jump: Topsprintere tørner sammen på tirsdag
Der er lagt op til en særdeles spændende duel på mændenes 60 meter, når Simon Hansen, Kojo Musah og Emil Mader Kjær dyster mod hinanden ved tirsdagens internationale stævne i Aarhus. Med godt 50 udenlandske deltagere til start – heraf adskillige OL- og VM-deltagere – er der tegning til det stærkeste stævne i en dansk atletikhal nogensinde.
Læs mere -
Nye regler for mesterskaber
På årsmødet den 3. november 2024 blev der vedtaget ændringer til vedtægter og bestemmelser, som har betydning for fremtidige mesterskaber, både regionalt og nationalt.
Læs mere -
KIF søger atletiktrænere
KIF søger atletiktrænere. Se opslaget her og kontakt klubben direkte for yderligere information.
Læs mere -
Suveræne Simonsen åbner året med dansk 10 km-rekord: 28:16
Trods sygdom i ugen efter nytår formåede Jacob Simonsen søndag at erobre den danske rekord ved det store 10 km-løb i Valencia.
Læs mere