Dødsfald: Søren Romby, 82
AGF-løberen var en markant skikkelse i 60erne, hvor han bl.a. vandt Kongepokalen samt DM på 20 km. I Aarhus, som han flyttede til fra Grenå i 1960, var han dog nok mere kendt som billedkunstner.
Søren Romby Larsens navn står indgraveret ud for året 1966 på den Kongepokal, som for nylig i Odense blev overrakt landets bedste crossløber for 120. år i træk. Den 1. maj dét år vandt AGF-løberen i Kalundborg nemlig det danske mesterskab i terrænløb (som det hed dengang) med mere end 20 sekunder ned til nærmeste løber. Året før havde han måttet nøjes med sølv efter klubkammeraten Claus Børsen, men fik nu med sejren sikret sig en særlig plads i den hjemlige atletikhistorie. Torsdag døde den tidligere topløber og aktive billedkunstner på et hospice, 82 år gammel.
Søren Romby kom fra Grenå, men flyttede som 18-årig - i 1960 - til Aarhus, hvor han hurtigt blev del af det stærke løbemiljø i AGF, som op gennem årtiet bl.a. talte førnævnte Børsen samt de to senere OL-løbere, Wigmar Petersen og Jørgen Jensen, foruden Georg Facius, der senere skulle blive en anerkendt international atletikdommer.
Efter at have solgt herretøj kom han ad omveje ind i bankverdenen. Glæden ved at tegne og male i skoleårene havde dog hele tiden hængt ved, og efter at have haft sine første udstillinger i nogle af Danske Banks afdelinger blev han i 2011 i en moden alder uddannet fra Aarhus Kunstakademi. Det nåede at blive til adskillige udstillinger.
Aarhus Stadion - hans andet hjem
Et af hans fotoprojekter hedder ”Spor efter mit andet hjem” og refererer til de mange timer, han som ung mand tilbragte på Aarhus Stadions løbebaner med træning, konkurrencer og socialt samvær. I fotoserien skildrer han det stadion, som efter ombygningen i 2001 fremstod helt forandret og – ifølge Romby - nærmest klinisk:
"Mit andet hjem" var stedet hvor jeg igennem mange år hver dag efter arbejde mødtes med ligesindede for at dyrke vores sport. Det var stedet jeg vendte hjem til når jeg havde været på rejse i Danmark eller til andre lande, såvel øst som vest for jerntæppet for at udøve min idræt. "Mit andet hjem" var også stedet hvor jeg havde mit sociale liv. En stor del af min identitet blev skabt her og der opstod venskaber som rakte langt ud i fremtiden.”
Symbolsk nok skulle de sidste rester af atletikanlægget blive fjernet samme år, som Søren Romby gik bort. Til gengæld oplever hans gamle klub i disse år en sand renæssance som landets vel nok stærkeste løbeklub.
Jyske mestre 4x1500 meter på Aarhus Stadion i 1965. F.v.: Poul Jørgensen, Wigmar Petersen, Søren Romby og Claus Børsen. (Aarhus Stadsarkiv/Århus Stiftstidende)
Udover Kongepokalen vandt Søren Romby også DM 20 km (øverste foto) på en hed junidag i Odense i 1969, hvor adskillige løbere udgik. Hans bedste tid på bane er 8:12,0 min. på en 3000 meter, sat på netop Aarhus Stadion i august 1968, slået med 0,2 sekund af en 20-årig Tom B. Hansen.
Æret være hans minde
Søren Romby (1942-2024)
Bisættelsen finder sted i Beder Kirke fredag d. 13/12 kl. 13.
-JW
Seneste nyheder
-
Sæsonrevy #10: Gustav tog endnu et ryk og erobrede rekorden
Et nyt år, en ny forbedring. Sådan har det altid været for Gustav Lundholm Nielsen, og 2024 var ingen undtagelse for 400 meter-løberen, der i juli måned tilmed ramte det store mål ved at erobre den danske rekord.
Læs mere -
Sæsonrevy #9: Gennem tunnelen og ud til lysende "10,14"
Efter lange perioder med skader var der i 2024 endelig lys for enden af tunnelen for Emil Mader Kjær. Skive-sprinteren, der fredag fylder 25, var med på stafetholdet i EM-finalen i Rom, og ikke mindst sluttede han sæsonen af med en formidabel sejr, der lover godt for det nye år.
Læs mere -
God jul og godt nytår!
Dansk Atletik ønsker alle medlemmer og samarbejdspartnere en rigtig god jul og et godt nytår!
Læs mere -
Sæsonrevy #8: Simon løb sig til et 12-tal
To EM-finaler og et vildt rekordløb til DM. Simon Hansens præstationer i 2024-sæsonen var til topkarakter – også selvom OL ikke gik helt som ønsket.
Læs mere