Sæsonrevy #10: Gustav tog endnu et ryk og erobrede rekorden
Et nyt år, en ny forbedring. Sådan har det altid været for Gustav Lundholm Nielsen, og 2024 var ingen undtagelse for 400 meter-løberen, der i juli måned tilmed ramte det store mål ved at erobre den danske rekord.
400 meter er på sin vis en simpel disciplin. Man skal bare holde sin bane hele vejen rundt - og gøre det så hurtigt som muligt. Alle har prøvet det for sjov, selv dem, der ikke dyrker atletik. Men ingen dansker har gjort det så hurtigt, som Gustav Lundholm Nielsen gjorde det i 2024:
La Chaux-de-Fonds (SUI) d. 14. juli
Dansk rekord - 400 meter 45,41 sek.
(tidl. rekord: N. Ekelund-Arenander 45,50 – Madrid 2013 & B. Lobo Vedel – München 2022)
”Rekorden havde været mit mål i flere år, og nu vandt jeg så ovenikøbet mit heat og kunne med det samme se min tid på displayet. Så ja, det var bare ren eufori,” fortæller Gustav over mobilen, da vi fanger ham i Cape Town, hvor han skal holde juleferie med familien, inden han senere selv tager videre til træningslejren i Potchefstroom.
For den 26-årige Sparta-atlet har vejen mod rekorden været lang, men stort set uden bump på vejen. Hver eneste sæson har han støt presset sin personlige rekord ned, indtil den med noteringen 45,41 fik et – foreløbigt - sidste tryk på præcis et kvart sekund.
”Ja, jeg har sluppet for de store skader, og det har gjort, at jeg har kunnet udvikle mig hvert år, tror jeg. Jeg begyndte jo med mangekamp, og den træning har nok gjort mig mere robust. Men jeg er også god til at lytte til kroppen, og ved, hvornår jeg ikke skal presse citronen.”
Ren eufori efter rekordløbet i Schweiz. (Jörg Oegerli)
En langsom start
Indendørssæsonen var ikke prangende og bød kun på tre starter. Han kunne have løbet VM-inde, men valgte at droppe det i en sæson med både et EM og OL i sigte. Heller ikke i maj eller starten af juni var der tegning til nogen stor sæson.
”Det var lidt op ad bakke i starten af sæsonen, hvor jeg havde håbet at løbe hurtigere og score nogle point til ranking. Men jeg er nok bare typen, der har brug for at løbe mig i gang.”
Og i gang, det kom han. Ved EM i Rom meldte formen sig omsider. Her nåede han for andet EM i træk semifinalen efter i indledende at have sat sæsonbedste med 45,84. DM vandt han i flot stil, men vindforholdene i Hvidovre den dag var ikke til rekord. Den kom så 15 dage senere i La Chaux-de-Fonds, der med en beliggenhed i 992 meters højde nok giver fordel af ”tynd luft”, selvom 1000 meter er grænsen, hvor et A for altitude bliver anmærket rekorden.
I sæsonens næstsidste start - CAG – tangerede han så den tidligere rekord på 45,50.
”Der er selvfølgelig nogen, der mener, at det lidt er nogle røvertider, man løber på i La Chaux-de-Fonds. Derfor var jeg ekstra glad for min tid ved CAG, for vindforholdene er sjældent gode til 400 meter på Østerbro, og banen var slidt. Og så foran et hjemmepublikum. Så jo, det betragter jeg som mit hidtil bedste løb.”
Gustav tager 2. pladsen ved CAG foran EM-bronzevinderen fra '22, briten Alex Haydock-Wilson. (foto: Sparta AL)
2025
Målet i den kommende indendørssæson er at løbe ved både EM- og VM-inde, der ligger i marts med bare to ugers mellemrum.
”Jeg håber, at jeg indendørs kan få to gode løb, som giver mig brugbare point i forhold til VM i Tokyo. Det passer mig fint, at VM ligger så sent (13.-21/9, red.), så jeg ikke får så travlt med at kvalificere mig. Siden seneste VM er det internationale niveau nok blevet højere, men omvendt er jeg også blevet bedre,” lyder det fra Gustav, der i 2023 kom til VM i Budapest på en af de sidste kvotepladser og her debuterede med PR 45,66.
Inden han når så langt, venter der knap fire ugers kvalitetstræning i Sydafrika, hvor han ikke kommer til at savne selskab. Hele 16 atleter fra Michael Jørgensens træningsgruppe er med, heriblandt også Benjamin Lobo Vedel, der efter en operation i efteråret satser på at vende tilbage på højeste niveau til sommer, samt Gustavs kæreste, Anna Ø. Lange, der også havde en god sæson med bl.a. DM-sølv på 100 meter.
”At jeg kunne slutte af med 45,50 ved CAG har givet mig en ekstra tro på en ny forbedring til sommer. Så jeg glæder mig.”
Årets sidste måned kalder på et tilbageblik på den forgangne sæson. Frem til jul vil vi her på siden genopfriske nogle af højdepunkterne, ikke mindst de mange danske rekorder, som der blev sat. I flere af tilfældene var der tale om nærmest urørlige noteringer fra 80erne og 90erne, som omsider blev overgået. Med udgangspunkt i udøveren bag rekorden giver det også en passende lejlighed til at se frem mod en ny, spændende sæson.
# 9 Emil Mader Kjær
# 8 Simon Hansen
# 7 Betty Marie Ramsgaard
# 6 Sofia Thøgersen
# 5 Joel Ibler Lillesø
# 4 Ida Karstoft
# 3 Kristian Uldbjerg Hansen
# 2 Sara Schou Kristensen
#1: Axel Vang Christensen
Seneste nyheder
-
Sæsonrevy #12: Jacob slog rekordernes rekord
Den gjaldt som en af de mest legendariske rekorder, men på den sidste søndag i september måtte Henrik Jørgensens maratontid fra 1985 omsider lade livet. Nu håber den nye konge af den klassiske distance, Jacob Simonsen, på allerede i starten af det nye år igen at skabe overskrifter.
Læs mere -
Sæsonrevy #11: Katrine trådte endnu et trin op
Med OL-finalen og en 5. plads ved EM viste Katrine Koch Jacobsen sig igen som dansk atletiks stærkeste kort internationalt. Foruden en række flotte sejre, ikke mindst ved European Throwing Cup, kunne hammerkasteren i 2024 notere sig for otte af karrierens ti længste kast. En dansk rekord blev det såmænd også til - bare ikke i favoritdisciplinen.
Læs mere -
God jul og godt nytår!
Dansk Atletik ønsker alle medlemmer og samarbejdspartnere en rigtig god jul og et godt nytår!
Læs mere -
Sæsonrevy #9: Gennem tunnelen og ud til lysende "10,14"
Efter lange perioder med skader var der i 2024 endelig lys for enden af tunnelen for Emil Mader Kjær. Skive-sprinteren, der fredag fylder 25, var med på stafetholdet i EM-finalen i Rom, og ikke mindst sluttede han sæsonen af med en formidabel sejr, der lover godt for det nye år.
Læs mere