Sæsonrevy #11: Katrine trådte endnu et trin op
Med OL-finalen og en 5. plads ved EM viste Katrine Koch Jacobsen sig igen som dansk atletiks stærkeste kort internationalt. Foruden en række flotte sejre, ikke mindst ved European Throwing Cup, kunne hammerkasteren i 2024 notere sig for otte af karrierens ti længste kast. En dansk rekord blev det såmænd også til - bare ikke i favoritdisciplinen.
Katrine Koch Jacobsen skrev atletikhistorie, da hun den 4. august trådte ind i ringen som den første danske kvindelige hammerkaster ved et OL nogensinde. Trods de imponerende rammer var der ikke skyggen af debutantnerver at spore. I første forsøg landede hammeren ude på 72.36 meter, og selvom det skulle vise sig at være rigeligt til finalen, fjernede hun i næste runde al tvivl, da hun med 73.04 sikrede sig det store Q.
”Det var bare superfedt at opleve stemningen på det olympiske stadion. Selvom det kun var formiddag, var der allerede proppet på tribunerne. Det franske publikum bakkede deres egne helt vildt op, men det gav mig bare ekstra energi. OL var bare noget særligt, også udenfor stadion,” husker den 25-årige Sparta-atlet.
I finalen fandt hun ikke helt de samme længder frem, men sluttede alligevel på en ærefuld 10. plads med 71.65.
Ved EM i Rom et par måneder forinden var det blevet til en 5. plads i finalen, men også her var hun bedst i kvalifikationen, hvor hun faktisk kastede længst af alle med 72.88. En længde, som i finalen ville have givet bronze.
”Det ærgrer jeg mig selvfølgelig lidt over, for jeg følte mig virkelig klar. Fremover skal jeg have mere fokus på finalen end kvalifikationen. Der er nogle rutiner, som skal indøves, men det er virkelig svært.”
I aktion ved EM i Rom. (DECA Text&Bild)
En forrygende sæsonåbning
Sæsonen åbnede forrygende, da hun ved European Throwing Cup i Portugal i marts satte hele den europæiske elite på plads og vandt guld med 71.95. I Malmø i maj blev hun suverænt nordisk mester, og sæsonen bød desuden på sejre ved Bronze Label-stævner i Kuortane, Karlstad og Brescia. Sæsonens længste kast hev hun frem ved Copenhagen Athletics Games i september, men de 73.55 var højst overraskende ikke nok til at vinde.
”Jo, det var virkelig en god sæson. Min hidtil bedste, selvom jeg ikke fik ram på min danske rekord. Mit niveau var højt og sindssygt stabilt. Jeg var dér, hvor jeg gerne vil være. Jeg kunne blande mig i toppen, og det har jeg ikke bare lært meget af, men også nydt. Sejren ved Europa Cup’en gav mig ekstra selvtillid i bagagen, som jeg tog med mig resten af sæsonen.”
Dykker man lidt ned i tallene, står billedet på fremgang da også ganske tydeligt: 13 konkurrencer over 71 meter blev det til – mod hhv. fem og tre i ’23 og ’22. På samme måde lå gennemsnitslængden af de ti bedste stævner i år på 72.40 meter mod 70.99 og 70.60 de to foregående år.
I selskab med verdensrekordholder Anita Włodarczyk ved Paavo Nurmi Games (Gold Label), hvor det blev til en 3. plads. (DECA Text&Bild)
2025
I efteråret påbegyndte Katrine sin kandidat i biokemi ved KU, men ellers handler det naturligvis om træningen frem mod 2025. Den 6. januar går turen til træningslejren i Portugal, hvor Carsten Bommes gruppe har fået et nyt medlem i skikkelse af Beatrice Llano, der med sin norske rekord på 72.10 er ganske tæt på Katrines niveau.
Som hammerkaster er der ingen indendørssæson, men til gengæld én lang sæson. Den starter i midten af marts, hvor Katrine skal til Cyperns hovedstad, Nicosia, for at forsvare sin titel ved European Throwing Cup. Herefter venter der i april træning i USA med indlagte stævner, bl.a. i Oklahoma, hvor diskoskasterne håber at nyde godt af den gode vind, som i år resulterede i en verdensrekord.
Med Katrines placering på ranglisten bør VM-deltagelse til september være en selvfølge, men håbet er tidligt at fjerne al tvivl.
”Det vil give mig lidt ekstra, om jeg kan klare det direkte krav tidligt på sæsonen.”
Som ved OL lyder det på 74.00 – 22 cm kortere end hendes danske rekord fra 2022, som altså fik lov at stå i denne omgang.
”Men den snupper jeg i 2025. Jeg nærmede mig den i år, så den er på vej,” slutter Katrine, der i årets sidste optræden faktisk satte en dansk rekord:
Ballerup d. 21. september
Dansk rekord – kastefemkamp 3801 point
(hammer 69.10 – kugle 12.91 – diskos 40.35 – spyd 29.38 – vægt 19.19)
(tidl. rekord: Annesofie Hartmann Nielsen 3778 – Hvidovre 2023)
Årets sidste måned kalder på et tilbageblik på den forgangne sæson. Frem til jul vil vi her på siden genopfriske nogle af højdepunkterne, ikke mindst de mange danske rekorder, som der blev sat. I flere af tilfældene var der tale om nærmest urørlige noteringer fra 80erne og 90erne, som omsider blev overgået. Med udgangspunkt i udøveren bag rekorden giver det også en passende lejlighed til at se frem mod en ny, spændende sæson.
# 10 Gustav Lundholm Nielsen
# 9 Emil Mader Kjær
# 8 Simon Hansen
# 7 Betty Marie Ramsgaard
# 6 Sofia Thøgersen
# 5 Joel Ibler Lillesø
# 4 Ida Karstoft
# 3 Kristian Uldbjerg Hansen
# 2 Sara Schou Kristensen
#1: Axel Vang Christensen
Seneste nyheder
-
Sæsonrevy #12: Jacob slog rekordernes rekord
Den gjaldt som en af de mest legendariske rekorder, men på den sidste søndag i september måtte Henrik Jørgensens maratontid fra 1985 omsider lade livet. Nu håber den nye konge af den klassiske distance, Jacob Simonsen, på allerede i starten af det nye år igen at skabe overskrifter.
Læs mere -
Sæsonrevy #10: Gustav tog endnu et ryk og erobrede rekorden
Et nyt år, en ny forbedring. Sådan har det altid været for Gustav Lundholm Nielsen, og 2024 var ingen undtagelse for 400 meter-løberen, der i juli måned tilmed ramte det store mål ved at erobre den danske rekord.
Læs mere -
God jul og godt nytår!
Dansk Atletik ønsker alle medlemmer og samarbejdspartnere en rigtig god jul og et godt nytår!
Læs mere -
Sæsonrevy #9: Gennem tunnelen og ud til lysende "10,14"
Efter lange perioder med skader var der i 2024 endelig lys for enden af tunnelen for Emil Mader Kjær. Skive-sprinteren, der fredag fylder 25, var med på stafetholdet i EM-finalen i Rom, og ikke mindst sluttede han sæsonen af med en formidabel sejr, der lover godt for det nye år.
Læs mere