Sæsonrevy #6: Medaljer, rekorder og en ærgerlig skade
Hun fik afsluttet 2024 særdeles stærkt, men for Sofia Thøgersen bød sæsonen også på en ærgerlig skade, som holdt hende væk fra EM i Rom. Det 19-årige stortalent kan dog se tilbage på en inde-sæson, der bl.a. gav to U20-europarekorder – og frem mod et 2025, som rummer mange interessante ting.
Hvad enten man regner forrige weekends EM Cross med til den nye eller gamle sæson, fik Sofia Thøgersen sluttet 2024 stærkt af. Helt bogstaveligt. Den 19-årige Sparta-løber fik her på de sidste 700 meter lukket et hul på 13 sekunder og snuppede lige akkurat bronzemedaljen (U20) for næsen af en tysk løber. Dermed fik hun fulgt op på sølvmedaljen fra året før.
”Jeg var virkelig glad for sølvet i fjor, men konkurrencen var bare hårdere i år, så at vinde bronze på denne måde betyder nok lidt ekstra,” fortæller Sofia.
De seneste sæsoner har hun slået sit navn fast som en af Europas stærkeste juniorløbere. Den seneste medalje i Tyrkiet var således hendes syvende i EM-regi (U18 & U20). Fem af dem er hentet på bane, og her løb hun også stærkt i 2024, særligt i indendørssæsonen, hvor hun var god for to danske rekorder, som tilmed også var europarekorder i U20-klassen:
Ostrava (CZE) d. 30. januar
Dansk rekord - Mile inde 4:29,31 min. (europæisk U20-rekord)
(tidl. rekord: Anna Juul 4:36,66 – Boston 2022)
Metz (FRA) d. 3. februar
Dansk rekord – 3000 meter inde 8:50,26 min. (europæisk U20-rekord)
(tidl. rekord: Alberte Kjær Pedersen 9:00,80 – Toruń 2021)
Skadet før sæsonstart
Med sine imponerende tider i 2023 – ikke mindst rekorden på 1500 meter ved VM i Budapest – havde Sofia unægtelig gjort det svært for sig selv i forhold til at skulle leve op til de præstationer. Indendørssæsonen indikerede dog ikke, at hun ikke skulle kunne nå samme topniveau som sommeren før. Men ak, lige som sæsonen skulle til at begynde, meldte en stressreaktion i den ene fod sig.
Endnu en til samlingen. Sofia vandt sikkert 1500 meteren ved NM-U20 på Tårnby Stadion i august. (DECA Text&Bild)
”Det betød en hel måned, hvor jeg ikke kunne løbe, og herefter fulgte endnu en måned med genopbygning. Jeg troede - måske lidt naivt -, at jeg kunne konkurrere mig i form, men sådan fungerede det bare ikke.”
EM i Rom – hvor hun var kvalificeret – blev ikke til noget, for foden smertede stadig. I forhold til OL var løbet ligeledes kørt. Langsomt kom hun dog op i fart igen. Ved DM i Hvidovre vandt hun sin fjerde 1500 meter-titel på stribe, og med de store mesterskaber lagt bag sig gjaldt det nu i stedet VM-U20 i Lima sidst i august. Her fandt hun igen topformen frem og fik i 3000 meter-finalen kæmpet sig i mål som næstbedste europæer på en 5. plads.
2025
”Jeg var virkelig glad for min præstation i Peru, og at det lykkedes mig at få bygget formen op til sidst. Nu er målet til sommer at nå op på samme niveau som i 2023. Det kræver selvfølgelig, at jeg ikke løber ind i nye skader. Derfor har vi justeret træningen, så der er mere alternativ træning, mindre belastning.”
Indendørssæsonen, som i ’24 også bød på deltagelse ved VM i Glasgow, vil i ’25 ikke have høj prioritet, fortæller hun.
Ved VM-inde i Glasgow i marts, hvor det blev til en 6. plads i det indledende heat. Bag Sofia ses den senere guldvinder, Freweyni Hailu. (DECA Text&Bild)
”Jeg regner med at løbe, men knap så meget som sidste vinter. Det bliver en lille sæson, men igen, om alt klikker, så kommer jeg også til EM-inde i Holland. Det ville da være fedt. Men det er ikke fokus.”
Efter nytår rykker hun op i U23-klassen, og her er et stort mål selvsagt EM-U23 i Bergen til sommer. Et mesterskab, som med danske briller tegner spændende med en række store talenter i de tre relevante årgange 2003-2005.
Alt handler dog om at komme i den bedste form som muligt. Efter jul rejser hun med sin hollandske træningsgruppe til Sydafrika, hvor den tunge vintertræning så småt bliver afløst af mere kvalitet frem mod indendørssæsonen.
Ligesom den anden dansker i Tomasz Lewandowskis træningsgruppe, Joel Ibler Lillesø, er Sofia på træningslejre eller til mesterskaber i mere end halvdelen af årets 12 måneder.
Er det ikke hårdt at være væk så lang tid, når man kun er 19?
”Nej, egentlig ikke. Jeg synes bare, det er megafedt. De andre i gruppen er også ret unge, så det føles kun naturligt. Vi er ligesindede og har de samme mål om at blive bedre.”
Selvom træningen altså fylder meget, skal der også læses. Efter planen bliver hun til sommer nemlig student fra Falkonergårdens 4-årige Team Danmark-linje. 2025 bliver altså et særligt år. Om det også bliver til en tur til Tokyo i midten af september, vil tiden vise. Eller mere specifikt: hendes tider på 1500 meter-distancen.
”VM-kravet er jo hårdt, men hvis jeg når ned på min rekord fra sidste VM, er det muligt.”
Årets sidste måned kalder på et tilbageblik på den forgangne sæson. Frem til jul vil vi her på siden genopfriske nogle af højdepunkterne, ikke mindst de mange danske rekorder, som der blev sat. I flere af tilfældene var der tale om nærmest urørlige noteringer fra 80erne og 90erne, som omsider blev overgået. Med udgangspunkt i udøveren bag rekorden giver det også en passende lejlighed til at se frem mod en ny, spændende sæson.
# 5 Joel Ibler Lillesø
# 4 Ida Karstoft
# 3 Kristian Uldbjerg Hansen
# 2 Sara Schou Kristensen
#1: Axel Vang Christensen
Seneste nyheder
-
Sæsonrevy #8: Simon løb sig til et 12-tal
To EM-finaler og et vildt rekordløb til DM. Simon Hansens præstationer i 2024-sæsonen var til topkarakter – også selvom OL ikke gik helt som ønsket.
Læs mere -
God jul og godt nytår!
Dansk Atletik ønsker alle medlemmer og samarbejdspartnere en rigtig god jul og et godt nytår!
Læs mere -
Unglederakademiet har sat aftryk i atletikkens udvikling
Efter et solidt første hele år gør vi status på Dansk Atletiks unglederakademi og ser frem mod 2025. Hvis du får lyst til at være en del af atletikkens unge netværk er du meget velkommen til at kontakte os.
Læs mere -
Sæsonrevy #7: Betty fik brudt en bedaget rekord
2024 blev på alle måder et særligt år for Betty Marie Ramsgaard. I maj måned slettede hun nemlig den mere end 40 år gamle danske rekord i syvkamp, inden hun nogle uger senere blev student. Nu har den 20-årige Sparta-atlet fuld fokus på atletikken og sommerens U23-EM.
Læs mere