Nyhed fra Dansk Atletik
Simon Hansen med Jacob Hvorup (tv) ved EM i Rom, hvor 4x100 meter-holdet skrev historie ved at nå finalen. (DECA Text&Bild)

Sæsonrevy #8: Simon løb sig til et 12-tal

To EM-finaler og et vildt rekordløb til DM. Simon Hansens præstationer i 2024-sæsonen var til topkarakter – også selvom OL ikke gik helt som ønsket.   

Topkarakteren 12. Det er, hvad Simon Hansen selv vil sætte på sin 2024-sæson. Og det er svært at være uenig med den 26-årige sprinter, for 12-tallet tildeles den ”fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse af fagets mål, med ingen eller få uvæsentlige mangler”. 

Nuvel, præstationen ved OL i Paris levede ikke op til det konstant høje niveau, han ellers havde demonstreret i årets første halvdel. Det var så også den eneste mangel i en perfekt sæson, hvor det ved hver eneste stævnestart gik stærkt. Fra supertiden 6,58 på 60 meter ved Sprint’N’Jump i Aarhus i januar og frem til det fænomenale rekordløb ved DM et lille halvt år senere:

Hvidovre d. 29. juni
Dansk rekord - 100 meter 10,11 sek. (-0.1) 
(tidl. rekord: Kojo Musah 10,14 – Odense 2021)


”Jeg troede i ramme alvor, at jeg havde løbet endnu stærkere, da jeg var kommet i mål. De første 50 meter ramte jeg lige i røven, men herefter kom jeg til at tage for lange skridt,” fortæller Simon om rekorden og den historisk store sejrsmargin. 

”Når vi analyserer data på løbet, så viser de, at jeg har en tid under 10 sekunder i tanken.”

Simon Hansen stormer mod en dansk rekord. Fra venstre Valentin Jensen (nr. 3) og Jacob Hvorup (nr. 4). (Lone Dybdal)

Efter DM-sejren ventede der fem uger med forberedelse frem mod OL i Paris, hvor han med 10,39 – i en modvind på 1.1 – imidlertid ikke fik ramt sit topniveau.

”Jeg lavede den klassiske fejl at have OL-kvalifikationen som endemål, tror jeg. Mellem DM og OL pressede vi nok lidt for meget på. Så jeg var lidt færdig, der var ikke noget at gøre. Kald det en læringsproces på den største scene.”

Ikke én, men to historiske EM-finaler
To måneder forinden, på et andet olympisk stadion, nemlig det i Rom, nåede han karrierens foreløbige højdepunkt ved på dramatisk vis at løbe sig i EM-finalen på 100 meter. I finalen viste han sig ”bedst når det gælder”, da han efter en forrygende hurtig start satte PR med 10,19 på 7. pladsen. En for dansk atletik historisk finaleplads, som gentog sig på 4x100 meter, hvor Simon som ankermand på sidste tur løb holdet ind på en 6. plads.

På den helt store scene. Lyset slukkes på Stadio Olimpico i Rom inden EM-finalen. (DECA Text&Bild) 


Udover EM og OL bød sæsonen på et indendørs VM i Glasgow. Her løb han med 6,61 - og 6,62 i 60 meter-semifinalen – igen helt op til sit bedste.

2025
Grundet corona-nedlukningen i 2020 har den internationale kalender et hængeparti i form af endnu et VM-inde denne vinter. Det bliver dog uden Simon, der har fravalgt det i en sæson, hvor der to uger forinden er et EM. 

”Tony (Lester, red.) sagde: Pick one. Det bliver så EM, hvor målet i hvert fald er at nå finalen, men jeg håber og tror, at det kan blive til mere,” lyder det fra Aarhus 1900-atleten, der har noget at have troen i.

”Træningsmæssigt kan der stadig skrues lidt på tingene. De tal, jeg får på sprinttræningen og fra vægtlokalet, siger bare, at jeg er foran i forhold til for et år siden. Klart foran.”

Rivaler og træningskammerater
Førnævnte DM-finale var uden klubkammeraten Kojo Musah og Skive AM’s Emil Mader Kjær, der deler 2. pladsen på alle tiders 100 meter-rangliste. Til daglig træner de alle tre i englænderen Tony Lesters gruppe i Aarhus. På papiret skiller kun tre hundrededele af et sekund dem. 

”Vi presser hinanden til træning, og når konkurrencesæsonen nærmer sig, kan det da godt være, at der kommer lidt tension, men vi er enige om, at vi skal have et godt træningsmiljø. Vi er alle uden skader og har lige haft en god træningslejr på Tenerife, så det tegner fint.”

Julen fejres med forældrene i Dubai, hvorfra Simon flyver til Sydafrika på træningslejr. Han vender tilbage tre dage før Sprint’N’Jump i Aarhus (21/1), hvor alle tre fra gruppen forventes til start.

Maj måned byder på en genforening med stafetholdet, der ved World Relays i kinesiske Guangzhou skal forsøge at kvalificere sig til VM. Skulle det lykkes, kan Simon i Tokyo måske komme til start i tre discipliner. 

”Jeg glæder mig til næste år at satse lidt mere på 200 meteren. Min rekord fra 2021 (20,49, red.) får ikke lov at overleve denne sæson. Så meget er sikkert.”

 

Årets sidste måned kalder på et tilbageblik på den forgangne sæson. Frem til jul vil vi her på siden genopfriske nogle af højdepunkterne, ikke mindst de mange danske rekorder, som der blev sat. I flere af tilfældene var der tale om nærmest urørlige noteringer fra 80erne og 90erne, som omsider blev overgået. Med udgangspunkt i udøveren bag rekorden giver det også en passende lejlighed til at se frem mod en ny, spændende sæson.

# 7 Betty Marie Ramsgaard
# 6 Sofia Thøgersen
# 5 Joel Ibler Lillesø
# 4 Ida Karstoft
# 3 Kristian Uldbjerg Hansen
# 2 Sara S
chou Kristensen
#1: Axel Vang Christensen

Seneste nyheder