
EM landevej: Danskerne kæmpede på hårde ruter
Forhåbninger var høje forud for EM i landevejsløb. Skader, sygdom og hårde ruter betød dog at resultaterne ikke blev helt som håbet, selvom der blev kæmpet bravt.
Indtil for 14 dage siden var 12 af nationens bedste løbere – herunder fem danske rekordholdere - klar til EM landevej.
Men så meldte uheldene sig. Først blev Axel Vang skadet lige efter DM10, så meldte Jacob Simonsen og Joel Ilber fra - også med skader, og natten til fredag blev Nanna Bové syg og måtte opgive at stille til start.
Frem for 12 sendte Danmark altså 8 løbere ud på de kuperede ruter i Leuven i Belgien. Først Jens Emil Sloth, Michael Johnsen, Sara Schou Kristensen og Carolien Millenaar (alle AGF) på halvmaraton.
Sara Schou placerede sig bedst blandt de danske løbere og sluttede som nummer 25 i tiden 1:15:23 godt fire minutter bag vinderen Chloé Herbiet fra Belgien. Carolien Millenhaar tabte lidt tid på de sidste kilometer og efter at have rundet 10 km i 34:56 løb hun i mål som nummer 33 i 1:17:14.
De to herrer løb begge solide løb. De fulgtes pænt ad de meste af vejen og efter at have rundet 10-km i lige over 30 minutter og 15 km i 45.45 trak Mikael Johnsen en smule fra og løb ind som nummer 27. i 1:04:53, mens landsholdsdebutanten Jens Emil Sloth kom ind 16 sekunder senere som nummer 31. Herrernes løb blev vundet af en suveræn Jimmy Gressier, der løb alene fra start og hoppede over målbåndet efter 59 minutter og 45 sekunder.
Dagen efter var der 10-km og maraton på menuen. På 10-km stillede Danmark fuldt kvindehold bestående af Anna Emilie Møller, Alberte Kjær (begge AGF) og Spartas Juliane Hvid. Alberte Kjær lagde lidt hurtigere ud end de to andre, rundede 5 km i 16:43, holdt tempoet og kom i mål som nummer 42. i 33.22. Juliane Hvid og Anna Emilie Møller ramte 5 km i 16:50. Herefter trak Juliane Hvid fra og løb hjem i 33:26, hvilket rakte til en 44. plads, mens Anne Emilie tabte lidt terræn på sidste halvdel og kom i mål som nummer 62 i 34:14.
Det danske hold sluttede som nummer 12.
”Anna tog fejl af målportalen og en reklameport, så da hun troede hun var i mål, manglede hun yderligere et par hundrede meter. Det kostede helt sikkert kræfter, men hun får da hentet nogle stykker til sidst”, siger Kersti Jakobsen, der også noterer sig, at Alberte og Juliane slår en del løbere med bedre personlige rekorder end dem selv.
Kort efter 10km-løberne, blev maratonløberne skudt afsted på en spændende, men hård A-B-rute fra Bruxelles til Leuven. Op og ned gik det, og længe så det fint ud for Danmarks enlige maratonløber, Thjis Nijhuis, der løb stabilt i omkring 3.11-tempo de første mange kilometer. Han krydsede halvvejen i 1:07:29, men efter 30 km begyndte en gammel skade at drille og Thijs måtte udgå efter 32 km.
”Det var nogle meget hårde ruter. Meget mere kuperede end de højekruver vi havde set på ruteprofilen indikerede. Men alle kæmpede virkelig flot. Det kræver bare et stort formmæssigt overskud at løbe stærkt på ruter som disse.
Juliane og Alberte løber ganske tæt på deres sæsonbedste, og det tyder på at formen er på vej op”, siger Kersti Jakobsen, der også tager masser af erfaring med fra mesterskabet.
”Resultatetmæssigt blev det ikke helt som håbet og tiderne er vanskelige at bruge pga. ruten, men generelt lærer løberne rigtig meget af mesterskaber som disse, hvor de skal begå sig i store felter og på ruter, hvor man ikke kan styre efter km-tiden. Det bliver vigtig erfaring frem mod det helt store mål som er VM i 2026”, siger Kersti Jakobsen.
De danske resultater
10 km
Alberte Kjær: 33:20 nr. 42
Juliane Hvid: 33:24 nr. 44
Anna Emilie Møller: 34:12 nr. 62
Holdplacering: nr. 12
Halvmaraton
Mikael Johnsen: 1:04:53 nr. 27
Jens Emil Sloth: 1:05: 08 nr. 31
Sara Schou Kristensen: 1:15:023 nr. 25
Carolien Millenaar: 1:17:13 nr. 33
Maraton
Thijs Nijhuis: DNF
Se alle resultater fra mesterskaberne
Se Rune Clasens billeder af de danske atleter
Seneste nyheder
-
Nye spydregler for drenge 16-17år
Den 1. april i år trådte nye regler i kraft for D17 spydkast. Læs mere om reglerne og hvordan de påvirker den nye sæsons konkurrencer.
Læs mere -
Husk at melde klubskifter inden d. 15.4
Husk at kontakte Dansk Atletik og melde klubskifte, hvis du som atlet har skiftet klub, eller hvis du som klub har fået nye atleter.
Læs mere -
Fem veje til flere medlemmer
Hvordan får man flere medlemmer? Ja, kigger man på tallene for 2024 spiller både de ældre, de unge og de helt små en stor rolle. Det samme gør kreativ brug af faciliteter og stærke tilbud til de mange løbere. Her er fem veje, der har ført til flere medlemmer i udvalgte klubber i 2024.
Læs mere -
Optakt til EM landevej - To stærke kvindehold og et skadesplaget herrehold
En holdplacering i top fem og tider tæt på den danske rekord. Landstræneren er fuld af forventning til de kvinder, der lørdag og søndag deltager i EM i landevejsløb i Belgien. Hos herrerne var forventningerne også store, men sene skader har svækket holdet.
Læs mere