Nyhed fra Dansk Atletik
Alternative løbehold kan være en måde at få flere til at melde sig i klub. Foto: Lone Dybdal

Fem veje til flere medlemmer

Hvordan får man flere medlemmer? Ja, kigger man på tallene for 2024 spiller både de ældre, de unge og de helt små en stor rolle. Det samme gør kreativ brug af faciliteter og stærke tilbud til de mange løbere. Her er fem veje, der har ført til flere medlemmer i udvalgte klubber i 2024.

Dansk Atletik medlemstal fra 2024 afslører fremgang i antallet af medlemmer for første gang siden 2017. Forklaringen på fremgangen skal naturligvis findes mange steder, men analyserer man lidt på tallene, tegner sig fem veje, der har virket for en række klubber i det forgangne år. Forhåbentligt kan de bidrage med konkrete ideer eller tjene til inspiration, men uanset, tøv ikke med at tage fat i DAF’ klubkonsulenter, hvis du ønsker konkret sparring til, hvordan din klub kan udvikle sig.    

1. Brug løbeboomet
Løb er en udpræget folkesport. Cirka en tredjedel af de voksne danskere løber og store løbeevents som Royal Run bliver udsolgt på rekordtid. Det afspejler sig ikke helt i medlemstallene for Dansk Atletik, hvor antallet af løbere faktisk er faldet en smule siden 2024. Det betyder dog ikke, at der ikke er et enormt stort medlemspotentiale i at skabe tilbud til løberne. En af de klubber, der i høj grad er lykkes med det er den unge løbeklub HV Runners i Hillerød. De er alene de sidste to år vokset med 142 medlemmer svarende til en vækst på 53 %.

”Jamen, jeg tror noget af det vores medlemmer sætter stor pris på, er at vi har fokus i alle vores træninger. Vi laver altid teknik- og koordinationsøvelser, og løber vi fx bakke-intervaller, øver vi bakketeknik og taler om, hvad formålet er med de intervaller. Løberne oplever dermed, at de lærer noget og udvikler sig frem for bare at møde op og løbe en tur. Det giver ekstra værdi for dem,” siger Marie Ejby Hansen, der stiftede HV Runners i 2021. Hun fortsætter:

”Derudover er vi meget aktive på sociale medier, hvor vi laver opslag med vores træninger. Det har hjulpet med at udbrede forståelsen af, at man rent faktisk bliver dygtigere af at løbe i klub”, siger hun og forklarer samtidigt, at klubben arbejder meget med aldersrelateret træning og bl.a. har et hold for Mini Runners med fokus på leg og motorik og et seniorhold for 60+erne.

2. Udnyt geografien
Mange atletikklubber hører naturligt til på det lokale stadion. Det giver mening, men det giver også begrænsninger og flere klubber har derfor ventelister på især børneatletikken. Det blokerer selvsagt for medlemsfremgang, og det gælder derfor om at tænke i løsninger, der ikke er bundet til stadion. Det kan fx være børnehold på fodboldbaner, eller andre udearealer. Eller det kan være atletik for de mindste i en idrætshal.

En anden løsning er at tænke i satellitklubber, der ikke er centreret omkring hovedklubbens, men opererer fra et andet område i kommunen. Det har man gjort i Roar Atletik i Roskilde, hvor man har åbnet en afdeling i Jyllinge ca. 15 km fra hovedklubben. Det fortæller formand I Roar, Jesper B. Eriksen: 

”Det er samme klub og samme organisation, men vi har bare tilføjet en lokation og en række hold, der træner på Jyllinge Stadion. Fokus er på børn og unge, og vi har fået rigtig god opbakning fra SFO-er og skoler i området. Ved at tilføje Jyllinge som lokation dækker vi ikke kun centrum, men også udkanten af kommunen og det øger vores medlemsgrundlag ret markant. Inkluderer vi nabokommunerne, der ligger tæt på Jyllinge, bliver vi relevante for ca. 40.000 mennesker, som ellers ville bo for langt væk fra Roskilde centrum. Det er helt klart noget, jeg vil foreslå andre klubber i store kommuner at overveje – også selvom man ikke har et stadion til rådighed,” siger Jesper B. Eriksen.  

3. Lav tilbud til de yngste
33 pct. Så meget er medlemstallet blandt de 0-6-årige steget fra 2023 til 2024. Det skyldes klubberne, der for manges vedkommende har iværksat tilbud rettet mod de helt små. En af de klubber der har haft stor fremgang, er Slagelse Atletik, der i 2024 startede et hold for de allermindste.

”Det vi har oplevet fungerer, er løse rammer og fokus på leg og fantasi. Vi introducerer børnene til redskaberne og så leger de bare i sandgraven, løber over hække eller tumler på højdespringsmadrassen. Vi hører fra forældrene, at de har savnet et tilbud af den her type, og vi ser også en effekt i form af ældre søskende eller forældrene selv, der begynder at interesserer sig for vores hold”, siger Melina Birch Deleuran, der er træner for Hoplatikholdet som det hedder hos Slagelse Atletik Delta.

Af øvrige klubber med stor succes blandt de små er blandt andre Hvidovre Atletik, Amager Atletik, Rødding Atletik Klub, Frederiksberg Idrætsforening og Skive AM, der i år har lanceret konceptet Samletik 
Dansk atletik har de seneste år udviklet en række koncepter, der skal hjælpe klubberne med at komme i gang med atletik for de mindste. Kontakt atletikkonsulent Tina Bischoff, hvis du vil vide mere om tiltagene. 

4. Aktivér de ældste
Selvom de allermindste står for en meget flot medlemsvækst, så overgås de faktisk af aldersgruppen 70+ som er vokset med mere end 1.000 medlemmer svarende til en stigning på næsten 40 procent. En af forklaringer kan være en stigende øget interesse for masters atletik, der har lokket mange udøvere, der tidligere har dyrket atletik, tilbage på stadion.
Derudover er der stor fremgang blandt de ældre løbere, og derfor kan der gemme sig gode muligheder i at lave løbetilbud tilpasset de ældre, hvor der tages hensyn til de ældres behov og måske planlægges træninger i dagtimerne, hvor mange ældre har tid.

5. Alternativ træning til de unge voksne
En anden aldersgruppe, der har oplevet stor vækst, er de 25-39-årige. Her er stigningen på 736 medlemmer svarende til 23 pct. En væsentlig grund til den stigning skyldes flere medlemmer i de storbybaserede løbeklubber som fx Sparta og Aarhus 1900, der begge har oplevet fremgang i den aldersgruppe.

En anden vej til at tiltrække de unge voksne er, at tilbyde funktionel-træning, der nok har udgangspunkt i atletikken og foregår på et atletikstadion, men ikke er rettet mod atletikkonkurrencer. En af dem, der har gjort det er Trongården IF, der i løbet af 2024, har mere end fordoblet antallet i medlemmer i den aldersgruppe:

”Vi har haft stor succes med trackfit – altså holdbaseret træning, som består af grundtræning fra atletikken og diverse cross-fit-inspirerede øvelser. Via de sociale medier og via et samarbejde med DTU (som ligger tæt på Trongården red.) har vi fået rigtig mange medlemmer, som ellers ikke har et forhold til atletikken, men som gerne vil træne sammen med andre og gerne vil træne udenfor”, siger Julie Groseth Sæther Mansfeldt, der træner holdet og fortsætter:

”Vi lokkede nye til med én gratis træning og gratis pizza, og så er vi også et rigtig billigt alternativ til fitnesscentrenes holdtræninger. 
Jeg tror tilbud som vores kan være en rigtig god mulighed for mange klubber. Det kan være en måde at fastholde medlemmer på, som ikke længere ønsker at konkurrere, men gerne vil holde sig i form sammen med andre, og det kan være en måde, at gøre sig attraktiv overfor teenagerne. Alle vil jo gerne ligne en ti-kæmper eller sprinter”, siger hun og fortæller samtidigt, at en del medlemmer naturligt overgår trackfit-holdet til et af klubbens løbe- eller atletikhold.

Seneste nyheder