
Jonas Gertsens gennembrud er måske kun begyndelsen
Hans hurtige 10000 meter-tid forleden kom som et lyn fra en klar himmel. For navnet Jonas Gertsen har hidtil ikke trukket de store overskrifter. Men hvem er løberen, der nu er historiens fjerdehurtigste dansker på 10000 meter – og samtidig aldrig har vundet en DM-medalje?
Jacob Simonsen, Joel Ibler Lillesø, Axel Vang Christensen med flere. Når de stærkeste mandlige langdistanceløbere herhjemme sådan nævnes i flæng, har Jonas Gertsens navn hidtil ikke ligget lige for. Det bør det dog gøre fremover. For med forrygende 28:11,64 på en 10000 meter i Californien natten til lørdag dansk tid præsterede den 26-årige Odense-løber nemlig ikke bare den hurtigste tid på distancen herhjemme i 23 år, men stemplede også ind som nr. 4 på alle tiders rangliste.
At den 26-årige fynbo indtil nu er gået lidt under radaren, skyldes ikke kun, at han som college-atlet på femte år for Portland Pilots i Oregon har været en yderst sjælden gæst ved danske stævner, men så sandelig også, at hans udvikling i 2025 har taget et gevaldigt ryk i den rigtige retning. Med den seneste præstation fik han tilmed ram på den 17 år gamle universitetsrekord.
”At slå rekorden (28:20,57, red.) har været en drøm, siden jeg kom til Portland, som jo er et universitet, der har haft mange gode løbere i tidens løb. Men jeg tænkte også, at jeg på en god dag kunne løbe ned omkring 28.00. De første 5000 meter gik i 14.04, og det føltes superlet. Da nogle kenyanere rykkede, valgte jeg dog ikke at gå med og blev i stedet i en gruppe, der endte omkring de 28.15,” fortæller Jonas over telefonen, netop landet i Portland.
Kontinuitet og resultater
Præstationen er karrierens foreløbige kulmination for Jonas Gertsen, der har haft sin andel af skader. Han var ude i hele 2022, men havde efterfølgende en god sæson, hvor han med 28:45,60 fik ram på legendariske Allan Zachariasens 10000 meter-klubrekord i Odense. I fjor meldte problemerne sig imidlertid igen med diverse småskader og sygdom.
”Der var simpelthen ingen kontinuitet i træningen. Den er først kommet nu, hvor jeg har kunnet træne uden afbræk. Siden crosssæsonen har jeg ligget på 100 miles – altså 160 km – om ugen. Det er markant mere end før, hvor jeg plejede at blive skadet af den mængde.”
Med kontinuiteten er han nu brudt igennem til et nyt niveau. I januar pressede han sin PR på den indendørs 3000 meter ned på 7:55,68*, mens mange sikkert overså, at han i årets første udendørs stævne (8/3) på hjemmebanen i Portland vandt en 1500 meter i 3:43,27. En tid, som de tre prominente danskere, der overgår ham på førnævnte 10000 meter-liste, ikke rigtig har været i nærheden af. *(uofficiel 300-meter-bane)
”Det var egentlig lidt for sjov, at jeg løb en 1500 meter. Jeg tror bestemt, at jeg kan komme længere ned i år,” vurderer Gertsen, som ikke havde løbet distancen siden junior-tiden og dermed faktisk brød de 4:00,00 for første gang.
Det er indlysende, at der gemmer sig en god 5000 meter-tid i hans ben. Utvivlsomt hurtigere end de 13:46,36, som hans bedste notering fra 2023 lyder på. Passende nok bliver næste start netop en 5000 meter, når han den 17. april løber distancen ved Bryan Clay Invitational i Azusa lidt øst for Los Angeles.
”Det ser jeg virkelig frem til. Jeg har jo altid set mig selv som 5000 meter-løber.”Jonas ved DM 5000 meter i Odense 2021, hvor han blev nr. 4. (Lone Dybdal)
Løber ved et tilfælde
Det var netop de fem kilometer, som i sin tid banede vej for atletikkarrieren. Fodbold og særligt badminton var egentlig den unge Gertsens foretrukne sport. Under et ophold på Hjemly Idrætsefterskole i Ringe vandt han imidlertid et 5 km-løb, og dermed blev talentet spottet – akkurat som det havde været tilfældet året før med en anden af efterskolens elever, Anna Emilie Møller.
Han meldte sig ind i Odense Atletik i 2015, hvor træningen blev sat i system under Martin de Almeida, der skulle forblive Gertsens træner i alle ungdomsårene. Ved EM Cross i Tilburg 2018 gjorde den unge dansker opmærksom på sig selv med en 22. plads i U23-klassen. Som altid var der flere talentspejdere fra USA på plads langs den mudrede rute, bl.a. Rob Connor, cheftræner for Portland Pilots i tre årtier.
”Der var en del andre tilbud fra USA, men Portland var det eneste sted, som jeg havde hørt om, da Oregon jo er hjemsted for Nike. Og jeg må bare sige, at jeg virkelig er glad for Rob som træner. Vi er 40 på hele universitets atletikhold, mens vi i min træningsgruppe er fem. Forholdene er helt perfekte, og der er altid nogen at løbe med. Campus ligger 15 minutter fra Portlands centrum og lige op til Forest Park, hvor der er nogle gode lange løbestier.”
Som mange andre steder i løbeverdenen har holdet i Portland også taget ”The Norwegian Method” til sig.
”Vi er begyndt at træne dobbelttærskel, det kan måske være 10x1 km med et minuts pause om morgenen, og så samme mængde, måske 5x2 km om aftenen. Og så holder vi tempoet lige under laktatgrænsen. Hidtil har jeg løbet på min fornemmelse, men sammen med en kammerat har jeg netop investeret i en laktat-måler, som ikke er helt billig.”
Ved EM Cross i Tilburg 2018. (DECA Text&Bild)
Statskundskab og filosofi
Freshman, Sophomore, Junior og Senior angiver, hvilket trin af det fire år lange scholarship man som studerende er på. Eftersom Gertsen sportsligt var ude en hel sæson, har han fået mulighed for et femte år – som såkaldt ”Red Shirt”-atlet. Studiemæssigt er det blevet til en bachelor i statskundskab (political science), og når han til juni vender tilbage til Danmark, bliver det i enten Aarhus eller København, hvor han har søgt ind på filosofi. Først skal et vigtigt kapitel, sportsligt såvel som menneskeligt, dog afsluttes.
”Det har været fem gode år, som jeg vil komme til at savne. Jeg har fået nogle venner for livet, og til august skal jeg tilbage til et bryllup, og der kommer sikkert flere. Det har været en unik oplevelse, som har motiveret mig, men samtidig lært mig at gå ydmygt til opgaverne. Selvfølgelig har jeg da været lidt ked af at misse de hjemlige ting, jeg ville rigtig gerne have løbet DM 10 km forleden, men satser på at stille op til DM til august – og så ser jeg også meget frem til at debutere på halvmaraton ved CPH Half,” lyder det fra Gertsen, der endnu har til gode at vinde en DM-medalje. To 4. pladser er det blevet til.
NCAA-finalen er det store mål
College-sæsonen kulminerer med den store NCAA-finale på Hayward Field i Eugene d. 11-14. juni. Kun de 24 bedste i hver disciplin kommer med – 12 fra hver af de to regioner (West & East). Det afgøres i Texas den sidste weekend i maj, hvor danskeren altså skal slutte i top-12. Om det bliver på 5000 eller 10000 meter, ved han ikke endnu.
”Jeg rangerer p.t. som nr. 16 i West på 10000 meter, så det er bestemt muligt at nå finalen, hvis jeg rammer dagen, men det kræver en hurtig sidste omgang, så jeg har arbejdet meget med speed i år netop med henblik på det. Nok har jeg deltaget to gange i NCAA-finalen i cross, men det vil være kæmpestort at slutte af på Hayward Field.”
Der er p.t. omkring 15 danske atleter på scholarship i USA, bl.a. den danske mester i spydkast Arthur W. Petersen (Senior/Nebraska/Sparta), sprinteren Mikkel Johanson (Junior/North Western/Hvidovre AM) og løberen Gustav Bendsen (Sophomore/Louisville/KIF).
Seneste nyheder
-
EM landevej: Danskerne kæmpede på hårde ruter
Forhåbninger var høje forud for EM i landevejsløb. Skader, sygdom og hårde ruter betød dog at resultaterne ikke blev helt som håbet, selvom der blev kæmpet bravt.
Læs mere -
Nye spydregler for drenge 16-17år
Den 1. april i år trådte nye regler i kraft for D17 spydkast. Læs mere om reglerne og hvordan de påvirker den nye sæsons konkurrencer.
Læs mere -
Husk at melde klubskifter inden d. 15.4
Husk at kontakte Dansk Atletik og melde klubskifte, hvis du som atlet har skiftet klub, eller hvis du som klub har fået nye atleter.
Læs mere -
Fem veje til flere medlemmer
Hvordan får man flere medlemmer? Ja, kigger man på tallene for 2024 spiller både de ældre, de unge og de helt små en stor rolle. Det samme gør kreativ brug af faciliteter og stærke tilbud til de mange løbere. Her er fem veje, der har ført til flere medlemmer i udvalgte klubber i 2024.
Læs mere