VM (optakt – 5. dag): Annemarie i heat med den olympiske mester
Onsdagen byder må tre, måske fire danske kvinder i aktion. Annemarie Nissen lægger ud som den første om formiddagen, hvor hun er havnet i heat med én af de helt store profiler. Om aftenen er det danske fokus rettet mod forhindringsløb og hammerkast.
Annemarie Nissen har turneret flittigt hele sommeren. 14 starter i ni lande – og en dansk rekord undervejs - er det foreløbig blevet til, men onsdag formiddag står den 29-årige Sparta-atlet foran karrierens hidtil største udfordring. Ved VM i Budapest er hun havnet i det sidste af syv indledende heat på 800 meter, og her kommer hun i selskab med ingen ringere end amerikanske Athing Mu. Den olympiske mester har ikke gjort meget væsen af sig denne sæson, hvor det kun er blevet til én start på 800 meter. Som guldvinder fra VM i fjor er Mu blevet tildelt et wildcard, og behøvede derfor ikke at løbe distancen ved de nationale mesterskaber, hvor hun nøjedes med at vinde sølv på 1500 meter. Den anden store profil i feltet, jamaicaneren Natoya Goule-Toppin, der blev 5’er i sidste års VM-finale, har til gengæld været meget aktiv med fire top-3 placeringer i årets Diamond League-serie.
”Jeg kunne måske have været marginalt heldigere med min lodtrækning, men jeg føler mig i god form, og vil gå derud og give det mit bedste skud,” lyder det fra Nissen dagen før løbet.
(de 3 første i hvert heat + 3 bedste tider videre til semifinale)
De førnævnte profiler må formodes at tage de første to pladser i heatet, og da kun top-3 går direkte videre til semifinalen, er der lagt op til tæt kamp. Der er dog også mulighed for at løbe stærkt og i sidste ende gå videre via tid.
”Jeg håber på et hurtigt heat, men det er ikke op til mig. Vigtigst er det, at jeg holder mig til og ikke er bange. Udover det, må jeg stykke taktikken sammen undervejs,” siger den 29-årige jurist, der med et halvtidsjob i Justitsministeriet forsøger at kombinere to karrierer frem til OL. Med to danske rekorder på distancen – de første siden 1995 – er det gået over al forventning. Om succesen kan udbygges med en semifinale kan kun - i bogstavelige forstand – tiden vise. Hun har i hvert fald gjort forarbejdet.
”Pre-campen i Samorin er gået enormt godt, og jeg har fået vænnet mig til varmen. Når jeg løber over målstregen i morgen skal jeg mærke, at jeg har givet alt hvad jeg havde.”
Fra EM-inde i marts - den tidligere hækkeløbers eneste mesterskabserfaring på 800 meter. (Deca Text&Bild)
En anden VM-debutant
I aftenens program står en anden dansk VM-debutant klar, når der løbes indledende på kvindernes 3000 meter forhindring. Juliane Hvid har vundet flere titler inden for militær femkamp, hvor der også indgår et forhindringsløb, dog af en noget anden beskaffenhed. Skiftet til atletik sidste år har været en opsigtsvækkende succes. Siden forhindringsdebuten i maj sidste år har hun således sat personlig rekord i seks ud af otte løb, senest i Diamond League-stævnet i London, hvor hun beviste, at hun kan præstere på den store scene. Ved den lejlighed vandt Jackline Chepkoech i årets hurtigste tid 8:57,35, og onsdag aften møder Juliane igen den stærke kenyaner i det sidste og tredje heat.
Her gør de nye regler sig gældende: Kun de første fem i heatet går til finalen – altså ingen små q’er at spekulere i her. Den femtebedste i heatet har i år løbet over 20 sekunder hurtigere end Hvids PR (9:33,40), så en finaleplads ligger ikke lige for.
(de fem første direkte videre til finalen - ingen videre på tid)
God optakt for hammerkaster
Skal dansk atletiks forhåbninger om en finaleplads ved dette VM forløses, synes Katrine Koch Jacobsen at være det bedste – og sidste bud. Jacobsen fik sin VM-debut i fjor med en 20. plads i 68.51 – lidt over to meter fra en plads i finalen. Det vil dog kræve en optimal præstation af Sparta-atleten, som på sæsonbedste er seedet som nr. 21 ud af de 36 hammerkastere.
Katrine Koch Jacobsen med træner Carsten Bomme i Halle i 2022. (Deca Text & BIld)
Ved et lille stævne i Portugal for bare 17 dage siden fik den 24-årige Sparta-kaster en fin optakt med karrierens næstbedste resultat 71.32 meter. Det er meget vel den slags længde, som der skal til for at nå finalen. Ved de seneste tre verdensmesterskaber har det krævet 70.33-71.35 meter.
Landstræner Carsten Bomme melder om en god træningsoptakt forud for konkurrencen, hvor Katrine i gruppe B kaster lige før den polske verdensrekordholder, Anita Włodarczyk.
(opdateret 23/8)
Mette møder den olympiske mester for første gang
Med Mette Graversgaards flotte løb i det indledende heat bliver det danske program udbygget med endnu en start. I det sidste semifinaleheat skal den danske rekordholder for første gang i karrieren møde den olympiske mester, Puerto Ricos Jasmine Camacho-Quinn. I det uhyggeligt stærke heat finder man desuden verdensmesteren fra 2019, Nia Ali, som inden tirsdagens heat førte årets verdensrangliste. Graversgaard har mødt Ali to gange før - første gang ved VM i fjor, hvor Ali styrtede, samt i Hengelo tidligere på året. Da Ali - som det helt store scoop - optrådte ved årets CAG og ved den lejlighed slettede en over 40 år gammel stadionrekord på Østerbro, deltog Graversgaard ikke.
Længst væk på bane 1 løber Canadas Michelle Harrison, som i det indledende heat måtte se sig slået med 0,01 af danskeren.
Ved sidste års VM var niveauet historisk højt. Her gik den sidste finaleplads på 12,50, og ikke meget tyder på, at det bliver lettere i år.
Onsdagens program
10.53 Annemarie Nissen – 800 meter indl. heat 7/7
20.23 Juliane Hvid – 3000 meter forhindring heat 3/3
20.35 Katrine Koch Jacobsen – hammerkast kval. (gruppe B)
21.01 Mette Graversgaard – 100 meter hæk semifinale heat 3
DR2 sender fra 18.50-22.00
Seneste nyheder
-
Sprint’n’Jump: Topsprintere tørner sammen på tirsdag
Der er lagt op til en særdeles spændende duel på mændenes 60 meter, når Simon Hansen, Kojo Musah og Emil Mader Kjær dyster mod hinanden ved tirsdagens internationale stævne i Aarhus. Med godt 50 udenlandske deltagere til start – heraf adskillige OL- og VM-deltagere – er der tegning til det stærkeste stævne i en dansk atletikhal nogensinde.
Læs mere -
Nye regler for mesterskaber
På årsmødet den 3. november 2024 blev der vedtaget ændringer til vedtægter og bestemmelser, som har betydning for fremtidige mesterskaber, både regionalt og nationalt.
Læs mere -
KIF søger atletiktrænere
KIF søger atletiktrænere. Se opslaget her og kontakt klubben direkte for yderligere information.
Læs mere -
Suveræne Simonsen åbner året med dansk 10 km-rekord: 28:16
Trods sygdom i ugen efter nytår formåede Jacob Simonsen søndag at erobre den danske rekord ved det store 10 km-løb i Valencia.
Læs mere