(foto: Jörg Oegerli)

VM-inde 1. dag (II): Uldbjerg tæt på sensationel VM-finale

Selvom det ikke blev til avancement, bød fredag aften på en fornem indsats af alle tre danske deltagere. Simon Hansen løb igen op til sit bedste på 60 meter med 6,62, mens Sofia Thøgersen på 1500 meter leverede en uhyre stærk afslutning på 1500 meter. Tættest på en sensationel VM-finale var den anden 1500 meter-løber, Kristian Uldbjerg, efter et taktisk klogt løb.

Simon Hansen fik fredag aften i dén grad mulighed for at måle sig med verdens bedste. I semifinalen lå han placeret på banen ved siden af USA’s Chris Coleman. Verdensrekordholderen vandt heatet i verdens hurtigste tid i år 6,43, mens Simon kom ind som nr. 5 i 6,62 – bare 0,01 fra tiden i det indledende heat

Kun fire europæere var i sidste ende hurtigere end danskeren, der samlet sluttede som en delt nr. 14, og i løbet af fredagen præsterede to af karrierens fire hurtigste tider. 6,56 – identisk med Kojo Musahs danske rekord - skulle der i sidste ende til for at nå finalen, og det var trods alt for meget.

”Jeg er rigtig godt tilfreds. Det er lille Simon fra Herning mod de store, og jeg gør mig rent faktisk gældende i begge løb, som jeg får sat sammen i dag. Så jeg er meget motiveret med henblik på udendørssæsonen - og på resten af min karriere. Jeg har aldrig haft det bedre på en atletikbane end nu,” fortalte han DR Sporten.

Fornem indsats af Uldbjerg
For første gang nogensinde var der dansk repræsentation på mændenes 1500 meter ved et VM-inde.  Kristian Uldbjerg Hansen havde æren af at være den første, og han leverede et fremragende og taktisk klogt løb. I sidste ende var han på 4. pladsen med 3:39,81 sølle 0,15s fra at snuppe en sensationel finaleplads.

AGF-løberens sæson har budt på en dansk rekord samt dobbeltsejr ved DM-inde, men også på to styrt ved stævner i udlandet. Og et styrt var netop, hvad hans heat bød på efter få meter, men heldigvis var det ikke ham, der faldt denne gang, men i stedet briten Adam Fogg. Uldbjerg fik placeret sig fornuftigt på den inderste bane, og på den sidste langside var det ikke langt fra, at han var gået forbi den regerende verdensmester, etiopieren Tefera.

”Jeg løber tæt på et perfekt løb. Jeg har gode ben og prøver at bevare roen i et ellers kaotisk løb.  Jeg troede sgu jeg havde ham, men bliver måske lidt ivrig de sidste 50 meter. Jeg kunne godt lige have brugt 10 meter mere,” sagde Uldbjerg efter løbet til DR Sporten.

Thøgersen afslutter rekordstærkt
Det lå i kortene, at 18-årige Sofia Thøgersen måske kunne true den næsten 40 år gamle danske rekord på 1500 meter. Det ville dog kræve et perfekt udgangstempo, og det blev det desværre ikke i et heat, hvor kun placeringer og ikke tider talte. Men Thøgersen fik atter vist sin klasse.

Ingen af favoritterne følte trang til at løbe stærkt fra start, og først efter en langsom 400 meter (76,5s) viste uruguayaneren Fernández initiativ. Herefter blæste feltet afsted. Thøgersen forsøgte efter bedste evne at følge med, men måtte i mål tage til takke med en placering som nr. seks ud af syv i 4.16,06 – godt tre sekunder fra hendes egen U20-rekord. Helt fremme snuppede verdensranglistens nr. 1, etiopiske Freweyni Hailu, en sikker heatsejr.

Og stærkt gik det: Thøgersen løb således de sidste 1000 meter i 2:41,27, hvilket såmænd er hurtigere end den danske 1000 meter-rekord (uden- såvel som indendørs, om end med flyvende start)! Så var det ekstra forståeligt, at hun lige måtte over i et hjørne og kaste op efter indsatsen.

”Jeg er fint tilfreds med løbet. Jeg synes, at jeg løb efter planen, men man ved aldrig, hvordan løbet vil forme sig. Nu ser jeg bare frem mod udendørssæsonen med EM, og så håber jeg bare på også at kvalificere mig til OL,” fortalte Thøgersen til DR efter løbet.