Nyhed fra Dansk Atletik
Laust Kaastrup Kjær falder ind over målstregen foran finnen Joonas Rinne. (DECA Text&Bild)

NM: Sensationelle Laust vinder guld og slår 50 år gammel juniorrekord

Laust Kaastrup Kjær leverede den helt store overraskelse på 2. dagen af NM i Malmø, da han ikke bare sejrede på 800 meter, men også forbedrede en U20-rekord fra 1973. Silkeborg-løberens præstation var bare et af mange flotte resultater, som lyste op efter en beskeden dansk 1. dag. Tre guld, én sølv og fem bronze nåede søndagens medaljehøst op på.

Pinsedag 2024 glemmer Laust Kaastrup Kjær næppe. Det var nemlig dagen, hvor den 19-årige SAK77-atlet fik et gennembrud af de helt store. Ikke bare sikrede han sig NM-guld på 800 meter efter en formidabel finish, hvor han kastede sig ind foran den stærke finne Joonas Rinne (der i fjor løb under 1:46). Med 1:48,81 brød Laust også de 1:50,00 for første gang og slettede dermed Ruben Sørensens U20-rekord (1:49,2), som blev sat på Aarhus Stadion i 1973! Nå ja, og så knækkede han tilmed kravet til VM-U20, som afvikles i Peru i slutningen af august. 

”Det er bare helt fantastisk. Jeg havde allerede en god følelse under opvarmningen, og under løbet blev jeg bare ved med at sige til mig selv: Bare hæng på. Ja, jeg ved ikke hvad der sker til sidst. Adrenalinen pumpede. Jeg havde slet ikke forventet det her, men jeg havde bare gode ben i dag,” sagde Laust til Sport Live umiddelbart efter løbet.

Indtil for et par år siden spillede han fodbold på AGF’s 1. hold (U18). Hans atletikdebut fandt sted på Viby Stadion så sent som den 10. maj sidste år.

Stemningen blev vendt
Sammen med hammerkasteren Katrine Koch Jacobsen sørgede han for de to første guldmedaljer efter en lørdag uden danske 1. pladser. En tredje medalje af guld kom i hus i slutningen af programmet, da Mikkel Dahl-Jessen sejrede i et lille finalefelt på 5000 meter.


Mikkel Dahl-Jessen på vej mod guldet. (Marta Siljudottir)

"Lørdag var generelt en flad dag, hvor mange præsterede under niveau. Det snakkede vi om på holdmødet i aftes, og jeg synes, at vi fik vendt stemningen. Der var i dag en helt anden tro og energi på holdet," sammenfatter elitechef Mikkel Larsen det.

"Katrines vinderkast er jo bare outstanding. Men et NM er jo også et mesterskab, hvor nogle unge, uprøvede atleter kan træde frem og gøre det positivt. Det må man sige, at Laust gjorde i dag." 

Supertid af Ida Beiter Bomme
Men der var meget mere at glæde sig over søndag. Efter personlig rekord i længdespring imponerede Ida Beiter Bomme igen, da hun i det indledende heat på 100 meter hæk løb 13,21 (+0,6). En klækkelig PR-forbedring, der rykker hende op som nr. 3 igennem tiden – 0,01 foran storesøster Emma. I finalen gik det med 13,63 knap så hurtigt, men det indbragte en bronzemedalje lige foran Mathilde Heltbech.

Mændenes imødesete dyst på 200 meter endte med en sikker sejr til svenske Henrik Larsson. Simon Hansen kom godt fra start, men stivnede lidt på langsiden og endte på en bronzeplads i 20,80 (-0,1).


(DECA Text&Bild)

I stangspring sørgede Aske Valdemar Petersen for en lidt overraskende bronzemedalje, da han i første forsøg klarede 5.13 og dermed lagde to cm til den personlige rekord.

Bronze var der også til Arthur W. Petersen, der i spydkast præsterede en flot serie med 78.43 i 5. runde som det længste. Bare 39 cm var der op til en sølvmedalje.

DNF
Det kunne være blevet til endnu en guldmedalje tidligt på dagen. På 4x100 meter førte Mathilde U. Kramer på 3. turen, men skiftet til Anna Ø. Lange kiksede desværre, og dermed fik kvindeholdet en lille streg i en ellers flot statistik, hvor de yderst sjældent har fået et ”DNF”. Herreholdet havde heller ikke et godt 3. skifte, men her formåede Emil Mader Kjær trods alt at løbe holdbronzen hjem i 40,04.

På den afsluttende 4x400 meter bragte Anne Sofie Kirkegaard på tredjeturen Danmark op på 2. pladsen, inden Anna Ø. Lange fik revancheret sig, da hun løb sølvet hjem i tiden 3:39,92.  


NM – Malmø d. 18.-19. maj 2024
Danske medaljer på 2. dagen
GULD
Katrine Koch Jacobsen – hammerkast 72.57 SB
Laust Kaastrup Kjær – 800 meter 1:48,81 DR-U20
Mikkel Dahl-Jessen – 5000 meter 14:00,28 SB

SØLV
4x400 meter 3:39,92
(Anna Scheibelein - Zarah Buchwald - Anne Sofie Kirkegaard – Anna Ø. Lange)

BRONZE
Ida Beiter Bomme – 100 meter hæk 13,63 (indl. 13,21 PR)
Simon Hansen – 200 meter 20,80 (-0,1)
Aske Valdemar Petersen – stangspring 5.13 PR
Arthur W. Petersen – spydkast 78.43
4x100 meter 40,04
(Steffen U. Knudsen – Emil Frænde – Jakob Hvorup – Emil Mader Kjær)
Alle resultater

-JW

Seneste nyheder