Mindeord: Henrik Larsen

Vi har modtaget følgende mindeord om Henrik Larsen. Vores tanker går til familie og klub. Æret være Henrik Larsens minde.

Henrik Larsen, tidligere DAF landstræner i mellem/lang, er gået bort onsdag den. 27 april, 72 år gammel. Desværre i en alt for ung alder.

Henrik startede sin trænergerning i 1982 hvor han som uprøvet træner tog Flemming Jensen under sine vinger, dengang en relativt ny men talentfuld løber. Henriks force var at han studerede på August Krogh og vidste en hel masse om fysiologisk træning. Selvom han kun havde begrænset erfaring som træner, fik han Flemming til fremgang på 25 sek. fra én sæson til næste, kun ét sekund fra den daværende danske rekord på 3000m forhindring. Det gav genlyd omend Henriks træningsprincipper var lidt anderledes end det der var gængs dengang. Rent faktisk var principperne helt beroende på fysiologisk viden og research. Dette gjorde at andre pludselig ville trænes af Henrik på trods af at han delte vandene imellem den traditionelle trænerskole og nytænkning baseret på fysiologisk videnskab.

Igennem 80´erne trænede han løbere som Henrik Jørgensen, bragte ham til at vinde London Marathon og satte dansk og nordisk rekord på maraton. Af andre løbere på internationalt niveau kan nævnes Mogens Guldberg, Niels Kim Hjort, Dennis Jensen samt en lang række markante løbere i den danske elite som enten satte rekorder eller leverede internationale resultater. Han blev DAF´s Landstræner og formåede udover at træne løberne, også at skabe et sammenhold og arrangere træningslejre hvor de fleste eliteløbere deltog og trænede sammen på trods af samtidig at være konkurrenter. Desuden støttede eller hjalp han med at uddanne andre trænere som også satte sit præg på dansk mellem/lang, deriblandt kan nævnes Terkel Knudsen, Thomas Nolan m.fl.

Fra midten af 90´erne og 00´erne droslede Henrik langsomt ned for trænergerningen og stoppede sidenhen som træner. Men han brændte stadig for at forske i ´hvorfor og hvordan løber nogle hurtigere end andre´. Det blev til utallige rejser og forskning i Kenya med udgangspunkt i løbere fra Nandi-stammen som også en TV udsendelse blev bygget på. Han var stadig i gang til det sidste, og der vil komme endnu et par videnskabelige artikler fra hans hånd så snart de er færdigredigerede. Henrik var utrættelig når det kom til at udforske og udfordre den fysiologiske verden. På dét felt var han en absolut førende kapacitet.

Selvom han boede i København siden sidst i 70´erne, var Henrik nordjyde om en hals. Opvokset i Hjørring men brugte meget af sin fritid de sidste mange år på at færdiggøre et familiesommerhus lige syd for Hirtshals. Så imellem byggearbejdet brugte han tiden på sin forskning, lystfiskeri, familie og venner.

Han er stadig accepteret som én af de helt store i Dansk Atletiks mellem/lang og i udlandet anerkendt som forsker i fysiologi og træningsprincipper. Han blev inviteret til internationale seminarer og talte om træning med internationale koryfæer som bl.a. Bengt Saltin og Sebastian Coes træner for blot at nævne nogle. Henrik skabte, gennem sin personlighed og væsen, en række venskaber både i Danmark og udland som bestod indtil det sidste. Netop dét var en af Henriks formidable egenskaber, at etablere venskaber, blive højt respekteret og alligevel at forblive sig selv.

Henrik vil blive savnet af mange og specielt af de tætteste tilbageværende, hans søn Christian, mangeårige samlever Birgitte og søster Elsebeth.

Æret være Henrik Larsens minde.

Seneste nyheder