De to guldvindere flankeret af deres trænere.

Færøske stortalenter triumferer med supertider ved Island Games på Guernsey

17-årige Jónas Gunnleivsson Isaksen vandt mandag aften de 19. Island Games på 400 meter med sensationelle 46,02 sekunder.  Og bare en halv time efter spurtede hans jævnaldrende træningsmakker, Eiri Glerfoss, sig til guld på 100 meteren i 10,58 sekunder.

Nok har færøske atleter markeret sig stærkt i dansk atletik de seneste år, men mandag aften ved de 19. International Island Games på Guernsey blev der sat trumf på. Her løb 17-årige Jónas Gunnleivsson Isaksen sig nemlig til guld på 400 meter i sensationelle 46,02 sekunder. - bare 0,01s fra den danske U20-rekord, som Benjamin Lobo Vedel satte i 2015 – det år, hvor han blev junioreuropamester.

Med tiden – en PR-forbedring på markante 1,22s - rykker Isaksen op som den næst hurtigste U20-atlet i Europa i år, og dermed er færingen pludselig medaljekandidat ved EM-U20, som finder sted i Jerusalem i næste måned. Og som om det ikke var nok, snuppede den jævnaldrende træningsmakker, Eiri Glerfoss, bare en halv time senere guldet på 100 meter i færøsk rekord 10,58 sek. (+1,3).

”Det er helt vildt. Det største i færøsk atletik nogensinde. Vi vidste, at der var noget stort på vej, da Jónas i Torshavn i april løb 47,61. Vi havde måske regnet med 46,50 i dag, men ikke det her,” lyder det fra Jógvan Kristiansson Glerfoss, der sammen med Debes Hammersheimb Christiansen udgør trænerduoen bag de to store talenter fra klubben Bragdið. Og jo, Eiri er såmænd Jógvans søn.

”For os er der meget prestige i dette ø-mesterskab, og der var rigtig mange færinger på tribunen i dag, men det er klart, at formtoppen først skal ske ved EM-U20. Det var et rigtig godt løb for Jónas i dag, men jeg tror, at der er mere i ham,” lyder det fra Glerfoss.

The NatWest International Island Games / Guernsey 2023
3. dag - 10. juli

100 meter finale (+1,3)
1. Eiri Jógvansson Glerfoss – Færøerne (DEN) 10,58 sek. Færøsk rekord
2. Joe Chadwick – Guernsey (GBR) 10.70 sek.
3. Zachary Price – Anglesey (WAL) 10,75 sek.

400 meter finale
1. Jónas Gunnleivsson Isaksen - Færøerne (DEN) 46,02 sek. Færøsk rekord
2. Cameron Chalmers – Guernsey (GBR) 46,33 sek.
3. Peter Curtis – Guernsey (GBR) 47,82 sek.
Resultatlink

Jónas Gunnleivsson Isaksen ved NM på Østerbro i maj, hvor han vandt B-finalen i PR 47,24 (foto: Lone Dybdal)