Nyhed fra Dansk Atletik
Med 11 mio. indbyggere er Chengdu Kinas femtestørste by.

Ni studerende atleter tager turen til Kina

Efter aflysning i 2021 er Chengdu om kort tid klar til at tage imod tusindvis af studerende sportsfolk, som skal dyste ved Universiaden, hvor 15 sportsgrene over 12 dage er på programmet. For atletikkens vedkommende er ni danske navne med.

Chengdu hedder destinationen, når en dansk trup på mandag flyver til Universiaden. Det er ikke bare en lang rejse; organisatorisk har der også været tale om en omvej. Grundet pandemien måtte den kinesiske værtsby således aflyse den store event for to år siden. Planen var så at udskyde det til 2022, men Ruslands invasion af Ukraine betød, at Jekaterinburg – som var blevet tildelt værtskabet i 2023 – ikke længere kunne komme på tale. I stedet fik Chengdu så et år ekstra til at forberede sig i. 

Fire år er det således siden, at den seneste Universiade – i Napoli 2019 – fandt sted. Truppen tæller ni atleter denne gang.

”Ja, det er en noget mindre trup end normalt. Vi stod med væsentlig flere inden aflysningen sidste år. Siden har nogle af de potentielle navne fået arbejde, mens andre ligger til at kvalificere sig til VM,” fortæller holdleder Andreas Jeppesen, der som højdespringer selv deltog i 2013, og de seneste to gange har været med som leder.

”Nu prøver vi ligesom at genstarte traditionen, og jeg er sikker på, at vi i 2025 kommer til at sende langt flere atleter af sted. Her foregår det i Tyskland, og for mange gør det en stor forskel, da rejse og ophold er selvfinansieret,” lyder det fra Andreas Jeppesen, der udover den store oplevelse det er at deltage i Universiaden også peger på et andet aspekt.

”Hele set-up’et ligner jo det, som der er omkring et OL, så for nogle atleter kan det være en vigtig erfaring at gøre sig.”

Den senere OL-sølvvinder, Sara Slott Petersen, vandt i Beograd 2009 bronze på 400 meter hæk. Den stod som den tredje og seneste danske medalje ved eventen indtil 2019, hvor dansk atletik snuppede hold-bronze i herrernes halvmaraton efter en diskvalifikation til Kina.   

Med i truppen er bl.a. to deltagere fra sidste uges EM-U23, Katrine Fjerbæk Olsen og Martha D. Rasmussen, i hhv. højdespring og 400 meter hæk. Udover atletik vil Danmark også være repræsenteret i svømning, fægtning og skydning.


(Som det var tilfældet ved OL i Tokyo har man valgt at beholde det originale logo trods det misvisende årstal.)

Den danske trup til Universiaden (FISU World University Games) 
Camilla Høgh Sørensen (FIF) / 100 meter
Anna Ø. Lange (Sparta) / 200 & 400 meter
Line K. Schulz (Aarhus 1900) /1500 & 5000 meter
Martha D. Rasmussen (Aarhus 1900) / 400 meter hæk
Katrine Fjerbæk Olsen (Skive AM) / Højdespring
Annette Juma Nielsen (KIF) / Længdespring
Laura Tølløse (Sparta) / Længdespring
Nikoline Lybæk Petersen (Aarhus 1900)  / Syvkamp
Jonas N. Bjerremand (Aarhus 1900) / Tikamp


FISU World University Summer Games (Universiade)

Hvornår: 28. juli – 8. august 2023 (for atletikkens vedkommende: 1.-6. august)
Hvor: Chengdu, Kina
Hvad: Et OL for studerende arrangeret af International University Sports Federation (FISU)

Afholdt siden: Torino 1959. Herefter hvert andet år. Før aflysningen i 2021 har de seneste værtsbyer været: Napoli 2019 – Taipei 2017 – Gwangju 2015 – Kazan 2013
Universiaden 2025: Finder sted i Rhine-Ruhr regionen i Tyskland.
Højeste antal deltagere: 12.885 (Gwangju 2015)
Højeste antal nationer: 174 (Daegu 2003)

Dansk medaljehistorik:
1999 Annemette Jensen (Bronze – 10000m)
2003 Christina Scherwin (Sølv – spydkast)
2009 Sara Slott Petersen (Bronze – 400m hæk)
2019 Jacob Simonsen, Martin Egebjerg & Frederik Ernst (Bronze – halvmaraton/hold)

Seneste nyheder