Nyhed fra Dansk Atletik
Foto copyright: Imago/Sven Simon

30 år siden: Da Renata skrev historie og bragte sølvtøj hjem til Danmark

En solrig augustaften i 1993 mejslede Renata Pytelewska Nielsen sit navn ind dansk atletiks historie for altid, da hun blev den første dansker til at vinde en individuel medalje ved VM. Efter en historisk tæt finale, kunne hun hive bronzemedaljen hjem i kvindernes længdesprings konkurrence.

Vi skal tilbage til året 1993. Tilbage til en smuk sommeraften, hvor solen sejler dovent ned over tribunen på Gottlieb-Daimler Stadion i Stuttgart. Klip til kvindernes længdesprings konkurrence. Her er Renata Pytelewska Nielsen fra Danmark i gang med at springe sit første spring. Hun hænger i luften, med knæene trukket op under hagen, inden hun lander. Hun svæver ud på 6,76 meter. Et spring der, efter en neglebidende kamp om medaljer, skal vise sig at være nok. Bronze til Renata og bronze til Danmark. Den første individuelle danske medalje til VM i atletik nogensinde.

Nu skriver vi august 2023, og VM i atletik nærmer sig med hastige skridt. Det betyder også, at Renatas monumentale præstation har jubilæum. Det er samtidig en anledning til at fortælle historien, om en af de helt store dage i dansk atletiks historie.

En målrettet atlet

Renata kom ind til VM finalen som 10. seedet efter PB og 8. seedet efter SB. Ved første øjekast var hun derfor ikke storfavorit til tage en medalje, men hun forklarer selv, at hun gik ind til finalen med en følelse af målrettethed:

”Det gik godt i kvalifikation og der kunne jeg godt fornemme, at der var lidt mere.”

Efter de første to spring i finalen, hvor hun i begge forsøg sprang 6,76 meter, fik hun fornemmelsen af, at hun havde kurs mod noget stort:

”Der var mange små detaljer, der hele vejen igennem bekræftede mig i, at jeg var på rette spor.”

Bronzekamp afgjort med et mulehår

Renata havde en god fornemmelse, men i løbet af konkurrencen kunne hun ikke læne sig tilbage og nyde udsigten til en sikker medalje:

”Jeg var nervøs, fordi vi lå tæt, og derfor følte jeg mig ikke sikker på noget som helst tidspunkt.”

Når man kigger på resultatlisten, forstår man, hvorfor Renata var nervøs. Første- og andenpladsen var sikre. Tyske Heike Drechsler sprang sig til guld med et suverænt spring på 7,11 meter og ukraineren Larisa Berezhnaya vandt sølv med 6,98 meter. Tredjepladsen var på ingen måde sikker. Her sprang fjerde pladsen 6,75 meter, femte pladsen 6,74 meter og sjette pladsen 6,73 meter. Efter den tætte finale kunne Renata endelig ånde lettet op:

”Jeg trak først vejret dybt efter at fjerde pladsen, havde sprunget kortere end mig.”

Uforståelig triumf

Da den sidste atlet var landet i sandet og Renata skulle på podiet, kunne hun nærmest ikke forstå, at det var sandt:

”Man er der, man står der og man kan høre publikum, men man tænker om det er en film eller om det faktisk er en realitet.”

Den var god nok, for den aften i Stuttgart viste Renata vejen for dansk atletik, og i de følgende år fulgte hun op på succesen. I 1996 triumferede hun med en guldmedalje ved indendørs-EM, og i dag er hun stadigvæk indehaver af den danske rekord, med et spring på 6,96 meter.

Gode råd til de nuværende atleter

VM i Budapest banker så småt på døren og Renata har et godt råd til de danske atleter, som skal ned og konkurrere:

”Man skal være målrettet og ikke lade sig forstyrre af andre.”

Tiden vil vise om de danske atleter også kan lave et flot resultat, men det kan i hvert fald ikke skade at lytte til Renata Pytelewska Nielsen – vinder af den første danske individuelle VM-medalje nogensinde.

Seneste nyheder