Caroline Bonde Holm ved EM i München - karrierens foreløbige højdepunkt. (Deca Text&Bild)

VM (optakt – 3. dag): Caroline tilbage på VM-sporet efter 12 år

Caroline Bonde Holm har deltaget ved alle store mesterskaber, men hendes seneste udendørs VM ligger 12 år tilbage. I den mellemliggende tid har den 33-årige Sparta-atlet sat et væld af rekorder, født en datter og – ved EM sidste år – endelig nået en stor finale. Nu er drømmen mandag at springe sig i en endnu større finale, men det kan meget vel kræve en dansk rekord.

Holdkammeraterne fra Daegu 2011 har for længst lagt pigskoene på hylden, men stangspringer Caroline Bonde Holm er her stadig, måske stærkere end nogensinde. Mandag aften 18.40 står den danske rekordholder klar til at springe ved et udendørs VM igen – for første gang i 12 år. 

Den 33-årige Sparta-atlet var egentlig kvalificeret til sidste års VM i Eugene, men hun fravalgte det til fordel for EM i München en måned senere. Her nåede hun nye højder i karrieren, da hun i finalen – i første forsøg – satte dansk rekord med 4.55, hvilket indbragte hende en delt 4. plads.

Optakten til VM har ikke været helt optimal. I sidste måned var hun så uheldig at vrikke om på foden, og det kostede et par ugers træning, ligesom at et par konkurrencer måtte droppes. Seneste stævne – i Karlstad – var således for syv uger siden. 

Tæt på dansk rekord
På papiret har Caroline Bonde Holm ikke været så godt springende som gennembrudsåret 2022 – endnu. Ved NM på Østerbro i maj vandt hun godt nok med 4.50, men i de seneste fem stævner har niveauet ligget på 4.26-4.38.

”Jeg har egentlig følt mig bedre springende denne sæson. Forskellen er, at jeg ved flere stævner i år er gået direkte op på ny dansk rekord efter f.eks. at have klaret 4.30, hvor jeg i fjor også ville have taget et spring på 4.40. Så stævneresultaterne givet ikke et helt sandt billede,” fortæller Caroline, der under DM-ugen på Honnørkajen i Aalborg var uhyre tæt på at sætte dansk rekord med 4.56, men endte med at vinde på 4.30 meter.

Danskerens seedning - hun er nr. 30-32 ud af 37 deltagere - tilsiger ikke, at hun når finalen, men tingene bliver som bekendt afgjort på banen. Kravene svinger meget; i fjor var 4.35 uden nedrivninger undervejs tilstrækkeligt, mens der i Doha 2019  – ganske uhørt – var 17 springere, der klarede det direkte krav på 4.60. Det krav er denne gang sat til 4.65 (springhøjder : 4.20 - 4.35 - 4.50 - 4.60).Det kan blive tæt
”Det kan blive virkelig tæt i morgen. I fjor var niveauet ekstremt lavt, men det tror jeg ikke bliver tilfældet i år. Jeg tror, at der skal 4.60 til. Eventuelt kan man være heldig at komme med på 4.50 i første forsøg,” vurderer stangspringeren, der i 2017 fødte en datter. 

- Du har været med i så mange år nu – er der stadig nerver på før en konkurrence?  

”Jeg føler mig meget mere rolig i dagene op til, end jeg gjorde før, men nerverne skal nok melde sig, når det kommer helt tæt på. Det er en udfordring, at vi er 18 springere med i min gruppe. Fra man klarer en højde, til man skal springe igen, kan der sagtens gå en halv time, og dét kan være svært i varmen. Ventetiden er afgørende, og her håber jeg da, at jeg kan bruge lidt af min erfaring.”

OL i London 2012 er ikke forbundet med de bedste minder. Her rev hun ned tre gange på åbningshøjden. Nu håber hun at kunne vende tilbage i Paris 2024 og få en bedre oplevelse. Og slutte karrieren dér?

”Den skemalagte plan ender ved OL næste år. Efter den er der ikke noget, men lad os nu se,” slutter Caroline Bonde Holm, der som 15-årig kom ind i atletikken via springgymnastik, og stort set lige siden har haft Thor Aarøe Mørck som træner. 


I begyndelsen af karrieren: Her som vinder af NM-U20 i Vaasa i 2009. (Deca Text&Bild) 

25 år på programmet
Det er i øvrigt 25 år siden, at kvindernes stangspring kom på det internationale mesterskabsprogram. Første gang var ved EM 1998 – i netop Budapest. Dengang debuterede Marie Bagger med 4.00 i kvalifikationen, inden hun to år senere satte dansk rekord med 4.35 i OL-finalen i Sydney. Finalepladsen kunne hun ikke gentage året efter ved VM i Edmonton, ligesom at Bonde Holm heller ikke var tæt på ti år senere i Daegu. Skulle hun klare en finaleplads i Budapest mandag, vil det altså være historisk.

Se DR Sportens portræt af Caroline Bonde Holm her (efter 7:00 min.)


VM - Budapest d. 19-27. august

3. dag 21. august - dansk deltagelse
18.40 Stangspring K kval. - Caroline Bonde Holm 

DR2 sender: mandag kl. 18.30 - 22.00

Seneste nyheder